to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:15 | 08.02.2024

Πολιτική

Σε πανικό το Μαξίμου μετά το ράπισμα του Ευρωκοινοβουλίου: Επιτίθεται χυδαία στους 330 ευρωβουλευτές

Οι πρώτες αντιδράσεις μετά την ηχηρή ευρω-αταδίκη για την Ελλάδα και τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη που έφεραν σφοδρά πλήγματα στο κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου


Με μια αμήχανη και προκλητική απάντηση στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά της Ελλάδας επιχειρεί ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος,  να μαζέψει την ντροπή για τον διασυρμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Όπως αναφέρει αναλυτικά σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,, «το χθεσινό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα είναι μια κακόγουστη (ανα)παράσταση ενόψει των ευρωεκλογών ενός “θεατρικού έργου” που εμφανίζει ως αρνητικό πρωταγωνιστή τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του πιο ισχυρού κεντροδεξιού κόμματος της Ευρώπης».

«Δυστυχώς για τους εμπνευστές αυτού του περιφερόμενου θιάσου, το “έργο” δεν έκοψε εισιτήρια στις εθνικές εκλογές του 2023 και δεν προβλέπεται να κόψει εισιτήρια ούτε στις ευρωεκλογές του 2024», προσθέτει.

Διότι, όπως υποστηρίζει στη συνέχεια ο κ. Σκέρτσος, «πολύ απλά, η απουσία θετικής πρότασης για το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης και η επίθεση σε μια χώρα -που σημειωτέον χαρακτηρίστηκε από τον Economist ως η “χώρα της χρονιάς” για το 2023- και στον πρωθυπουργό της αποτελεί ομολογία αποτυχίας και τεράστιων πολιτικών αδιεξόδων της ευρωπαϊκής αριστεράς και κεντροαριστεράς».

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, «η κατάσταση και η ποιότητα του κράτους δικαίου είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την εμπιστευόμαστε στα χέρια εκείνων που ήθελαν να περιορίσουν σε τέσσερα τα τηλεοπτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας ή που ακόμη απειλούν με πογκρόμ τη δικαιοσύνη και τους δικαστές».

«Για την ιστορία, ας κρατήσουμε τα ονόματα των Ελλήνων ευρωβουλευτών που στράφηκαν κατά της χώρας μας, υπερψηφίζοντας αυτό το απαράδεκτο και ανθελληνικό ψήφισμα, το οποίο μεταξύ άλλων εισηγείται και την περικοπή κοινοτικών πόρων προς την Ελλάδα σε μια στιγμή που συζητάμε για αύξησή τους στο πλαίσιο της κλιματικής κρίσης ή των πιεστικών προβλημάτων στον πρωτογενή τομέα.

Μεταξύ αυτών, οι Έλληνες ευρωβουλευτές Κώστας Αρβανίτης και Έλενα Κουντουρά από την Ομάδα της Αριστεράς, Νίκος Παπανδρέου από τους Σοσιαλιστές, Πέτρος Κόκκαλης από τους Πράσινους και Γιώργος Κύρτσος από την ομάδα Renew Europe και Αλέξης Γεωργούλης», καταλήγει ο κ. Σκέρτσος.

«Πολιτικό παιχνίδι» ανακάλυψε ο Π. Μαρινάκης

Λίγο αργότερα ήρθε και η επίσημη τοποθέτηση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, με τον Παύλο Μαρινάκη να επιτίθεται στα κόμματα της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς «ξεχνώντας» βολικά ότι το ψήφισμα εγκρίθηκε με σημαντική πλειοψηφία, ενώ το στήριξαν και στελέχη της Δεξιάς.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο Παύλος Μαρινάκης ισχυρίστηκε «πρόκειται ξεκάθαρα για ένα ακόμη πολιτικό παιχνίδι. Τα κόμματα της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς προχώρησαν σε αυτό το ψήφισμα, στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου που για αυτά φαίνεται πως έχει ξεκινήσει ήδη ένα ακόμη πολιτικό παιχνίδι κατά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και του ισχυρότερου κόμματος εντός αυτού, της Νέας Δημοκρατίας με στόχο να πληγεί. Μιλάμε για την Ελλάδα και το Κράτος Δικαίου, όταν εξελέγη ομόφωνα στην προεδρία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης ο Θόδωρος Ρουσσόπουλος. Πρόκειται για συκοφαντίες κατά της Ελλάδος, δεν είναι η πρώτη φορά, θυμόμαστε τις καταγγελίες για τη δήθεν νεκρή Μαρία ή τις προσπάθειες να μπλοκαριστεί η χρηματοδότηση της επέκτασης του φράχτη στον Έβρο. Είναι, πάντως, λυπηρό ότι ανάμεσα στους Ευρωβουλευτές, που υπερψήφισαν το συγκεκριμένο αίτημα υπάρχουν και Έλληνες ευρωβουλευτές, πολλώ μάλλον, όταν αυτό εισηγείται τη διακοπή ή ακόμη και την αναστολή της χρηματοδότησης της χώρας. Δεν πείραξαν τους συγκεκριμένους οι αναφορές του Παύλου Πολάκη για τη Δικαιοσύνη, ούτε ο 13 - 0 καταδικασθείς Νίκος Παππάς, ούτε και η προαναγγελία του δήθεν μεγαλύτερου σκανδάλου στη χώρα, αλλά φαίνεται ότι τους ενοχλεί η επιτυχία της χώρας».

