to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:20 | 01.10.2021

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: Ανεπαρκής η κυβέρνηση Μητσοτάκη να αντιμετωπίσει την ακρίβεια στο ρεύμα

Στην πρόχειρη και ασαφή τροπολογία για τη σύσταση «Ταμείου Μετάβασης», με υπουργική απόφαση στο μέλλον, που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, απουσία των αρμόδιων Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών, επικεντρώθηκε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής.


Δήλωσε ότι: «Είκοσι μέρες μετά την εξαγγελία του κ. Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) ότι θα καλυφθεί τουλάχιστον το 80% των αυξήσεων στο ρεύμα για όλους και ότι η επιβάρυνση των καταναλωτών δε θα ξεπερνά τα δύο (2) ευρώ, εξαγγελία που κατέρριψε λίγες μέρες μετά ο κ. Σκρέκας σε σχετική συνέντευξη Τύπου αφού ανακοίνωσε επιδότηση τάξης των εννέα (9) μόλις ευρώ το μήνα, σήμερα έχουμε την κατάθεση μίας τροπολογίας που δε λέει στην ουσία τίποτα. Προβλέπεται η σύσταση Ταμείου με τον τίτλο «Ταμείο Μετάβασης» για την επιδότηση κατανάλωσης ρεύματος χαμηλής τάσης και φυσικού αερίου με πόρους από τα δικαιώματα ρύπων, με τον καθορισμό του ύψους της επιδότησης, των κριτηρίων των δικαιούχων και της περιόδου εφαρμογής της επιδότησης να παραπέμπονται σε Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών».

Επισήμανε ακόμη πως η επιδότηση των εννέα (9) ευρώ δεν αντιστοιχεί στις αυξήσεις που βλέπουν και θα δουν και τους επόμενους μήνες τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις και ανέφερε ότι οι αυξήσεις για τα νοικοκυριά με χαμηλές καταναλώσεις θα ξεπεράσουν τα 15-20 ευρώ για το μήνα Οκτώβριο, 46% αύξηση, ενώ για τα νοικοκυριά με μεσαία κατανάλωση η αύξηση θα είναι 57% και θα φτάσει στα 35 το μήνα. Τόνισε επιπλέον ότι η κυβέρνηση δεν έχει λάβει καμία απολύτως μέριμνα για τη Μέση Τάση, τη βιοτεχνία, τους επαγγελματίες, ούτε για τους αγρότες, τους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ), τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ). Το αποτέλεσμα είναι οι επακόλουθες αυξήσεις να επιβαρύνουν από το ψωμί μέχρι το νερό και πολλά αγροτικά προϊόντα αλλά και την κτηνοτροφία.

«Το ντόμινο των αυξήσεων που στην Ελλάδα ξεκίνησε νωρίτερα από την Ευρώπη, με ευθύνη της ΝΔ, σχεδόν μόλις ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, με τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ τον Σεπτέμβριο του 2019, την αισχροκέρδεια των προμηθευτών μεγάλο μέρος του 2020 και τα «παιχνίδια» χειραγώγησης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας με την εφαρμογή του Target Model, περιορίζει την πρόσβαση των καταναλωτών σε βασικά αγαθά και οδηγεί σε αδιέξοδο τους επαγγελματίες και τους αγρότες», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Σ.Φάμελλος.

Υπογράμμισε στη συνέχεια ότι οι πόροι που θα «επιδοτήσουν» την ακρίβεια θα λείψουν από έργα και δράσεις εξοικονόμησης, ανθεκτικότητας και προσαρμογής της Ελλάδας στην κλιματική κρίση/αλλαγή, καθώς και ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος η κυβέρνηση ΝΔ να χρεοκοπήσει για άλλη μία φορά τον Ειδικό Λογαριασμό για τις ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), όπως έκανε ο κ. Χατζηδάκης το 2020 που οδήγησε στο «πράσινο τέλος» στο πετρέλαιο κίνησης και σε χαράτσι για τους παραγωγούς ΑΠΕ.

Ο Σ.Φάμελλος στάθηκε επίσης στην επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να δεσμεύσει την Ελλάδα στο ορυκτό, εισαγόμενο και ακριβό φυσικό αέριο στην ηλεκτροπαραγωγή, αφού η «απολιγνιτοποίηση» αντικαθιστά απλώς λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ με μονάδες φυσικού αερίου ιδιωτών και όχι με ΑΠΕ.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του αναφέρθηκε στην σπουδή της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει εμμέσως τη ΔΕΗ μέσω Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου όπου δε θα συμμετέχει το Δημόσιο. «Μετά την ιδιωτικοποίηση του 100% του δικτύου φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ Υποδομών), την ιδιωτικοποίηση του 49% του Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), η μοναδική ουσιαστικά απάντησή σας στην ενεργειακή κρίση και ακρίβεια είναι η εκχώρηση ποσοστού του δημοσίου της ΔΕΗ σε ιδιώτες, χωρίς μάλιστα να το περάσετε από τη Βουλή. Πρόκειται για ένα εγκληματικό λάθος για την ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας που αποδεικνύει ταυτόχρονα ότι μοναδικός στόχος των αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ τον Σεπτέμβριο του 2019, εξαρχής, ήταν και η ιδιωτικοποίησή της. Ιδιωτικοποιήσεις και εκχώρηση δημόσιας περιουσίας, και μάλιστα φορέων και δικτύων κρίσιμων για την Πράσινη Μετάβαση και αυξήσεις για τους καταναλωτές είναι το σχέδιο της κυβέρνησης ΝΔ ενώ, επί ΣΥΡΙΖΑ, την περίοδο 2015-2019, το ρεύμα δεν αυξήθηκε ούτε κατά ένα ευρώ και, εν μέσω μνημονίων, διατηρήσαμε τα Δίκτυα υπό δημόσιο έλεγχο. Αυτή είναι και η διαφορά μας».  ​

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)