to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:21 | 09.12.2021

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: Παραδοχή ενοχής της κυβέρνησης ο αποκλεισμός μαρτύρων από την Εξεταστική της λίστας Πέτσα

Η απόφαση να αποκλειστούν μάρτυρες και να περιοριστεί το δικαίωμα του ελέγχου σε μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής που έχουν καθήκοντα έναντι της Βουλής και έναντι των πολιτών, πλήττει την αξιοπιστία της Επιτροπής.


Τοποθέτηση του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης, Σωκράτη Φάμελλου, στην Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμό των θεσμών και κατασπατάληση δημόσιου χρήματος

Έχοντας την εμπειρία, αλλά και την τιμή να υπηρετήσω την προηγούμενη εξεταστική για τα δάνεια κομμάτων και μέσων ενημέρωσης, ως Πρόεδρος, οφείλω να καταθέσω στην Εξεταστική Επιτροπή κάποιες σοβαρές ανησυχίες μου. Μία από τις σημαντικότερες υποχρεώσεις που έχουμε οι βουλευτές, ως μέλη Εξεταστικών Επιτροπών, είναι να υπερασπιστούμε την αξιοπιστία του ελέγχου που κάνουμε. Γιατί εκτελούμε και ανακριτικά καθήκοντα κατά τη διαδικασία αυτή, γιατί η αξιοπιστία στηρίζεται πρώτα απ’ όλα στο να μην υπάρχει κανένας αποκλεισμός και κανένας περιορισμός στην έρευνα που κάνει αυτή Εξεταστική Επιτροπή.

Για αυτό και η αρχική απόφαση της πλειοψηφίας της εξεταστικής, για τη λίστα Πέτσα και τη χειραγώγηση και φίμωση ΜΜΕ, να ξεκινήσει τον έλεγχο αυτό με αποκλεισμούς είναι ιδιαιτέρως προβληματική. Γιατί η απόφαση αυτή ναρκοθετεί από την αρχή την έρευνα που καλείται να διεξάγει η Εξεταστική Επιτροπή που, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, έχει όλες τις αρμοδιότητες των ανακριτικών αρχών και οφείλει να διεξάγει κάθε αναγκαία έρευνα για την επίτευξη του σκοπού για τον οποίο συστάθηκε.

Αναρωτιέμαι εάν η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε μια Εξεταστική Επιτροπή η οποία εκ των προτέρων, εκ του περιορισμένου καταλόγου, θίγει την αξιοπιστία του αποτελέσματος. Έχει αναλογιστεί τι ακριβώς έχει αποφασίσει ως κόμμα στην κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας; Να προβλέπει το Σύνταγμα την συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής με πρωτοβουλία της μειοψηφίας και να ακυρώνεται στην πράξη η δυνατότητα της μειοψηφίας να καλέσει και κάποιους μάρτυρες, και μάλιστα με αυτόν τον τρόπο να διευρύνεται μια διαδικασία φίμωσης του δημόσιου και δημοκρατικού λόγου που υπάρχει και εξαιτίας της «λίστας Πέτσα» στα κανάλια.

Θυμίζω ότι, κατά τη διάρκεια της Εξεταστικής Επιτροπής για τα σκάνδαλα με τα Δάνεια στα μέσα ενημέρωσης και στα κόμματα, δεν είχε αποκλειστεί κανένας μάρτυρας από οποιοδήποτε κόμμα, δεν είχε περιοριστεί το δικαίωμα να ελεγχθούν πρώτα τα έγγραφα εξαντλητικά και μετά να έρθουν συμπληρωματικά μάρτυρες. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα, στο τέλος της Επιτροπής, να μην αμφισβητήσει κανείς τελικά στην Ελλάδα ότι δόθηκαν «Δάνεια με Αέρα» σε Μέσα Ενημέρωσης. Δεν το αμφισβήτησε κανείς, γιατί δεν αποκλείστηκε κανείς από τη διαδικασία της εξέτασης. Είναι κάτι το οποίο το οφείλουμε και εσείς οφείλετε για να διασφαλιστεί το κύρος της Επιτροπής και οι δημοκρατικοί και κοινοβουλευτικοί κανόνες.

Η απόφαση να αποκλειστούν μάρτυρες και να περιοριστεί το δικαίωμα του ελέγχου σε μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής που έχουν καθήκοντα έναντι της Βουλής και έναντι των πολιτών, πλήττει την αξιοπιστία της Επιτροπής.

Ταυτόχρονα, όμως, η αξιοπιστία της Επιτροπής πλήττεται και με το να μην καλούνται τα υπεύθυνα πολιτικά πρόσωπα, δηλαδή περιορίζεται έτι περαιτέρω η λειτουργία και η διαφάνεια της Επιτροπής. Γιατί δεν καλείτε τον κ. Πέτσα; Γιατί κρύβετε τον κ. Πέτσα;

Γιατί κρύβετε στελέχη της Κυβέρνησης; Γιατί κρύβετε την επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να περιορίσει τη Δημοκρατία όσον αφορά τη λειτουργία και τη διαφάνεια στα μέσα ενημέρωσης και στην τοποθέτηση της πληροφορίας προς τον Έλληνα πολίτη; Γιατί είχαμε χειραγώγηση της κοινής γνώμης.

Αλλά η αξιοπιστία της Εξεταστικής Επιτροπής θίγεται και από τη διαδικασία εξέτασης των μαρτύρων, όταν αυτή γίνεται με αντιφάσεις. Στη συνεδρίαση της Τρίτης, διαπιστώσαμε από καταθέσεις μαρτύρων να λέγεται ότι -κατά την άποψη της κυβέρνησης- η εφημερίδα «Documento» δεν είχε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά για να πάρει χρηματοδότηση, γιατί λένε ότι έστελνε λάθος μηνύματα. Αλλά την Τετάρτη, ο εξεταζόμενος από το Υπουργείο Υγείας, μέλος της επιτροπής παρακολούθησης της δικής τους καμπάνιας, απάντησε ότι η ίδια εφημερίδα, το «Documento», πήρε χρηματοδότηση και συμμετείχε στην καμπάνια. Αυτό δεν είναι αντίφαση;

Όμως ο αποκλεισμός των μαρτύρων είναι αποδοχή της ενοχής της κυβέρνησης. Έχετε αποδεχθεί, με την απόφασή σας να αποκλείσετε την εξέταση συγκεκριμένων μαρτύρων, ότι ήσασταν ένοχοι. Αν θέλετε να το διαψεύσετε, αφήστε να εξεταστούν ελεύθερα μάρτυρες. Αυτό οφείλουμε στον κοινοβουλευτικό κανόνα και στο Σύνταγμα.​

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)