to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

0:15 | 09.10.2014

Πολιτική

Βουλή, ημέρα 1η: Καβγάδες ΠΑΣΟΚ - ΝΔ την ώρα της... αντιπολίτευσης στον ΣΥΡΙΖΑ

Στρατηγική πόλωσης (εν μέσω ανταλλαγής κατηγοριών μεταξύ ΝΔ & ΠΑΣΟΚ) από την κυβέρνηση που εκπροσωπείται από τον αντικαταστάτη του πρωθυπουργού, Μ. Βορίδη - Η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης μοιάζει με προαναγγελία της αντιπολιτευτικής τακτικής στην αυριανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως τόνισε και ο Γ. Δραγασάκης - Στην κινδυνολογία ο ΣΥΡΙΖΑ απαντάει «εκλογές τώρα» για την ανάδειξη μίας κυβέρνησης που θα ανατρέψει τις καταστροφικές πολιτικές του Μνημονίου - Θα καταψηφίσουν την κυβέρνηση ΚΚΕ, ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ, πυρά πανταχόθεν για την απαξίωση του κοινοβουλίου από τον Α. Σαμαρά - Η συζήτηση συνεχίζεται την Πέμπτη και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Παρασκευής με ονομαστική φανερή ψηφοφορία


Το απόγευμα της Τετάρτης άρχισε στη Βουλή, με τοποθέτηση του... πρωθυπουργεύοντος Μ. Βορίδη, η συζήτηση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, η οποία θα καταλήξει τα μεσάνυχτα της Παρασκευής με ονομαστική φανερή ψηφοφορία. Η κυβέρνηση επέλεξε τον Α. Νεράντζη (προφανώς για μην εμφανιστεί ως... κυβέρνηση ΛΑΟΣ) ως κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης και όχι τον Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος είχε σπεύσει εκ των προτέρων να ανακοινώσει την... απειλητική του παρουσία

Εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ορίστηκε ο Γιάννης Δραγασάκης (αναλυτικά η τοποθέτησή του), ο οποίος ζήτησε εκλογές προκειμένου να ανατραπεί η πολιτική του Μνημονίου. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σχέδιο, βούληση και αποφασιστικότητα για τη μεγάλη κοινωνική συμμαχία που θα αναλάβει να βγάλει τον τόπο από τη μεγάλη καταστροφή στην οποία τον έφεραν τα μνημόνια» τόνισε. Στρατηγική των βουλευτών και υπουργών της κυβέρνησης η ακατάσχετη κινδυνολογία για το ενδεχόμενο να κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο καταλογίζουν σχέδιο πολιτικής ανωμαλίας. Χαρακτηριστική η τοποθέτηση Βορίδη, με στοιχεία διχασμού και ακραίας πόλωσης.

Παρά τη ρητορική έξαρση, η κυβέρνηση μοιάζει απομονωμένη καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και οι ανεξάρτητοι βουλευτές που τοποθετήθηκαν δήλωσαν ότι δε θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης. Εμφανής είναι η προσπάθεια βουλευτών του ΠΑΣΟΚ να διαφοροποιηθούν από τη ΝΔ (στην οποία καταλογίζουν ότι άργησε να συμπλεύσει με τον «ρεαλισμό»), με πιο χαρακτηριστική την τοποθέτηση του Συμεών Κεδίκογλου που επιτέθηκε στη Σ. Βούλτεψη για τις πρόσφατες δηλώσεις της εις βάρος των Ρομά του Χαλανδρίου. Απάντηση από πλευράς ΝΔ έδωσε ο Π. Παυλόπουλος (επιρρίπτοντας ευθύνες για την είσοδο στα μνημόνια στις κυβερνήσεις Παπανδρέου & Παπαδήμου), θυμίζοντας τους καβγάδες του πάλαι ποτέ κραταιού δικομματισμού.

 

Πολλοί ομιλητές έκαναν λόγο για την ανάγκη εκλογών προκειμένου να μπει τέλος στις πολιτικές της λιτότητας. «Εκλογές τώρα, προκειμένου να αναδειχθεί μία κυβέρνηση που θα διαπραγματευτεί επί της ουσίας και θα ανορθώσει την οικονομία», ζήτησε και ο Γ. Σταθάκης. Σημειώνεται ότι απορρίφθηκε το αίτημα των χρυσαυγιτών βουλευτών να μεταβούν στη Βουλή.  

 

Συνεχής ενημέρωση - βασικές τοποθετήσεις

00:35 Ο Γ. Βαρεμένος, τελευταίος ομιλητής της πρώτης ημέρας επανέλαβε τις κυβερνητικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ και έδωσε έμφαση στις θέσεις για τις Ένοπλες Δυνάμεις οι οποίες θα συνδεθούν με την κοινωνία με στόχο την ενίσχυση της αξιοπιστίας τους. «Η Ελλάδα θα ανακτήσει την εθνική της ανεξαρτησία με κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» κατέληξε.

