to top
 • βρείτε μας στο Twitter
 • βρείτε μας στο Facebook
 • βρείτε μας στο YouTube
 • στείλτε μας email
 • εγγραφείτε στο RSS feed
 • international version

16:23 | 23.11.2022

Πολιτισμός

ΣΕΗ και Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών για την απειλή να χαθούν 3 ιστορικοί κινηματογράφοι του κέντρου της Αθήνας

Αυξάνονται ραγδαία οι αντιδράσεις διαμαρτυρίας και υπεράσπισης μπροστά στην απειλή να αλλάξει η χρήση των κτιρίων που φιλοξενούν σήμερα τρεις ιστορικούς κινηματογράφους του κέντρου της Αθήνας - ΣΕΗ και Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών καλούν σε αγώνα για την υπεράσπισή τους και ζητούν από το ΥΠΠΟ να κηρύξει διατηρητέα τη χρήση τους


Φουντώνει το κύμα των αντιδράσεων μπροστά στην απειλή να χαθούν οι ιστορικοί κινηματογράφοι Αελλώ, Ιντεάλ και Άστρον από το κέντρο της Αθήνας εξαιτίας των επενδυτικών και αναπτυξιακών σχεδίων του ΕΦΚΑ.

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών εξέδωσε ψήφισμα που στηλιτεύει τη συνολική πολιτική που ακολουθείται για το κέντρο της πόλης και καλεί τα αρμόδια υπουργεία, τον ΕΦΚΑ και τον Δήμο της Αθήνας να προχωρήσουν σε ενέργειες που θα εγγυηθούν τη συνέχεια της λειτουργίας των τριών κινηματογράφων. 

Αντίστοιχα, ανακοίνωση εξέδωσε και η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών με την οποία ζητά από το υπουργείο Πολιτισμού να κηρύξει διατηρητέα τη χρήση των τριών κτιρίων και καλεί όλη την κινηματογραφική κοινότητα να παλέψει ενωμένη για τη διατήρηση των τριών αυτών χώρων.

Στο μεταξύ, πέραν της μάλλον αμήχανης και αόριστης χτεσινής ανακοίνωσης του ΕΦΚΑ, σιγή ιχθύος τηρεί το υπουργείο Πολιτισμού, που είναι και αυτό που θα μπορούσε να δώσει άμεση λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει, αλλά και το υπουργείο Εργασίας και ο Δήμος Αθηναίων.

Υπενθυμίζεται ότι σχετικές ερωτήσεις έχουν καταθέσει στη Βουλή τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, όσο και το ΜέΡΑ25.

Χτες, ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό απηύθυνε για το συγκεκριμένο θέμα και η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου

Το ψήφισμα του ΣΕΗ

Μετά την χθεσινή ανακοίνωση του ΕΦΚΑ, ο οποίος μετά τις μαζικές αντιδράσεις για τα σχέδια "αξιοποίησης" τριών ιστορικών κινηματογράφων της Αθήνας, το ΣΕΗ δημοσιεύει ψήφισμα για την κατάσταση που δημιουργήθηκε και τη συνολική στρατηγική που ακολουθείται για το κέντρο της πόλης μας, αναφέρεται στη σελίδα του ΣΕΗ στο facebook και ακολουθεί το κείμενο του ψηφίσματος:

ΨΗΦΙΣΜΑ

Εδώ και χρόνια, ως κάτοικοι και εργαζόμενες/οι του κέντρου της Αθήνας, παρακολουθούμε την σταδιακή και μεθοδευμένη μετάλλαξή του σε μια πόλη προορισμένη στην εικονική τουριστική εμπειρία.  Από την εκτόξευση των ενοικίων και Airbnb, τα σχέδια για το θέατρο Εμπρός, το κακής αισθητικής συντριβάνι της Ομόνοιας, τον ημιτελή "μεγάλο περίπατο", τις αναπλάσεις λόφων και πάρκων μέχρι και τα μέτρο σε ιστορικές πλατείες, αποτελούν μέρη του ίδιου στρατηγικού σχεδίου. Όλα αυτά με απευθείας αναθέσεις, χωρίς διαφανείς  αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, με fast track διαδικασίες και μίζες συνθέτουν το όραμα της αστικής πολιτικής και των κυβερνήσεων που την ακολουθούν για την πόλη. Οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων ενορχηστρώνουν την επικείμενη στρατηγική αλλαγή με πλήρη συνείδηση και αποτελούν τους βασικούς υπαίτιους της κατάστασης.\