Θίχτηκε και ο Βορίδης...

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Μάκης Βορίδης, χαρακτηρίζει «ακραίο και εμπαθές» το σχετικό ψήφισμα,– με το οποίο εγκαλείται η ελληνική κυβέρνηση για το σκάνδαλο των υποκλοπών, για τις τιμωρητικές αγωγές του κ. Δημητριάδη προς δημοσιογράφους και ΜΜΕ με τις οποίες επιχειρείται, όπως αναφέρει το κείμενο, να ελεγχθεί η ελευθερία του Τύπου, ενώ γίνεται ειδική αναφορά στη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, αλλά και τα δυστυχήματα των Τεμπών και το ναυάγιο της Πύλου.

«Το να λες ότι ένας οποιοσδήποτε πολίτης δεν έχει δικαίωμα να προσφύγει στην κυβέρνηση ή πρέπει να απαγορευτεί η πρόσβαση στη δικαιοσύνη για να προστατεύσει τον εαυτό του και να αποκαλούμε αυτό περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου, δείχνει τι ακραίο κείμενο είναι αυτό», δήλωσε ο Μάκης Βορίδης στο MEGA.«Είναι ζητούμενο της δικαστικής και της διοικητικής διερεύνησης το κατά πόσο οι μη νόμιμες παρακολουθήσεις έχουν σχέση με την κυβέρνηση, δείχνει πόσο εμπαθές είναι το συγκεκριμένο ψήφισμα. Στις νόμιμες παρακολουθήσεις άνοιξε η συζήτηση και είχε εφαρμοστεί ένας κανόνας που είχε γίνει τότε. Γιατί δεν έγινε μνεία στο ψήφισμα για το ότι αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει πολύ πιο δύσκολη τη λήψη της απόφασης, έχει βάλει δεύτερο εισαγγελέα και έχει ψηφίσει διαφορετικό θεσμικό πλαίσιο;», συνέχισε.

«Η Ελλάδα υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελεί παγκόσμιο παράδειγμα επιτυχίας και αναφοράς στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης», συμπλήρωσε και άφησε αιχμές πως έχει διαμορφωθεί «ένα μπλοκ για να χτυπήσουν τον πιο πετυχημένο πρωθυπουργό και το πιο αποτελεσματικό παράδειγμα κεντροδεξιάς διακυβέρνησης».

Αθλιότητα 1.300 λέξεων από το Μαξίμου

Ήδη από την Τετάρτη, με ένα non paper περίπου 1.300 λέξεων, το Μαξίμου προσπάθησε να αντιδράσει στο ηχηρό ράπισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που έβγαλε στη σέντρα τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την κατάσταση του κράτους δικαίου στη χώρα μας. Πρόκειται για μία κίνηση που αποδεικνύει τον πανικό και τον εκνευρισμό του Μαξίμου, καθώς φτάνει στο σημείο να εξαπολύσει υβριστική επίθεση στους 330 ευρωβουλευτές που είπαν «ναι» στο ψήφισμα.

Από την κυβέρνηση ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτηρίζουν εκατοντάδες ευρωβουλευτές ως «πιόνια», καθώς υποστηρίζουν ότι πρόκειται για «εμμονική και πολιτικά υποκινούμενη ομάδα ευρωβουλευτών που συκοφαντεί συστηματικά και με κάθε ευκαιρία την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Το Μαξίμου κάνει λόγο για «πολιτικούς κύκλους» που εξαπολύουν «ψεύδη» και «αυθαίρετους ισχυρισμούς», ενώ αναφέρεται ονομαστικά στους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Κώστα Αρβανίτη και Έλενα Κουντουρά, καθώς και στον Νίκο Παπανδρέου, Πέτρο Κόκκαλη, Γιώργο Κύρτσο και Αλέξη Γεωργούλη. Η κυβέρνηση βάζει για άλλη μία φορά στο στόχαστρο τη Σόφι ιντ Βέλντ, λέγοντας ότι «ασχολείται νυχθημερόν με την Ελλάδα» με «μια σειρά από ακρότητες και αβάσιμες θέσεις», επιχειρώντας παράλληλα να παρουσιάσει μία ειδυλλιακή Ελλάδα όπου «ανθεί» το κράτος δικαίου.

Στην κυβέρνηση ενοχλήθηκαν σφόδρα από το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθώς τέθηκε μέχρι και θέμα εκταμίευσης κονδυλίων για τη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, έγινε κάλεσμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιολογήσει την εκταμίευση των κονδυλίων της ΕΕ προς την Ελλάδα, με τη χώρα μας να κινδυνεύει να καταλήξει σαν την Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν, όπου δισεκατομμύρια ευρώ παρακρατήθηκαν από το 2021, για την κατάσταση του κράτους δικαίου.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων των αξιών της ΕΕ στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης αφενός της αξιολόγησης της χρήσης των κονδυλίων της ΕΕ στο πλαίσιο του κανονισμού περί κοινών διατάξεων σύμφωνα με τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, αφετέρου σε σχέση με τη μη εφαρμογή των αποφάσεων των ευρωπαϊκών δικαστηρίων σύμφωνα με τον κανονισμό για την αιρεσιμότητα του κράτους δικαίου».

Υπενθυμίζεται ότι οι ευρωβουλευτές ζήτησαν απαντήσεις για το έγκλημα των Τεμπών, την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, την ελευθερία του Τύπου, την αστυνομική βία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)