to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:32 | 12.04.2022

Διεθνή

Σανγκάη: Χαλάρωση του lockdown παρά τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων - Οι κάτοικοι δεν είχαν πρόσβαση σε βασικά αγαθά

Τα αυστηρά μέτρα προκάλεσαν διάφορα προβλήματα, με κάποιους κατοίκους της πόλης να διαμαρτύρονται ότι δεν μπορούν να ανεφοδιαστούν σε τρόφιμα. Από χθες ξεκίνησε να χαλαρώνει το lockdown παρά τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων


Η οικονομική πρωτεύουσα της Κίνας είναι αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη έξαρση της covid-19 από την αρχή της πανδημίας. Οι αρχές, προκειμένου να ανασχέσουν την εξάπλωση της ασθένειας, έχουν επιβάλει lockdown σχεδόν στο σύνολο των 25 εκ. κατοίκων της Σανγκάης.

Ωστόσο τα αυστηρά μέτρα προκάλεσαν διάφορα προβλήματα, με κάποιους κατοίκους της πόλης να διαμαρτύρονται ότι δεν μπορούν να ανεφοδιαστούν σε τρόφιμα.

Ένα άλλο αμφιλεγόμενο μέτρο που έχουν υιοθετήσει οι κινεζικές αρχές είναι ότι όσοι βρίσκονται θετικοί στην covid-19, ακόμη κι αν δεν εμφανίζουν συμπτώματα, μεταφέρονται σε κρατικά κέντρα καραντίνας, πολλά από τα οποία είναι αυτοσχέδια και όπου οι συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής δεν είναι καλές.

Το κινεζικό χρηματοοικονομικό κέντρο της Σανγκάης άρχισε να χαλαρώνει το lockdown σε κάποιες περιοχές από χθες, παρά το γεγονός ότι καταγράφονται πάνω από 25.000 νέα κρούσματα COVID-19, ενώ οι αρχές πασχίζουν να αρχίσει και πάλι να κινείται η πόλη ύστερα από δύο και πλέον εβδομάδες.

Οι πιέσεις εντείνονται προς τις αρχές της πολυπληθέστερης κινεζικής πόλης --και μιας εκ των πλουσιότερων-- από τους κατοίκους οι οποίοι εμφανίζονται ολοένα και πιο απογοητευμένοι καθώς οι περιορισμοί τραβούν σε μάκρος, με αποτέλεσμα ορισμένοι εξ αυτών να δυσκολεύονται να βρουν επαρκείς ποσότητες τροφίμων και φαρμάκων.

Η Σανγκάη κατατάσσει τα συγκροτήματα κατοικιών σε τρεις κατηγορίες κινδύνου, ως ένα βήμα προς το να επιτραπούν οι «κατάλληλες δραστηριότητες» από πολίτες σε γειτονιές όπου δεν υπάρχουν θετικά περιστατικά κορωνοϊού σε διάρκεια δύο εβδομάδων, δήλωσε ο Γκου Χονγκχούι, αξιωματούχος της πόλης.

Αν και δεν ήταν άμεσα σαφές πόσοι από τους 25 εκατ. κατοίκους θα επωφεληθούν από μια άμεση χαλάρωση των lockdowns, η κίνηση αυτή υπόσχεται κάποια ανακούφιση για πολλούς που έχουν περιοριστεί στα σπίτια τους για πάνω από τρεις εβδομάδες σε μια μάχη κατά της μεγαλύτερης έξαρσης στην Κίνα από τότε που εντοπίστηκε ο κορονοϊός στην κεντρική Κίνα στα τέλη του 2019.

Σε ένα βίντεο, που κυκλοφόρησε ευρέως στο διαδίκτυο, φαίνονται οι κάτοικοι σε μια σειρά συγκροτημάτων με διαμερίσματα να ουρλιάζουν και να φωνάζουν από τα παράθυρά τους.

Ορισμένοι χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης επέκριναν την κίνηση αυτή της χαλάρωσης ως μεγάλο ρίσκο σε μια περίοδο με αριθμό-ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων, ωστόσο άλλοι δήλωσαν ότι η Σανγκάη δεν έχει άλλη επιλογή.

«Νομίζω ότι αυτό είναι ο τρόπος για να παραδεχθεί η Σανγκάη ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να επιβάλει lockdown, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι πολίτες της δεν θα πεθάνουν της πείνας», δήλωσε ένας χρήστης του Weibo.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι καταγγελίες περί ελέγχων, με κάποιους στην περιοχή Σουχούι να λένε στο Reuters ότι τοπικές αρχές είχαν τοποθετήσει λουκέτα και αλυσίδες ποδηλάτων στις εξώθυρές τους αργά χθες, Κυριακή, για να τους περιορίσουν στα σπίτια τους.

Η προσέγγιση «μηδενικής ανοχής» της Κίνας απέναντι στην COVID-19, περιορίζοντας σε καραντίνα όποιον βρίσκεται θετικός ακόμα και χωρίς συμπτώματα, υφίσταται ολοένα και μεγαλύτερες πιέσεις λόγω του περισσότερο μεταδοτικού, αν και λιγότερο θανατηφόρου, παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον.

Η πολιτική αυτή έχει οδηγήσει σε παύση σχεδόν όλων των διεθνών ταξιδιών και τώρα έχει ολοένα και μεγαλύτερο οικονομικό αντίκτυπο, καθώς οι πόλεις επιβάλλουν περιορισμούς, με τη νότια πόλη Γκουανγκτζόου και την ανατολική Νινγκμπό να είναι οι τελευταίες που το κάνουν, ενώ άλλες χώρες προσπαθούν να μάθουν να συμβιώνουν με την ασθένεια.

Οι ΗΠΑ επέτρεψαν στο μη απαραίτητο προσωπικό του προξενείου τους στη Σανγκάη να αποχωρήσει

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα ότι ζήτησαν από το μη απαραίτητο προσωπικό του προξενείου τους στη Σανγκάη να αποχωρήσει από την κινεζική πόλη, εν μέσω έξαρσης της covid-19 και αυστηρού lockdown.

Η Ουάσινγκτον «έδωσε εντολή» στο μη απαραίτητο προσωπικό του προξενείου των ΗΠΑ στη Σανγκάη να αποχωρήσει «λόγω της επιδημίας covid-19», ανέφερε σε ανακοίνωσή του εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας.

Δεν είναι γνωστό πόσα άτομα αφορά αυτή η απόφαση και προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο αν η αποχώρηση από τη Σανγκάη σημαίνει αποχώρηση από το κινεζικό έδαφος.

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)