to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Σε νεκροταφείο χιλιάδων ζώων μετατράπηκε η Θεσσαλία - «Θα πετάξουμε τα νεκρά ζώα μπροστά στη Βουλή» δηλώνουν οι κτηνοτρόφοι

Η Θεσσαλία έχει μετατραπεί σε μια τεράστια χωματερή και συνάμα σε ένα απέραντο νεκροταφείο χιλιάδων ζώων - Κτηνοτρόφοι μετέφεραν με τις καρότσες των φορτηγών τους νεκρά ζώα - Μπάχαλο στη διαχείριση συλλογής νεκρών ζώων - Από το υπουργείο στην περιφέρεια, και από την περιφέρεια στον δήμο - Αντιδήμαρχος να καλεί τους κατοίκους να θάψουν μόνοι τους τα ζώα


Οι εικόνες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας από τον θεσσαλικό κάμπο μαρτυρούν το μέγεθος της τεράστιας καταστροφής από τα νερά των χειμάρρων. Σε απόγνωση είναι οι κάτοικοι των χωριών της Καρδίτσας, καθώς οι ζημιές σε σπίτια, καταστήματα και επιχειρήσεις είναι μεγάλες. Το πιο σοβαρό πρόβλημα όμως αποτελεί η περισυλλογή των νεκρών ζώων. Η απομάκρυνση των νεκρών ζώων είναι το πρώτο και βασικότερο που πρέπει να γίνει σύμφωνα με τους επιστήμονες, ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών. Χιλιάδες ζώα κείτονται νεκρά κάποια προσπαθούν να παραμείνουν ζωντανά, καθώς το νερό σε πολλά σημεία δεν έχει υποχωρήσει.

Μπάχαλο στη διαχείριση συλλογής νεκρών ζώων

O υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης μιλώντας στο τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΙ», αναφέρθηκε στην πορεία συλλογής των νεκρών ζώων. Όπως είπε, μέχρι σήμερα στις 9 το πρωί στον ΕΛΓΑ είχαν δηλωθεί τα εξής νεκρά ζώα:

  • 49.050 Αιγοπρόβατα
  • 19.295 Χοίροι
  • 4.186 Βοοειδή
  • 40.330 Πτηνά

Από αυτά, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό μέχρι σήμερα το πρωί έχουν διαχειριστεί συνολικά 21.906 νεκρά αιγοπρόβατα και 6.800 νεκρούς χοίρους. Σε ό,τι αφορά στα βοειδή ο κ. Αυγενάκης ανέφερε πως είχαν συλλεγεί 20 νεκρά ζώα ενώ σχετικά με τα πτηνά, έχουν διαχειριστεί 23.300 νεκρά ζώα.

Δεν υπάρχει πρόσβαση στις εγκαταστάσεις της Διαχείρισης Νεκρών Ζώων στη Λάρισα

Οι εγκαταστάσεις της Διαχείρισης Νεκρών Ζώων είναι στη Βιομηχανική Περιοχή Λάρισας, όπου όμως η πρόσβαση δεν είναι εφικτή λόγω των πλημμυρικών φαινομένων. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και αναφερόμενη στον κίνδυνο από τα νεκρά ζώα στη δημόσια υγεία, η κ. Αγαπηδάκη σημείωσε πως υπάρχουν δυσκολίες στην απομάκρυνσή τους, καθώς από τη μια αρκετές περιοχές είναι αποκλεισμένες και από την άλλη το αποτεφρωτήριο στη Λάρισα δεν είναι προσβάσιμο, γι′ αυτό και τα νεκρά ζώα μεταφέρονται στη Βέροια για καύση.

Η ίδια διευκρίνισε πως η επιχείρηση για την προστασία της δημόσιας υγείας στις πληγείσες από την κακοκαιρία «Ντάνιελ» περιοχές κινείται σε τρεις άξονες:

  • Την επιδημιολογική επιτήρηση των λοιμωδών νοσημάτων σε όλη τη Θεσσαλία, η οποία βασίζεται στην καθημερινή ενημέρωση από τις 26 δομές υπηρεσιών υγείας που βρίσκονται στην περιοχή.
  • Την εντομολογική επιτήρηση, διευκρινίζοντας ότι τα προβλήματα με τα κουνούπια θα εμφανιστούν με την αποστράγγιση των υδάτων, περίπου σε 10 ημέρες.
  • Την καταλληλότητα του νερού με δειγματοληψίες από διάφορα σημεία της Θεσσαλίας, τρεις φορές την εβδομάδα.

thessalia_nekra_zwa__1_

Έλλειψη στοιχειώδους βοήθειας προς εγκλωβισμένα ζώα

Βίντεο της Golden Movies καταγράφει σε βίντεο τρομακτικές εικόνες από φάρμες στη Λάρισα, με νεκρά ζώα να βρίσκονται ανάμεσα σε άλλα που παραμένουν -για την ώρα- ζωντανά, καθώς πολλά από αυτά δεν έχουν καθαρό νερό και τροφή για να επιβιώσουν. Επιπλέον, φιλοζωικές οργανώσεις καταγγέλουν ότι υπάρχει απόλυτη έλλειψη έστω στοιχειώδους βοήθειας προς τα εγκλωβισμένα ζώα.

