to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:54 | 28.01.2022

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: Είναι ασήκωτα πλέον τα βάρη της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Φάμελλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5» και στο δημοσιογράφο, Α. Γιαννίκο.


«Η πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ο Αλέξης Τσίπρας απεικονίζει και εκφράζει τη δυσπιστία της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Είναι πάρα πολλά τα προβλήματα που μαζεύονται στην πλάτη του ελληνικού λαού και προκύπτει αυθόρμητα η διαπίστωση: Δεν πάει άλλο! Η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να αντέξει άλλο τα αποτελέσματα αυτής της καταστροφικής κυβέρνησης.

Στην πανδημία, με την Ελλάδα να καταγράφει διπλάσιο αριθμό θυμάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού στην Ευρώπη ενώ παραμένουν αναπάντητα σημαντικά ερωτήματα γιατί ακόμη δεν έχουμε ακόμη Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με στελέχωση, γιατί δεν υπάρχει δημόσια ιχνηλάτηση, επίταξη ιδιωτικών κλινικών. Στην ακρίβεια στην ενέργεια που μετατρέπεται σε σοβαρό οικονομικό πρόβλημα που αμφισβητεί ακόμη και την αγροτική και βιομηχανική παραγωγή, όπως και την επιβίωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Σε όλα αυτά προστέθηκε η ανεπάρκεια και η ανικανότητα στη διαχείριση της κακοκαιρίας «Ελπίδα». Είναι καταστροφικά τα αποτελέσματα αυτής της κυβέρνησης σε όλα τα πεδία της πολιτικής και της οικονομίας», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Φάμελλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5» και στο δημοσιογράφο, Α. Γιαννίκο.

«Δεν μπορεί ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χ. Στυλιανίδης, και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Α. Μάνος, να δηλώνουν τη Δευτέρα το απόγευμα ότι θα επιτευχθεί ο στόχος διασφάλισης ηλεκτροδότησης και το ίδιο βράδυ να υπάρχουν 200.000 διακοπές ρεύματος, ενώ ακόμη και σήμερα για 4ο 24ωρο μετά υπάρχουν ακόμη σπίτια χωρίς ρεύμα», πρόσθεσε στη συνέχεια «γιατί εκτός από την ανεπάρκεια έχουμε και την υποκρισία και την κοροϊδία και αυτό είναι ανήθικο και εξοργιστικό για τους πολίτες».

Αναφέρθηκε στην πολιτική της κυβέρνησης στον ΔΕΔΔΗΕ ως χαρακτηριστικό παράδειγμα άσκησης καταστροφικής πολιτικής της κυβέρνησης. Ξεπούλημα του 49% του ΔΕΔΔΗΕ σε ένα αυστραλιανό fund, ενός φυσικού μονοπωλίου, με σταθερό και υψηλό έσοδο, χωρίς καμία δέσμευση του ιδιώτη για επενδύσεις. Ξεπούλημα δηλαδή του δικτύου διανομής ρεύματος που φτάνει σε όλα τα σπίτια και κουμπώνουν πολλά έργα ΑΠΕ, ενός κομβικού εργαλείου στην πράσινη μετάβαση. Τακτοποίηση γαλάζιων παιδιών ακόμη και με τη δημιουργία δεκάδων διευθυντικών θέσεων, σε κάποιες περιπτώσεις χωρίς καν προσωπικό στις διευθύνσεις αυτές, υπέρογκες, υπερκοστολογημένες και αδιαφανείς προμήθειες υγειονομικού υλικού και υπέρογκα μπόνους στα γαλάζια παιδιά. Στον ΔΕΔΔΗΕ που έθεσαν τους στόχους για τα μπόνους του έτους 2021 μόλις τον Δεκέμβριο του 2021, στο τέλος του έτους, και ενώ ήξεραν τα οικονομικά αποτελέσματα και ενώ είχαν μειώσει μέσα στη χρονιά τους στόχους των επενδύσεων. Ο ΔΕΔΔΗΕ όμως παραμένει υποστελεχωμένος, δεν έχει τεχνικούς, ούτε έλαβε κάποιο μάθημα από την κακοκαιρία «Μήδεια» πέρυσι που άφησε τη Βόρεια Αθήνα χωρίς ρεύμα για 5 μέρες».

«Όλοι βγαίνουν χαμένοι από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Πανάκριβο ρεύμα, ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, απευθείας αναθέσεις και αδιαφανείς προμήθειες, με επίκληση στην πανδημία. Η πολιτεία γίνεται πιο αδύναμη με επιλογή του κ. Μητσοτάκη και ο πολίτης αφήνεται μόνος του ενώ η κυβέρνηση επικαλείται διαρκώς την ατομική ευθύνη. Ο κος Μητσοτάκης πέτυχε να αποδυναμώσει την ελληνική πολιτεία, ώστε να μην μπορεί να ανταπεξέλθει ούτε σε πλημμύρες ούτε σε πυρκαγιές ούτε σε χιονοπτώσεις. Παραδέχτηκε μάλιστα στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι ως μεσογειακή χώρα δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τις ισχυρές χιονοπτώσεις», υπογράμμισε ο Σ.Φάμελλος.