23:50 Ο Κ. Γιοβανόπουλος (από τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές) εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση προαναγγέλλοντας την καταψήφισή της.

23:45 Αδ. Γεωργιάδης: Η κυβέρνηση πέτυχε!

23:15 Ο αναπληρωτής υπουργός υγείας Λ. Γρηγοράκος υπερασπίζεται το κυβερνητικό έργο, "η κυβέρνηση έσωσε τη χώρα".

23:10 Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη - Αικατερινάρη δήλωσε ότι υπάρχει ανάγκη για διαχείριση του ελληνικού χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η κυβέρνηση ακυρώνει κάθε αίτημα αλλαγής πολιτικής. Η ΔΗΜΑΡ βρίσκεται στην αντίθετη κατεύθυνση γι' αυτό δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

23:10 Παυλόπουλος: Στον εφιάλτη μας οδήγησε η κυβέρνηση Παπανδρέου - Παπαδήμου

22:45 Η Δ. Χαραλαμπίδου (ΣΥΡΙΖΑ) τόνισε ότι η «έξοδος από τα μνημόνια» είναι κενό γράμμα εφόσον δεν ακυρωθούν οι αντικοινωνικές ρυθμίσεις. Όσο δηλαδή βρίσκεται στην εξουσία η συγκυβέρνηση που κατεδάφισε το σύνολο του εργατικού δικαίου και συζητά επιπλέον νομοθετήματα εις βάρος των εργαζομένων.

22:35 Επίθεση Κεδίκογλου (ΠΑΣΟΚ) για τις ρατσιστικές δηλώσεις Βούλτεψη

22:15 Η Μ. Χρυσοβελώνη από τους Ανεξάρτητους Έλληνες άσκησε δριμεία κριτική στη συγκυβέρνηση και έκανε λόγο για πίεση σε βουλευτές της αντιπολίτευσης με το βλέμμα στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν πρέπει να παραμείνει η κυβέρνηση ούτε ένα λεπτό παραπάνω στην εξουσία, θα καταψηφίσουμε την «τραπεζική συγκυβέρνηση» τόνισε. 

22:00 Γ. Σταθάκης: Εκλογές, για μία κυβέρνηση που θα διαπραγματευτεί και θα ανορθώσει την οικονομία

Αναφορικά με το πρόγραμμα που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ είπε ότι πρόκειται να εφαρμοστεί «αύριο», με ρήξεις που οπωσδήποτε θα χρειαστούν. «Είναι ένα πρόγραμμα για τα τμήματα του πληθυσμού που έχουν πληγεί περισσότερο από τις πολιτικές του μνημονίου».

21:45 Παρέμβαση του Ν. Βούτση ώστε αν χρειαστεί να γίνει και συζήτηση το μεσημέρι Πέμπτης και Παρασκευής προκειμένου να τοποθετηθούν πολλοί περισσότεροι βουλευτές. 

21:40 Λοβέρδος:«Σκληρό» το πρόγραμμα αλλά δεν πρέπει να διαταραχθεί

21:20 Για απόλυτη περιφρόνηση της Βουλής από τον Α. Σαμαρά έκανε λόγο ο Θ. Παραστατίδης από τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές. Αναφέρθηκε στην τρομοκράτηση των πολιτών από κυβερνητικά στελέχη που καλλιεργούν διαρκώς κλίμα αστάθειας για μικροκομματικά οφέλη και προέβλεψε ότι σύντομα θα διεξαχθούν εθνικές εκλογές.

21:00 Ο Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) τήρησε τη λογική των ίσων αποστάσεων μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε ότι τέλος του Μνημονίου σημαίνει η επιστροφή όσων έχασαν οι εργαζόμενοι τα τελευταία χρόνια. Επισήμανε τις συνέπειες των αντιλαϊκών πολιτικών και την εύνοια για τα μονοπώλια από το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015. Προέβλεψε ότι η «αντιλαϊκή επίθεση» και τα επόμενα χρόνια. Μόνη διέξοδος για το λαό, σύμφωνα με το ΚΚΕ, είναι η κοινωνικοποίηση των μέσω παραγωγής ώστε «να πάρει ο λαός τα κλειδιά της οικονομίας στα χέρια του». Βασική προϋπόθεση η αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, καθώς και τη μονομερή διαγραφή του δημόσιου χρέους. Ο Ν. Καραθανασόπουλος διεμήνυσε ότι το ΚΚΕ δε θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

20:40 Έντονη κριτική στις πολιτικές λιτότητας άσκησε ο Δ. Αναγνωστάκης εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει μία νέα κατεύθυνση για τη χώρα, με ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης. Ανέφερε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεχτή η λήψη νέων μέτρων και η περαιτέρω αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων. Σχετικά με το δημόσιο χρέος, είπε ότι χρειάζεται ουσιαστική και τολμηρή αναδιάρθρωσή του. Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ δήλωσε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει την κυβέρνηση καθώς αρνείται να συγκρουστεί με τα συμφέροντα των ολίγων και να πει όχι στις επιταγές της τρόικα.

