to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:34 | 22.02.2017

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: To όφελος της ελληνικής κοινωνίας, κριτήριο της νέας συμφωνίας με τους θεσμούς

"Η δική μας ατζέντα περιλαμβάνει δημιουργία εργασίας και επιστροφή του πλεονάσματος στην Ελληνική κοινωνία, με ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και μείωση της φορολογίας. Είναι εντελώς διαφορετική από την ατζέντα του κ. Μητσοτάκη που θέλει ομαδικές απολύσεις και συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, προς όφελος των λίγων και των ισχυρών", δήλωσε νωρίτερα ο Αν ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Ρ/Σ Focus FM της Θεσσαλονίκης.


"Αυτή είναι η δική μας αφετηρία", συνέχισε ο Σωκράτης Φάμελλος, "ό,τι κερδίζει το κράτος να γυρίζει στην κοινωνία που το παράγει. Μας ενδιαφέρει να έχουμε άλλες δύο καλές χρονιές, με θετικούς δείκτες ανάπτυξης, όπως συνέβη το 2016. Με δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου και νέας εργασίας. Έχουμε μπροστά μας δρόμο ακόμα, αλλά έχει αντιστραφεί το κλίμα κατηφόρας και ασφυξίας των προηγούμενων ετών".

Ο Αν. ΥΠΕΝ επεσήμανε ότι η χώρα δεν είναι πλέον αναξιόπιστη, έχει ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της, με βάση τις συμφωνίες που έχει συνάψει με τους δανειστές, και έχει εισέλθει σε νέα αναπτυξιακή και δημοσιονομική τροχιά, ενώ το πολιτικό δυναμικό της συνομιλεί με τους ηγέτες εντός και εκτός Ευρώπης, από διαφορετική θέση, σε σχέση με το παρελθόν.

"Οι θετικοί ρυθμοί της εθνικής μας οικονομίας έχουν αποτυπωθεί σε αριθμούς και, μάλιστα, για πρώτη φορά η χώρα πλησιάζει σε δημοσιονομικό πλεόνασμα 3% και θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης", συμπλήρωσε ο Σωκράτης Φάμελλος και, μεταξύ άλλων, έφερε ως παράδειγμα τον δείκτη κεφαλαιακών επενδύσεων, ο οποίος σημειώνει διψήφιο ποσοστό αύξησης. "Αυτό σημαίνει ότι τόσο ο πρωτογενής, όσο και ο δευτερογενής τομέας επανεπενδύουν στη χώρα και την Ελληνική οικονομία", σχολίασε.

Αναφερόμενος δε στην αύξηση των δημοσίων εσόδων κατά 3% την προηγούμενη χρονιά, είπε πως αυτή προήλθε και από το κυνήγι της φοροδιαφυγής και από την φορολόγηση των καταθέσεων εξωτερικού, ακόμα και από την επιστροφή χρημάτων από εξοπλιστικά προγράμματα, κινήσεις που δεν γίνονταν πριν. Όσον αφορά στις εξελίξεις της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς "η κοινωνία δεν έχει να φοβάται τίποτα, διότι γνωρίζουμε με σιγουριά ότι αυτό που θα εφαρμοστεί δεν θα έχει κόστος για τον Έλληνα πολίτη".

Στον τομέα των επενδύσεων ο Αν. ΥΠΕΝ ανέφερε ως παραδείγματα τις επενδύσεις στον ενεργειακό και περιβαλλοντικό τομέα. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην επέκταση του φυσικού αερίου στο νομό Θεσσαλονίκης και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας, που υλοποιείται με τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων, και παρέχει φθηνό καύσιμο σε επιχειρηματίες και πολίτες.

Επίσης, η ένταξη έργων στερεών και υγρών αποβλήτων, ύψους περίπου 2 δις ευρώ, μέσα στο 2017, αντιστοιχεί σε δημιουργία 16.000 νέων θέσεων εργασίας. Αντίστοιχα, η ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας και στον τομέα των αποβλήτων δημιουργεί νέα εργασία και συγκροτεί ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης. "Υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ελληνική οικονομία αλλάζει και μπορεί να τροφοδοτήσει την πραγματική παραγωγή", κατέληξε ο Αν. ΥΠΕΝ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)