Ο χρόνος είναι εχθρός και ήδη έχουν καταγραφεί σκηνές με ζώα και πτηνά να τρώνε τα νεκρά σώματα άλλων ζώων, ενισχύοντας την πιθανότητα να ξεπηδήσει κάποια επιδημία στην περιοχή.

«Θα πετάξουμε τα νεκρά ζώα μπροστά στη Βουλή»

Η μεταφορά των νεκρών ζώων έχει ήδη ξεκινήσει με ειδικά φορτηγά-ψυγεία σε πιστοποιημένους χώρους καύσης, που είναι κλίβανοι από τη διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας και αναμένεται να πραγματοποιηθεί η αποτέφρωσή τους στην Ημαθία, την Κοζάνη και την Αρκαδία ισχυρίζονται οι αρμόδιοι.

Όμως εννέα μέρες μετά τις φονικές πλημμύρες οι κτηνοτρόφοι καταγγέλλουν ότι αναγκάζονται να μεταφέρουν οι ίδιοι, με τα γυμνά τους χέρια, μακριά από τις στάνες και τα σπίτια τους τα νεκρά ζώα. Ενδεικτικά, όπως και σε όλα τα χωριά στον Κοσκινά Καρδίτσας, οι κτηνοτρόφοι μετέφεραν με τις καρότσες των φορτηγών τους νεκρά ζώα, τα οποία, όπως είπαν, είχαν διασκορπιστεί σε ακτίνα χιλιομέτρων.

Μόνο στην περιοχή του Παλαμά εκτιμάται ότι είναι 5000 τα νεκρά ζώα

Τρεις κτηνοτρόφοι του Παλαμά, μιλώντας στο NEWS 24/7, ξεσπούν για την πρωτοφανή έλλειψη κυβερνητικής μέριμνας, κατηγορώντας την Πολιτεία για απίστευτη ανοργανωσιά, αλλά και αδιαφορία για την υγεία και τις ζωές των πλημμυροπαθών. Θα πρέπει τουλάχιστον να συγκεντρωθούν και να καούν το συντομότερο, όπως λένε οι άνθρωποι, γιατί αποτελεί μία υγειονομική βόμβα. Οι κτηνοτρόφοι περιγράφουν με απελπισία ότι αφού η Πολιτεία δεν έχει καταφέρει εδώ και 7 μέρες να απομακρύνει τα πτώματα και να προχωρήσει στην καύση τους, όπως ορίζει το υγειονομικό πρωτόκολλο αναγκάζονται με κίνδυνο την υγεία τους να αναλάβουν δράση.

Από το υπουργείο στην περιφέρεια, και από την περιφέρεια στον δήμο, και ο αντιδήμαρχος να καλεί τους κατοίκους να θάψουν μόνοι τους τα ζώα!

Συγκλονιστική, η ανταπόκριση της Κατερίνας Ρίστα, συντάκτριας του Star, από τη Θεσσαλία, καθώς φώτισε την απελπισία των κατοίκων του Κάμπου για την αδιαφορία του κρατικού μηχανισμού να απομακρύνει νεκρά ζώα. Αναφερόμενη στο πρόβλημα της αποκομοδιδής των νεκρών ζώων, που συνιστούν και τεράστια υγειονομική απειλή, περιέγραψε το ρεπορτάζ που έκανε για να βρει ποιος έχει αναλάβει την αποκομιδή και την υγειονομική ταφή: από το υπουργείο στην περιφέρεια, και από την περιφέρεια στον δήμο, και ο αντιδήμαρχος να καλεί τους κατοίκους να θάψουν μόνοι τους τα ζώα!

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το Νόμο 4830/2021 και το Άρθρο 37 που αφορά την περισυλλογή, ταφή και αποτέφρωση νεκρών ζώων:

1. Οι υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για την καθαριότητα των οδών του εθνικού, επαρχιακού και αστικού δικτύου έχουν υποχρέωση να απομακρύνουν από τις οδούς και τα πεζοδρόμια τα νεκρά ζώα και να μεριμνούν για την αποτέφρωση ή την υγειονομική ταφή τους, σύμφωνα με τις διατάξεις της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας.

2. Η διάθεση των νεκρών ζώων, όπως η αποτέφρωση και η υγειονομική ταφή, πραγματοποιούνται σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική και ενωσιακή νομοθεσία.

Διαβάστε αναλυτικά: To ξέσπασμα της ρεπόρτερ του Star για την εγκατάλειψη των ανθρώπων του Κάμπου (βίντεο)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)