20:20 Ο χρυσαυγίτης Παναγιώταρος αναρωτήθηκε «γιατί ήρθε ο Βορίδης, όταν ήταν 33 ετών, στην εκδήλωση της Χρυσής Αυγής το 1997, στην 1η επέτειο των Ιμίων;» θυμίζοντας το ακροδεξιό παρελθόν του αντικαταστάτη του πρωθυπουργού κατά την πρώτη ημέρα της συζήτησης. 

20:10 Ξεπέρασε τον Βορίδη σε κινδυνολογία ο Μιχελάκης

19:55 Για «τσουνάμι μίσους και διχασμού» που θα προκύψει από τη συζήτηση στη Βουλή, έκανε λόγο ο Γ. Δημαράς εκ μέρους των Ανεξαρτήτων Ελλήνων τονίζοντας ότι οι εκλογές είναι αναπόφευκτες και προκρίνοντας πατριωτική, δημοκρατική λύση υπέρ του ελληνικού λαού. 

19:40 «Παράπονα» ΠΑΣΟΚ στον Βορίδη: Εμείς είμαστε οι πρωτεργάτες του Μνημονίου! 

Αίσθηση προκάλεσε το «παράπονο» του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ στον Μ. Βορίδη για τη μη αναφορά του τελευταίου στην περίοδο 2009-2012. Ο Π. Ρήγας τόνισε ότι είναι 5 και όχι 2 (όπως είπε ο εισηγητής της ΝΔ) τα χρόνια που εφαρμόζεται η υπεύθυνη πολιτική που... έβγαλε τη χώρα από την κρίση και ζήτησε να πιστωθεί στο ΠΑΣΟΚ ότι ήταν η μόνη δύναμη που υπερασπιζόταν τις πολιτικές λιτότητας όταν ακόμα η ΝΔ ήταν αντιμνημονιακή.

19:15 Γ. Δραγασάκης: Όποιος θέλει ψήφο εμπιστοσύνης, να απευθυνθεί στο λαό 

«Όταν η κυβέρνηση λέει ότι τελειώνουμε με τα μνημόνια, εννοεί ότι όλοι οι περιορισμοί θα παραμείνουν (όπως ο περιορισμός για πρωτογενές πλεόνασμα 4,5%), το χρέος θα μείνει (αν και δεν είναι βιώσιμο) και όλοι θα πρέπει να πάρουμε αποφάσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σχέδιο, βούληση και αποφασιστικότητα για τη μεγάλη κοινωνική συμμαχία που θα αναλάβει να βγάλει τον τόπο από τη μεγάλη καταστροφή στην οποία τον έφεραν τα μνημόνια» κατέληξε μέσα σε παρατεταμένα χειροκροτήματα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.  

18:45 Μ. Βορίδης: Μόνος ρεαλισμός το μνημόνιο - Χάος σε περίπτωση κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ

Το προβεβλημένο στέλεχος της ακροδεξιάς πτέρυγας της ΝΔ, σε μία εμφάνιση που προαναγγέλλει εξελίξεις στο εσωτερικό της συντηρητικής παράταξης, έδωσε το στίγμα της κινδυνολογίας και της τρομοϋστερίας απέναντι στο ενδεχόμενο ανάληψης της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Σχολίασε με καφενειακό ύφος πρόσφατες διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ για την επιχειρηματικότητα και την εξωτερική πολιτική & γεωπολιτική και ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι είτε ένα ακόμα κόμμα διαχείρισης της εξουσίας είτε, όπως υποστηρίζει κι ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, είναι ένα κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς που θα εφαρμόσει όσα έχει εξαγγείλει.  

Τέλος, επαίνεσε τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης για τη σταθερότητα που επέφεραν με την άσκηση των πολιτικών καθώς και στους υπουργούς που έφεραν τις κατάλληλες νομοθετικές πρωτοβουλίες ενώ έδωσε συγχαρητήρια στον ελληνικό λαό για τις θυσίες του. Κλείνοντας με διχαστικό τρόπο, συνέστησε «υπομονή» σε όσους έχουν ελπίδες να κερδίσουν τις εκλογές «γιατί οι Έλληνες ξέρουν να ψηφίζουν». 

18:30 Π. Λαφαζάνης: Θεσμική παρεκτροπή η πρωτοφανής απουσία Σαμαρά

Επιμέλεια: Τάσος Γιαννόπουλος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)