Πρόσθεσε επίσης ότι, πέρα από τα ακραία φαινόμενα ανεπάρκειας και αδικίας της κυβέρνησης, οφείλουμε να σταθούμε στα σοβαρά ζητήματα δημοκρατίας που αποκαλύπτονται καθώς, έχουμε φτάσει στο σημείο στην Ελλάδα να διώκονται δημοσιογράφοι. Και ένα ακόμα κεντρικό ζήτημα είναι η διαφθορά και η ανηθικότητα της κυβέρνησης, με αδιαφανείς αναθέσεις και σπατάλες αλλά και με αποκαλύψεις για συνομιλίες, διαπραγματεύσεις και εκβιασμό κυβερνητικών στελεχών από υπόδικους.

Ο Σ. Φάμελλος ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται απλά για συμπτώματα ανεπάρκειας αλλά για δομικά χαρακτηριστικά του δόγματος που υπηρετεί ο κος Μητσοτάκης. Έναν ανορθόδοξο ακραίο φιλελευθερισμό με μοναδικό στόχο την κατάληψη και τη διατήρηση της εξουσίας με όλα τα μέσα, ακόμη και τυμβωρυχία. Βασικός στόχος του κ. Μητσοτάκη και του συστήματος εξουσίας είναι η αδύνατη Πολιτεία με τον πολίτη και την επιχείρηση απροστάτευτους ώστε να κάνουν πάρτι τα συμφέροντα και οι κολλητοί του Μαξίμου».

«Πρόκειται για την αναπαραγωγή ενός κρατικοδίαιτου παρασιτικού μοντέλου που μάς οδήγησε στην κρίση και στα μνημόνια, με την κυβέρνηση να υλοποιεί κάποια deals που έχει συμφωνήσει και επιφέρουν κέρδη σε λίγους ενώ ζημιώνουν την κοινωνία. Οι αντιφάσεις αυτής της πολιτικής αναδείχθηκαν και με την πρόσφατη κακοκαιρία. Ενώ ο κος Γεωργιάδης δήλωνε ότι δόγμα της κυβέρνησης είναι η ιδιωτικοποίηση των πάντων, τώρα μετά την χωρίς προηγούμενο ταλαιπωρία των πολιτών στην Αττική Οδό, στελέχη της ΝΔ αρχίζουν να ψελλίζουν ότι τελικά η ιδιωτικοποίηση δεν είναι πάντα η ενδεδειγμένη λύση».

Ο Σ. Φάμελλος τόνισε ότι «υπάρχει διέξοδος, η πρόταση της προοδευτικής κυβέρνησης που μπορεί να εξασφαλίσει σε όλα τα πεδία, στην υγεία, στην οικονομία, στην κλιματική κρίση και στην πράσινη μετάβαση ότι κανείς δε θα μείνει πίσω. Για μία πολιτεία ισχυρή με σχέδιο, διαφάνεια, ασφάλεια, μια πολιτεία που θα εξασφαλίζει ότι όλοι έχουν δικαίωμα στην προκοπή».

Υπενθύμισε ακόμη ότι «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επέλεξε και κατάφερε για 4,5 χρόνια, μέσα σε μνημόνιο και σε δυσκολότερες συνθήκες, να μην αυξηθεί το ρεύμα, ενώ σήμερα όλοι οι καταναλωτές πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Οι πολίτες λαμβάνουν διπλάσιους και τριπλάσιους λογαριασμούς ρεύματος και αερίου που έχουν υπογραφή Κυριάκος Μητσοτάκης», είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας τέλος σε ερώτημα του δημοσιογράφου αν η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης θα λειτουργήσει ως επιταχυντής πολιτικών εξελίξεων, δήλωσε: «Εμείς θέλουμε ο κ. Μητσοτάκης να μην καταφέρει να κρύψει τις ευθύνες του και να μη βρει έξοδο διαφυγής από τη διάχυτη δυσφορία που υπάρχει στην κοινωνία. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη όμως δε θα πέσει στη Βουλή αλλά στην κοινωνία. Οφείλουμε να αναδείξουμε όλα αυτά τα προβλήματα για να ανοίξει η συζήτηση και στην κοινωνία και η κοινωνική πλειοψηφία να διεκδικήσει την προοδευτική κυβέρνηση την επόμενη μέρα. Άρα, ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έχουμε την ευθύνη να μεταφέρουμε και να κρατήσουμε ανοιχτή τη συζήτηση που ξεκινάει στη Βουλή και μέσα στην κοινωνία».

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)