to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:18 | 30.05.2016

Διεθνή

Σε ισόβια για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας καταδικάστηκε ο πρώην πρόεδρος του Τσαντ

Για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας καταδικάστηκε τη Δευτέρα ο πρώην πρόεδρος του Τσαντ Ισέν Αμπρέ καθώς κρίθηκε ένοχος για δολοφονίες και τους βασανισμούς χιλιάδων πολιτικών αντιπάλων κατά τη διάρκεια της οκταετούς παραμονής του στην εξουσία από το 1982 έως το 1990.


Συγκεκριμένα, ο Ι. Αμπρέ καταδικάστηκε από ειδικό δικαστήριο της Σενεγάλης σε ισόβια κάθειρξη καθώς κρίθηκε ένοχος μεταξύ άλλων για βιασμούς, εκτελέσεις, απαγωγές, υπαγωγή πολιτών σε κατάσταση σκλαβιάς και άλλα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Σημειώνεται ότι ο πρώην πρόεδρος του Τσαντ είχε καταφύγει στη Σενεγάλη μετά την ανατροπή του το 1990.
«Η καταδίκη του Αμπρέ για τα φρικιαστικά αυτά εγκλήματα έπειτα από 25 χρόνια είναι μια τεράστια νίκη για τα θύματά», δήλωσε ο Ριντ Μπρόντι, ερευνητής του Παρατηρητήριου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Το 1992, η Επιτροπή Αλήθειας του Τσαντ είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση του Ισέν Αμπρέ ότι διέταξε 40.000 πολιτικές δολοφονίες καθώς και συστηματικών βασανιστηρίων.

Έρευνα του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2001 οδήγησε στην ανακάλυψη χιλιάδων εγγράφων στα εγκαταλελειμμένα γραφεία της DDS, πολλά από τα οποία απευθύνονταν προσωπικά στον πρόεδρο Αμπρέ και τον ενημέρωναν σχετικά με κρατουμένους.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, γραφολόγος επιβεβαίωσε ενώπιον του ειδικού δικαστηρίου ότι σημειώσεις στα περιθώρια τουλάχιστον ενός εγγράφου αποδεικνύεται από τον γραφικό χαρακτήρα πως ήταν του Αμπρέ.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης ο Αμπρέ, ως τότε απαθής, φορώντας λευκό, παραδοσιακό αφρικανικό ένδυμα και τουρμπάνι και με το βλέμμα κρυμμένο πίσω από μαύρα γυαλιά από την πρώην ημέρα της δίκης, χαιρέτισε τους υποστηρικτές του υψώνοντας τις γροθιές στον αέρα και φωνάζοντας «κάτω η Françafrique!» (σ.σ. όρος με τον οποίο έχει περιγραφεί η σχέση εξάρτησης χωρών της Αφρικής με την πρώην αποικιοκρατική επικυρίαρχο Γαλλία).

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)