Στο ίδιο πλαίσιο τρεις ιστορικοί κινηματογράφοι, το ΙΝΤΕΑΛ στην οδό Πανεπιστημίου, το ΑΣΤΟΡ στην Σταδίου και το ΑΕΛΛΩ στην Πατησίων, κινδυνεύουν με κλείσιμο λόγω «αξιοποίησης» από τον ΕΦΚΑ των κτηρίων στα οποία στεγάζονται. Το κέντρο της Αθήνας αποψιλώνεται συστηματικά από τους χώρους πολιτισμού και χάνει σταδιακά την ταυτότητά του. Μετατρέπεται σε ένα τουριστικό θεματικό πάρκο, που απευθύνεται σε επισκέπτες, των οποίων η σχέση με την πόλη και τα τοπόσημά της είναι ευκαιριακή. Από την πλευρά του ο Ηλεκτρονικός Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης e-ΕΦΚΑ, ένας κρατικός οργανισμός, δεν έχει ως προτεραιότητα την αξιοποίηση της περιουσίας του με γνώμονα την κοινή ωφέλεια, αλλά μπαίνει στο παιχνίδι του real estate και παραχωρεί εν λευκώ την περιουσία του σε ιδιώτες, ώστε να την εκμεταλλευτούν χωρίς κανέναν έλεγχο.

Εκτός από το τοπίο της πόλης, η απώλεια τριών σημαντικών εστιών πολιτισμού αλλάζει και το τοπίο στην ίδια την τέχνη του κινηματογράφου. Όσο σιγούν οι ανεξάρτητες φωνές, η διανομή θα εξαρτάται από μεγάλες αλυσίδες κινηματογραφικών αιθουσών, που θα επιλέγουν τις ταινίες με μόνο γνώμονα το γρήγορο κέρδος. Μια τέτοια εξέλιξη θα επηρεάσει αρνητικά την ίδια την κινηματογραφική δημιουργία, αφού η διανομή ταινιών που δεν πληρούν τις προδιαγραφές της μαζικής κατανάλωσης, θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο.

Δηλώνουμε την έντονη αντίθεση μας και στεκόμαστε απέναντι στον σταδιακό και στρατηγικής σημασίας εξευγενισμό του κέντρου. Είμαστε ενάντια στην πολιτική που αντιμετωπίζει την τέχνη σαν πεδίο κερδοφορίας και προπαγάνδας. Που δεν έχει καμία μέριμνα ούτε για τον Πολιτισμό, ούτε για τους ανθρώπους του και ενδιαφέρεται μόνο για το κέρδος του κεφαλαίου.

Καλούμε το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού , τον ΕΦΚΑ και τον Δήμος Αθηναίων να λάβουν δράση και να εγγυηθούν άμεσα και ρητά ότι οι κινηματογράφοι θα συνεχίσουν να λειτουργούν!

 • Ζητάμε να χαρακτηριστούν διατηρητέοι ως προς την χρήση τους οι τρεις ιστορικοί κινηματογράφοι
 • Ζητάμε να υπάρξει μέριμνα για την επαναλειτουργία των υπόλοιπων ιστορικών αιθουσών του κέντρου, «Αττικόν» και «Απόλλων», οι οποίες παραμένουν κλειστές εδώ και χρόνια.
 • Ζητάμε να δημιουργηθεί νομοθετικό πλαίσιο για την εν γένει προστασία των κινηματογραφικών αιθουσών ως χώρων πολιτισμού.
 • Ζητάμε σταθερά μέτρα στήριξης όλων των μικρών χωρών πολιτισμού.
 • Ζητάμε Δημόσιους και δωρεάν χώρους πολιτισμούς, ελεύθερα και καθολικά προσβάσιμους.
 • Διεκδικούμε το κέντρο της Αθήνας να διαμορφωθεί με τρόπο που εξυπηρετεί τις ανάγκες και την ποιότητα ζωής των  κατοίκων των εργαζόμενων και δημιουργών της.

#ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ
#ΜΑΖΙ_ΔΥΝΑΤΟΙ

Η ανακοίνωση της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών

Με τίτλο «Προστατευόμενα μνημεία οι κινηματογραφικές αίθουσες!!!» η ανακοίνωση της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την ενδεχόμενη αλλαγή χρήσης των ιστορικών κτιρίων που φιλοξενούν τους τρεις κινηματογράφους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ε.Ε.Σ

«Η Ε.Ε.Σ με έντονη ανησυχία παρακολουθεί τα δημοσιεύματα στο Τύπο και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης σύμφωνα με τα οποία ο ΕΦΚΑ, στα πλαίσια της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του, σκοπεύει να αλλάξει τη χρήση δυο ιστορικών κτηρίων στο κέντρο της Αθήνας. Το κτήριο της Σταδίου, όπου στεγάζεται ο κινηματογράφος ΑΣΤΟΡ  και το κτήριο της Πανεπιστημίου όπου βρίσκεται ο κινηματογράφος ΙΝΤΕΑΛ.

Τα κτήρια των παραπάνω κινηματογράφων προτείνονται να μετατραπούν σε μελλοντικά ξενοδοχεία ή κτήρια γραφείων. Αντίστοιχα "αναπτυξιακά" σχέδια προβλέπονται και για τον κινηματογράφο ΑΕΛΛΩ στην Πατησίων.

Τα σχέδια του ΕΦΚΑ εξαφανίζουν έτσι οριστικά δύο ιστορικούς κινηματογράφους, αίθουσες τέχνης και αστικά τοπόσημα με σημαντική ιστορία στην πολιτιστική ζωή της Πρωτεύουσας. Το ΙΝΤΕΑΛ ξεκίνησε τις προβολές το 1919 και είναι ο παλαιότερος κινηματογράφος που λειτουργεί μέχρι σήμερα, ενώ το ΑΣΤΟΡ λειτουργεί από  το 1947. Και οι δυο κινηματογράφοι, εξαιρετικά ανακαινισμένοι, προβάλλουν ελληνικές ταινίες και ταινίες τέχνης του παγκόσμιου ανεξάρτητου cinema. Μέσα στις σκοτεινές τους αίθουσες, γέννησαν κι εκπαίδευσαν γενιές κινηματογραφόφιλων κι έβαλαν τη δική τους σφραγίδα στην πολιτιστική ιστορία της Αθήνας.

Τα αναπτυξιακά σχέδια του ΕΦΚΑ έρχονται σε μια εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία για την επιβίωση των κινηματογράφων. Η περίοδος της πανδημίας και τα απανωτά lockdown είχαν σαν αποτέλεσμα πολλές από τις αίθουσες να μην ξανανοίξουν, όπως για παράδειγμα το ΕΜΠΑΣΣΥ στο Κολωνάκι ή το ΤΙΤΑΝΙΑ στη Θεμιστoκλέους. Αν συνυπολογίσουμε και τους άλλους 2 ιστορικούς κινηματογράφους, το ΑΤΤΙΚΟΝ και τον ΑΠΟΛΛΩΝΑ, των οποίων το κτήριο καταστράφηκε από φωτιά το 2012 και παραμένουν από τότε κλειστοί, είναι προφανές ότι μιλάμε για μια κινηματογραφική έρημο στο κέντρο της Αθήνας.

Στο Άρθρο 1 του νόμου 3905/2010 ορίζεται: « Η προστασία και ανάπτυξη της Κινηματογραφικής Τέχνης αποτελεί υποχρέωση του Κράτους». Οι κινηματογράφοι  αποτελούν τον τελευταίο κρίκο στην παραγωγή του κινηματογραφικού έργου. Ζητάμε από το  Υπουργείο Πολιτισμού να τους χαρακτηρίσει προστατευόμενα μνημεία νεότερου πολιτισμού, ώστε να σωθούν.

Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών απευθύνει έκκληση σε όλη την κινηματογραφική κοινότητα να παλέψουμε ενωμένοι για τη διάσωση των ιστορικών αυτών χώρων».

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)