to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:04 | 15.09.2022

Πολιτισμός

ΣΕΧΩΧΟ: «Οι εργαζόμενες και εργαζόμενοι του Χορού ωθούνται ξανά στο περιθώριο, σε συνθήκες ανεργίας και αφωνίας»

Ανοιχτή επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού απευθύνει το ΣΕΧΩΧΟ (Σωματείο Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού) καταγγέλλοντας την απαξίωση και την εγκατάλειψη του Χορού και των εργαζομένων του που ωθούνται στην ανεργία και στο περιθώριο


Ανοιχτή επιστολή απευθύνουν στην πολιτική ηγεσία οι εργαζόμενοι στο χώρο του χορού καταγγέλλοντας την πολιτική του ΥΠΠΟΑ όσον αφορά το Χορό, όπως αυτή αποκαλύπτεται από την πρόσφατη ανακοίνωση των επιχορηγήσεων στον τομέα του Χορού. Την επιστολή που απευθύνεται στην υπουργό Πολιτισμού, τον υφυπουργό Σύγχρονου Πολιτισμού, τη γενική γραμματέα Σύγχρονού Πολιτισμού και τον Γενικό Διευθυντή Σύγχρονου Πολιτισμού, υπογράφουν το ΣΕΧΩΧΟ και η ΠΟΘΑ, καθώς επίσης και 196 καλλιτέχνες του χορού και του θεάτρου.  

Μεγάλη αγανάκτηση, βαθιά θλίψη και προβληματισμό προκάλεσε η ανακοίνωση των επιχορηγήσεων στους εργαζόμενους στο χώρο του Χορού, θεωρώντας πως σηματοδοτεί την εκ νέου εγκατάλειψη του χορού και των ανθρώπων του σε συνθήκες ανεργίας και αφωνίας, και μάλιστα σε μια περίοδο που οι καλλιτέχνες εν γένει προσπαθούν με δυσκολία να ανασυνταχθούν από το βαρύ πλήγμα της πανδημίας. 

Την επιστολή που απευθύνεται στην υπουργό Πολιτισμού, τον υφυπουργό Σύγχρονου Πολιτισμού, τη γενική γραμματέα Σύγχρονού Πολιτισμού και τον Γενικό Διευθυντή Σύγχρονου Πολιτισμού, υπογράφουν το ΣΕΧΩΧΟ και η ΠΟΘΑ, καθώς επίσης και 196 καλλιτέχνες του χορού και του θεάτρου.

«Αξιότιμες κυρίες, κύριοι, 

Οι ανακοινώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τις επιχορηγήσεις στον τομέα του Χορού για την περίοδο 2022-2023, έχουν προκαλέσει - στο σύνολο της χορευτικής κοινότητας - μεγάλη αγανάκτηση, βαθιά θλίψη και σοβαρό προβληματισμό σχετικά με την στήριξη ή μη της ανεξάρτητης χορευτικής δημιουργίας και των επαγγελματιών της τέχνης του Χορού. Καθώς βρισκόμαστε ήδη σε μεταβατική περίοδο επανεκκίνησης και ανασύνταξης της κοινωνίας, μετά την έξαρση της πανδημίας που έπληξε την καλλιτεχνική δημιουργία, την κινητικότητα και την ορατότητα, οι εργαζόμενες και εργαζόμενοι του Χορού ωθούνται ξανά στο περιθώριο, σε συνθήκες ανεργίας και αφωνίας, με μια ανώμαλη προσγείωση στην πραγματικότητα που καθορίζει το Υπουργείο Πολιτισμού.

Αντιλαμβανόμαστε δυστυχώς, πως οι απαραίτητες και ζωτικής σημασίας κινήσεις και πράξεις που θα οδηγούσαν σε ένα βιώσιμο, αναπτυξιακό, ανταγωνιστικό και ανταποδοτικό προς την κοινωνία πεδίο της τέχνης του Χορού, δεν έχουν ακόμα κατανοηθεί από τον αρμόδιο φορέα. Είναι σαφές πως υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορούμε να συνεχίσουμε.

Καλούμε το υπουργείο να κάνει τις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις, έστω και εκπρόθεσμα και να ξεκινήσει εκ νέου γόνιμο διάλογο με την κοινότητα του Χορού, προγραμματίζοντας άμεσα συνάντηση, ώστε να λύσει τα χρόνια ζητήματα που υπονομεύουν την εξέλιξη της τέχνης στη χώρα και ωθούν σε αδιέξοδο τους επαγγελματίες χορογράφους και χορευτές.

Σύσσωμη η κοινότητα του Χορού εκφράζει την διαμαρτυρία της και ζητάει τα εξής:

  1. Άμεση διόρθωση του προϋπολογισμού στα επίπεδα του 2021-2022.
  2. Άμεσα νέες ξεχωριστές προκηρύξεις α) για ερευνητικά έργα και εκπαιδευτικές δράσεις και β) συμπεριληπτικές παραγωγές στον τομέα του Χορού.
  3. Ένταξη ανεξάρτητων παραγωγών χορού στον προγραμματισμό των εποπτευόμενων φορέων και ΔΗΠΕΘΕ με ειδική έκτακτη χρηματοδότηση από το ΥΠΠΟΑ.
  4. Νέος σχεδιασμός της πολιτιστικής πολιτικής για τον Χορό ανάλογος με ευρωπαϊκά πρότυπα και παραδείγματα».

Διαβάστε την επιστολή και δείτε όλες τις υπογραφές:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)