to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:04 | 15.03.2013

Διεθνή

Σε ιστορικό υψηλό το ισπανικό δημόσιο χρέος

Στο 84,1% του ΑΕΠ –το υψηλότερο επίπεδο από τότε που ξεκίνησαν να καταγράφονται τα εν λόγω στοιχεία το 1999– σκαρφάλωσε το δημόσιο χρέος της Ισπανίας στα τέλη του 2012, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της χώρας



Το 2011 το χρέος είχε διαμορφωθεί 14,8 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα, επισημαίνει το Reuters.


Η ισπανική κυβέρνηση ανέμενε στο 79,8% το χρέος στα τέλη του 2012, ωστόσο το νούμερο αυτό αναθεωρήθηκε προς τα πάνω μετά τη λήψη ευρωπαϊκής βοήθειας ύψους 40 δισ. ευρώ για τις δοκιμαζόμενες τράπεζες της χώρας.


Από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ισπανίας προκύπτει πως στο τέταρτο τρίμηνο της περυσινής χρονιάς το χρέος του δημόσιου τομέα ανήλθε στα 884 δισ. ευρώ από 817 δισ. ευρώ που ήταν το τρίτο τρίμηνο.


Η κυβέρνηση αναμένει συρρίκνωση 0,4%-0,5% στο α΄ τρίμηνο έναντι του δ΄ τριμήνου 2012

Η ισπανική κυβέρνηση εκτιμά ότι η δ΄ μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί περί το 0,4%-0,5% στο α΄ τρίμηνο σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2012, αλλά παραμένει αισιόδοξη ότι θα αυξηθεί ξανά, αρχίζοντας από το δ΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, τόνισε την Πέμπτη αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως αναφέρει το Dow Jones Newswires, η Ισπανία αναμένει μια βραδύτερη συρρίκνωση στο β΄ τρίμηνο, σε σχέση με το α΄ τρίμηνο, και καμία μεταβολή στο γ΄ τρίμηνο.

Ωστόσο, πολλά θα εξαρτηθούν από το κόστος δανεισμού της χώρας, και τη στάση της Κομισιόν αναφορικά με τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, τόνισε ο αξιωματούχος.

Αναφορικά με το κόστος δανεισμού, δήλωσε ότι μια βελτιωμένη προοπτική για την ισπανική οικονομία και το πρόγραμμα ΟΜΤ της ΕΚΤ, βοηθούν ώστε να μειώνεται, αλλά ακόμη παραμένει σε υψηλό επίπεδο, σύμφωνα με την εκτίμηση της ισπανικής κυβέρνησης.

Οι εκτιμήσεις της Ισπανίας κάνουν λόγο για συρρίκνωση 0,5% φέτος της οικονομίας, άποψη που πολλοί αναλυτές χαρακτηρίζουν ως αρκετά αισιόδοξη. Οι οικονομολόγοι του ιδιωτικού τομέα αναμένουν συρρίκνωση κοντά στο 1,5% φέτος και πρόσφατα δημοσιεύματα στον ισπανικό Τύπο αναφέρουν ότι σύντομα η κυβέρνηση θα αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις για να εμφανίζουν συρρίκνωση κατά 1%.

Πηγή: thepressproject.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)