to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:57 | 12.10.2018

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: H περιβαλλοντική πολιτική πρέπει να συνδιαμορφώνεται με τους κοινωνικούς εταίρους

Να αποτελέσει το περιβάλλον πεδίο κοινής δραστηριότητας, αφού τα περιβαλλοντικά θέματα δεν αφορούν μόνο τον εργαζόμενο, τον επιχειρηματία, μόνο μία τάξη ή μία ομάδα, αλλά το σύνολο της κοινωνίας, πρότεινε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ).


«Το περιβάλλον αφορά την αλλαγή και της δικιάς μας προσωπικής λειτουργίας και της θεσμικής και επιχειρηματικής παραγωγής, αλλά και της διοίκησης και αυτοδιοίκησης. Δεν μπορούν να γίνουν μεγάλες αλλαγές στο περιβάλλον εάν δεν είναι καθολικές, εάν, δηλαδή, σε αυτές τις αλλαγές δεν συμμετέχει ολόκληρη η κοινωνία» ανέφερε. 

Ο κ. Φάμελλος επανέλαβε τη σπουδαιότητα της περιβαλλοντικής διπλωματίας για την οικονομική και αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, αλλά και για την ποιότητα ζωής των πολιτών. «Ένας μεγάλος πυλώνας της παγκόσμιας πολιτικής είναι η βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά ο αμέσως επόμενος μεγάλος παγκόσμιος πυλώνας είναι τα θέματα της κλιματικής αλλαγής. Μόλις την προηγούμενη Δευτέρα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της διακυβερνητικής επιτροπής για το κλίμα, τα οποία δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά, αντίθετα είναι τραγικά. Οι προβλέψεις λένε ότι, αν συνεχιστούν οι υφιστάμενες πολιτικές, το 2100 η αύξηση της θερμοκρασίας θα είναι 3 βαθμοί Κελσίου, διπλάσια από τη θεωρητικά επιδιωκόμενη. Αυτό αποδεικνύει ότι πρέπει να αλλάξουν και οι πολιτικές και η κοινωνία, αλλά και η ατομική πρακτική» σημείωσε. 

Ο αναπληρωτής υπουργός υποστήριξε ότι η επισήμανση της ΟΚΕ σχετικά με την ανάγκη αύξησης των βιώσιμων και ανταγωνιστικών επενδύσεων βρίσκει σύμφωνο και το ΥΠΕΝ, και έκανε σαφές ότι «η κυκλική οικονομία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής». 

Ως προς το θέμα των ιδιωτικών και δημοσίων τεχνικών έργων, τόνισε ότι οι προδιαγραφές στα υλικά τους πρέπει να έχουν αξιόπιστη τεκμηρίωση για τα επαναχρησιμοποιούμενα αδρανή υλικά, ενώ ως προς τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων επανέλαβε ότι μία καλή πρακτική είναι η εισαγωγή της κυκλικότητας στην αξιολόγηση των επενδύσεων. Ακόμη, είπε ότι το ΥΠΕΝ ενημερώνει μέσω σχετικής επιστολής όλες τις αδειοδοτούσες Αρχές πως στο εξής όσοι αδειοδοτούνται περιβαλλοντικά θα πρέπει να έχουν -με βάση τον νόμο που ψηφίστηκε πέρυσι τον Νοέμβριο- διαλογή στην πηγή για τα απόβλητά τους και για το οργανικό κλάσμα και επίσης για τα κλασικά ανακυκλώσιμα, χαρτί, γυαλί, πλαστικό και μέταλλα. 

Από την άλλη πλευρά, επισήμανε ότι η ενίσχυση των επιχειρήσεων μέσω δανειοδότησης θα πρέπει να γίνεται πάνω στη λογική του «Zero waste Zero carbon», δηλαδή οι επιχειρήσεις να έχουν καλύτερη δανειοδότηση εάν μειώνουν τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου, εάν κάνουν πλήρη ανακύκλωση ή πλήρη διαλογή στην πηγή. 

«Εάν θέλουμε στ' αλήθεια κυκλική οικονομία, θα πρέπει να χρηματοδοτήσουμε την κυκλική οικονομία με τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία» παρατήρησε. 

Σχετικά με τα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα, ο κ. Φάμελλος επιβεβαίωσε τη σύμπνοια των πορισμάτων της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με τις προθέσεις του ΥΠΕΝ και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξει κοινωνική συναίνεση για τη χωροθέτηση μονάδων βιοαποβλήτων, είτε αστικών, είτε κτηνοτροφικών και αγροτικών. «Δεν μπορεί να αρνείται μία περιοχή τη χωροθέτηση μονάδων για οργανικά απόβλητα και να επιλέγει αυτά τα απόβλητα να διατίθενται ελεύθερα στα ρέματα και στους δρόμους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι κοινωνικοί εταίροι έχουν πολύ σημαντικό ρόλο να παίξουν και στον τομέα της ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών» σχολίασε. 

Τέλος, ως προς τέλος ταφής, ο κ. Φάμελλος ενημέρωσε ότι πρόθεση του υπουργείου είναι να πριμοδοτούνται οι πολίτες και οι δήμοι που εμπιστεύονται δραστηριότητες επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης και επεξεργασίας και όχι ταφής. Άρα, ως επακόλουθο, η ταφή θα «χρηματοδοτεί» την ανακύκλωση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)