to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:52 | 08.06.2016

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: "Με τη συνταγματική αναθεώρηση στοχεύουμε στην ενίσχυση της δημοκρατίας και της συμμετοχής της κοινωνίας"

"Η συζήτηση για τη Συνταγματική αναθεώρηση είναι σοβαρή και ουσιαστική και όποιος προσπαθεί να αναδείξει –παραπληροφορώντας- θέματα μεθοδολογίας, κρύβει την ουσία", ανέφερε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά την παρουσία του στη σημερινή εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα" της τηλεόρασης του ΑΝΤ1.


Και συνέχισε: "Καλούμε την Αντιπολίτευση να συζητήσει για τη Συνταγματική αναθεώρηση και να μη δημιουργεί προσκόμματα. Αποσιωπεί την αξία της αναθεώρησης, διότι δεν τη συμφέρει η συζήτηση για την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος".

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος τόνισε πως "στόχος της αναθεώρησης του Συντάγματος είναι να δυναμώσει ο λόγος της κοινωνίας. Να έχουμε περισσότερη δημοκρατία. Διότι, το πολιτικό σύστημα δεν ήταν αξιόπιστο. Και οι προηγούμενες κυβερνήσεις παραβίαζαν το Σύνταγμα κατ’ επανάληψη, όπως πχ. με την μακρόχρονη  παραβίαση του άρθρου 14 του Συντάγματος σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες, από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις".

"Η κυβέρνηση θα καταθέσει την πρόταση περί Συνταγματικής αναθεώρησης τον Ιούλιο και θα ακολουθήσουμε τις διαδικασίες που προβλέπει το Σύνταγμα", πρόσθεσε ο Σωκράτης Φάμελλος. Βασικά στοιχεία της θα είναι "η ενίσχυση της κοινωνικής και λαϊκής συμμετοχής μέσα και από την ενίσχυση των δημοψηφισμάτων, διότι το προηγούμενο πολιτικό σύστημα την υποτιμούσε, επειδή την φοβόταν. Στα περιεχόμενα της συζήτησης για τη Συνταγματική αναθεώρηση θα περιλαμβάνονται επίσης η αξιολόγηση και αλλαγή του νόμου ευθύνης Υπουργών και ο  εκλογικός νόμος με βάση την απλή αναλογική. Κακώς δημιουργήθηκε παραπληροφόρηση και συζήτηση μόνο για δημοψήφισμα, παρότι η κ. Γεροβασίλη δεν πήρε θέση. Επιλέγουμε τη μέγιστη κοινωνική συζήτηση για ένα τόσο σοβαρό θέμα ".

Για τα ζητήματα, λοιπόν,  που απαιτείται Συνταγματική αναθεώρηση "η συζήτηση θα ανοίξει δομημένα και συντεταγμένα τον Ιούλιο. Θα διεξαχθεί τόσο κοινοβουλευτική συζήτηση, όσο  πολιτική και κοινωνική. Και βέβαια, θα ζητήσουμε από το πολιτικό σύστημα και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης να πάρουν θέση. Πολύ περίεργα αντέδρασε ο αρχηγός της ΝΔ κ. Μητσοτάκης για τα ζητήματα του εκλογικού νόμου, βιάστηκε να αντιδράσει".

Σχετικά με τη συμφωνία ανέφερε "τα δύσκολα είναι πια πίσω μας. Είχαμε κακές κυβερνήσεις που έκαναν κακό στη χώρα. Στο τέλος του 2014, ΝΔ & ΠΑΣΟΚ είχαν μπροστά τους, μέχρι το 2018, δόσεις σχεδόν 58 δις ευρώ. Υπήρξε σχέδιο ασφυξίας στη χώρα, ώστε να μείνουμε με άδεια ταμεία. Καταφέραμε και μισθούς να πληρώσουμε και να ξεφύγουμε από το σενάριο της αριστερής παρένθεσης. Και το τρέχον πρόγραμμα έγινε για να πληρώσουμε την υποθήκη που έβαλαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στη χώρα".

Στη συνέχεια ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, Σωκράτης Φάμελλος αναφέρθηκε και σε άλλα ζητήματα της τρέχουσας επικαιρότητας, όπως αυτό της Ελληνικής φέτας, όπου διευκρίνισε πως " τον Ιούλιο του 2014 υπεγράφη η συμφωνία της ΕΕ με τις χώρες της ευρύτερης Νότιας Αφρικής, όπου η προστασία της φέτας ήταν ανεπαρκής. Εμείς προσπαθούμε, και σε αυτό τον τομέα, να σώσουμε τα ελληνικά προϊόντα με γεωγραφική ένδειξη και ΠΟΠ από τη μεγάλη καταστροφή που δημιούργησαν στην πατρίδα μας οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Κάτι που όταν αναλάβαμε ήταν τετελεσμένο. Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ξεπούλησε τα συμφέροντα της χώρας στο θέμα αυτό. Καταφέραμε να ανοίξουμε παράθυρο αναθεώρησης της συμφωνίας αυτής, με μεγάλο κόπο, ώστε να υπάρχει προοπτική προστασίας της φέτας".

Επίσης, ερωτώμενος για το πρόγραμμα ανθρωπιστικής κρίσης απάντησε ότι "το χθεσινό κυβερνητικό συμβούλιο κοινωνικής πολιτικής ενέκρινε τη συνέχιση του προγράμματος ανθρωπιστικής κρίσης, έως τα τέλη του 2016". Ταυτόχρονα, αποφασίστηκε ότι από 1η Ιουλίου "ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή του εισοδήματος κοινωνικής αλληλεγγύης, σε 30 Δήμους της χώρας, το οποίο θα περιλαμβάνει επιπλέον σχολικά γεύματα και την επιδότηση ενοικίου, παράλληλα με το πρόγραμμα ανθρωπιστικής κρίσης".

Για τα ζητήματα των διεθνών σχέσεων της χώρας, ο Σωκράτης Φάμελλος είπε: "Το Υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την ανακοίνωση για την ανάγνωση του Κορανίου στο ναό της Αγίας Σοφίας, πριν από την ανάγνωσή του, και έγινε και παρέμβαση του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Αμανατίδη στην UNESCO, διότι η Αγία Σοφία είναι Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Θέσαμε ζητήματα αναφορικά με το σεβασμό της δημοκρατίας και του κοσμικού κράτους, βασικά στοιχεία του Ευρωπαϊκού κεκτημένου που σχετίζονται -μεταξύ άλλων- και με τη συζήτηση για τη σχέση της Τουρκίας με την Ευρώπη. Στο ευρωπαϊκό πλαίσιο δημιουργούμε καλύτερους συσχετισμούς για τα συμφέροντά μας, όπως φάνηκε και στην συνάντηση του Αλβανού Πρωθυπουργού με τον Υπ. Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, όπου δεν τέθηκε θέμα «τσάμηδων», κάτι που επίσης συνδέεται με τον οδικό χάρτη των σχέσεων Αλβανίας – Ε.Ε.".

Και ολοκλήρωσε,  λέγοντας: "Στεναχωρεί και ενοχλεί την Αντιπολίτευση το γεγονός ότι δεν υπάρχει πια η ατζέντα τους στη ζωή της χώρας. Υπάρχει πλέον η ατζέντα της εθνικής σωτηρίας. Τα παλιά συμφέροντα έχουν «τελειώσει» ".

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)