to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:46 | 28.03.2024

Διεθνή

Ρωσία: Η Ερευνητική Επιτροπή ανακάλυψε δεσμούς μεταξύ των δραστών της τρομοκρατικής επίθεσης και Ουκρανών εθνικιστών

Από την έρευνα της Ανακριτικής Επιτροπής στις ηλεκτρονικές συσκευές που κατασχέθηκαν από τους δράστες, σχετικά με τις οικονομικές συναλλαγές προέκυψαν στοιχεία για τη σύνδεσή τους με Ουκρανούς εθνικιστές


Η Ρωσική Ανακριτική Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι ανακάλυψε αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν ότι οι ένοπλοι που σκότωσαν περισσότερους από 140 ανθρώπους στην επίθεση σε αίθουσα συναυλιών την Παρασκευή στην Μόσχα συνδέονται με «Ουκρανούς εθνικιστές».

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής από την έρευνα αποκτήθηκαν στοιχεία για διασυνδέσεις μεταξύ των τρομοκρατών που επιτέθηκαν στον συναυλιακό χώρο με Ουκρανούς.  «Τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαιώνουν πλήρως τον προγραμματισμένο χαρακτήρα των ενεργειών των τρομοκρατών, την ενδελεχή προετοιμασία και την οικονομική υποστήριξη από τους διοργανωτές του εγκλήματος. Ως αποτέλεσμα της εργασίας με τους συλληφθέντες τρομοκράτες, της έρευνας των τεχνικών συσκευών που κατασχέθηκαν από αυτούς, της ανάλυσης των πληροφοριών σχετικά με τις οικονομικές συναλλαγές, προέκυψαν στοιχεία για τη σύνδεσή τους με Ουκρανούς εθνικιστές».

Στην ανακοίνωση, η Επιτροπή ανέφερε ότι οι δράστες της επίθεσης είχαν λάβει μεγάλα ποσά σε μετρητά και κρυπτονομίσματα από την Ουκρανία.

Σημειώνεται πως η Ουκρανία αρνείται κατηγορηματικά ότι είχε οποιαδήποτε σχέση με την τρομοκρατική επίθεση, την πιο θανατηφόρα στη Ρωσία τα τελευταία 20 χρόνια.

Λευκός Οίκος: «Ανοησίες» ο ισχυρισμός της Ρωσίας

«Ανοησίες» χαρακτήρισε ο Λευκός Οίκος τον ισχυρισμό της Ρωσίας ότι η Ουκρανία εμπλέκεται στην επίθεση στην αίθουσα συναυλιών Crocus City Hall, τονίζοντας ότι είναι σαφές πως «ο μοναδικός υπεύθυνος» είναι το Ισλαμικό Κράτος.

Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει γραπτώς τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας περί μιας επικείμενης επίθεσης εξτρεμιστών. Οι ΗΠΑ προσπάθησαν να βοηθήσουν να αποτραπεί η επίθεση και η Ρωσία «το ξέρει καλά», πρόσθεσε.

Η προειδοποίηση αυτή ήταν μία από τις πολλές που έχουν περάσει οι αμερικανικές υπηρεσίες στη Μόσχα για διάφορες απειλές.

Ο Κίρμπι είπε επίσης ότι ο αγρότης θείος του συνήθιζε να λέει ότι «οι καλύτεροι έμποροι κοπριάς συχνά μετέφεραν τα δείγματα στο στόμα τους» και πρόσθεσε: «Οι «Ρώσοι αξιωματούχοι φαίνεται ότι είναι αρκετά καλοί έμποροι κοπριάς».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters / AFP

tags: Ρωσία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)