to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:03 | 31.01.2024

Πολιτισμός

Ρωσία: Συγγραφικά δικαιώματα από τον Μπορίς Ακούνιν αφαιρεί θέατρο της Αγίας Πετρούπολης

Θέατρο της Αγίας Πετρούπολης αποφάσισε ότι ο γνωστός συγγραφέας Μπορίς Ακούνιν δεν έχει συγγραφικά δικαιώματα σε δικό του θεατρικό έργο


Το Θέατρο Αλεξαντνρίνσκι της Αγίας Πετρούπολης ανακοίνωσε ότι ο συγγραφέας Μπορίς Ακούνιν δεν μπορεί να θεωρείται συγγραφέας του θεατρικού του έργου «Ένας οκτώ, οκτώ ένας» που είχε ανεβάσει στη σκηνή του. Την απόφαση κοινοποίησε ο ίδιος ο Ακούνιν παραθέτοντας την επιστολή του θεάτρου, το οποίο νωρίτερα είχε ακυρώσει τις παραστάσεις των θεατρικών έργων του Ακούνιν.

Στην επιστολή, που υπογράφει ο αναπληρωτής διευθυντής του θεάτρου που είναι αρμόδιος για οικονομικά ζητήματα, αναφέρεται ότι το κείμενο του έργου «αποτελείται από μια συλλογή ιστορικού υλικού, διαλόγους που δημιουργήθηκαν με βάση αρχειακά έγγραφα». Συγγραφέας του έργου κατονομάζεται η δημιουργική ομάδα του θεάτρου. Κατά αυτόν τον τρόπο αναφέρεται στην επιστολή «το λογοτεχνικό έργο του Ακούνιν δεν χρησιμοποιείται στην παράσταση» και το θέατρο διακόπτει την καταβολή αμοιβής για συγγραφικά δικαιώματα στον συγγραφέα βάσει του συμβολαίου που είχε υπογραφεί νωρίτερα. Ο ίδιος ο Ακούνιν δήλωσε ότι δεν ελάμβανε καμία αμοιβή σε σχέση με τα συγγραφικά δικαιώματα και προηγουμένως.

Η πρεμιέρα του «Ένας οκτώ, οκτώ ένας» στο θέατρο Αλεξαντρίνσκι πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022. Πρόκειται για ένα ιστορικό δράμα για το τέλος της βασιλείας του Αλέξανδρου του Β΄και την άνοδο στο θρόνο του Αλέξανδρου του Γ΄στη Ρωσική Αυτοκρατορία το 1881.

Ήδη από τον Οκτώβριο, το όνομα του Ακούνιν ως συγγραφέα του έργου εξαφανίστηκε από τις διαφημιστικές αφίσες της παράστασης. Ως συγγραφέας του έργου αναφέρεται ο σκηνοθέτης Βαλέρι Φόκιν. Στα μέσα Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, οι επόμενες παραστάσεις του «Ένας οκτώ, οκτώ ένας» στο θέατρο Αλεξαντντρλινσκι ακυρώθηκαν χωρίς να αναφερθούν οι λόγοι.

Τον περασμένο Δεκέμβριο εναντίον του Μπορίς Ακούνιν ασκήθηκε ποινική δίωξη με βάση τα άρθρα περί δυσφήμισης του ρωσικού στρατού και περί δημόσιας δικαιολόγησης του εξτρεμισμού. Στην συνέχεια ακυρώθηκαν οι παραστάσεις που βασίζονται σε έργα του Ακούνιν σε ορισμένα ρωσικά θέατρα.

Το λογοτεχνικό περιοδικό «Novii mir» απέσυρε από την ιστοσελίδα του δύο θεατρικά έργα του Ακούνιν , τον «Γλάρος» και τον «’Αμπλετ». Αφαιρέθηκε επίσης το όνομα του από το κατάλογο των συγγραφέων.

Τα ρωσικά βιβλιοπωλεία άρχισαν μαζικά να αποσύρουν από την κυκλοφορία τα βιβλία του Ακούνιν από την αγορά. Για παράδειγμα, τα περισσότερα έργα του εξαφανίστηκαν από τις διαδυκτυακές αγορές Wildberries και Ozon. Στο κατάστημα ηλεκτρονικών βιβλίων Litres, τα βιβλία του Ακούνιν εχουν σημειωθεί ως «προσωρινά μη διαθέσιμα».

Στα μέσα Δεκεμβρίου οι αστυνομικές αρχές πραγματοποίησαν έρευνα στο εκδοτικό οίκο «Ζαχάροφ» ο οποίος εκδίδει τα βιβλία του Ακούνιν. Στις 12 Ιανουαρίου ο συγγραφέας συμπεριλήφθη στον κατάλογο των «ξένων πρακτόρων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Novaya Gazeta Europe, Svoboda.org

tags: Ρωσία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)