to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Σε εικόνες: Απαλλοτριωμένη παλαιστινιακή γη

Δυτική Όχθη. Το Ισραήλ πρόσφατα ανακοίνωσε την απαλλοτρίωση περίπου 400 εκταρίων παλαιστινιακής γης, μια κίνηση που χαρακτηρίστηκε η μεγαλύτερη αρπαγή εδαφών των τελευταίων 30 ετων.


Ο Μοχάμεντ, 7 ετών, φιλά το χώμα στον προγονικό του τόπο, όπου μαζί με τον πατέρα του είχαν φυτέψει ελιές πριν από 6 μήνες. Ο ισραηλινός στρατός τα ξερίζωσε όλα. Ο μουσταφά, πατέρας του Μοχάμεντ, για αντάλλαγμα παρέλαβε έναν... λογαριασμό των 168 σεκέλ (περίπου 45 ευρώ) ώστε να πληρώσει για το ξερίζωμα των δέντρων.



Αμέσως ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς κάλεσε το Ισραήλ να ακυρώσει την προσάρτηση. "Τούτη η απόφαση θα οδηγήσει σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση. Θα καταφέρει μόνο να ρίξει λάδι στην φωτιά μετά τον πόλεμο στη Γάζα", σημείωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου Αμπάς.

 Το παλαιστινιακό χωριό Wadi Fukin εκτείνεται δυτικά της Βηθλεέμ κατά μήκος της Γκρίζας ζώνης και περιτριγυρίζεται σε τρία σημεία από Ισραηλινές βάσεις που συνεχώς αυξάνονται.

Οι κάτοικοι του χωριού δέχθηκαν πρόσφατα ειδοποιητήρια έξωσης κι είδαν κάποιες απ'τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται κι όλα αυτά με σκοπό να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους. Ωστόσο,αρνούνται να απομακρυνθούν και τώρα δίνουν ένα μεγάλο αγώνα να μείνουν εκεί που γεννήθηκαν.

Επίσημο έγγραφο ανακοινώνει στους κατοίκους πως η γη τους είναι πια "κρατική περιουσία". Έχει τοιχοκολληθεί σε όλο το χωριό και τους δίνει 45 ημέρες διορία ώστε να εφαρμόσουν την απόφαση.

Η επίσημη "κίτρινη ταμπέλα", αναγνωριστικό σήμα του Ισραηλινού κράτους. Οι στρατιώτες την τοποθέτησαν σε όλες τις απαλλοτριώσιμες εκτάσεις, αλλά οι κάτοικοι τις αφαίρεσαν- πολλές από αυτές τις κατέστρεψαν.

O Eζάκ Ελ-Χρουμπ έμαθε τυχαία -μέσω δημοσίευσης σε τοπική εφημερίδα- ότι περίπου 40 στρέμματα γης του θα του αφαιρεθούν από το ισραηλινό κράτος. Το 1982, το Ισραήλ του απέσπασε 20 στρέμματα και έκαψε το σπίτι του λόγω "τρομοκρατικής δράσης". Μόνο αργότερα παραδέχτηκε πως "έκανε λάθος". Ο Χρουμπ επιδεικνύει άρθρο αμερικανού δημοσιογράφου για την υπόθεσή του.

Το 1948 το Ισραήλ απέσπασε τη μισή απ'τη γη του 82χρονου σήμερα Χασάν. Πλέον ζει σε μια σπηλιά με την γυναίκα του. "Δε φτάνου που έκλεψαν τη γη μας, δεν τους είναι αρκετό. Θέλουν και τις σπηλιές μας, θέλουν τα πάντα. Όμως όλα αυτά είναι η δική μα ςη ζωή", είπε. Το Ισραήλ χρειάζεται τις σπηλιές ώστε να οικοδομήσει νέες βάσεις στα βουνά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)