to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:35 | 04.10.2014

πηγή: Ναυτεμπορική

Διεθνή

Ροχανί: Το Ιράν αδυνατεί να αντικαταστήσει τη Ρωσία ως κύριο προμηθευτή φυσικού αερίου

Το Ιράν δεν είναι έτοιμο να αντικαταστήσει τη Ρωσία ως κύριο προμηθευτή φυσικού αερίου αν αρθούν οι κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass, επικαλούμενο δηλώσεις του προέδρου Χασάν Ροχανί στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 1.


Η ΕΕ προωθεί το σχέδιο εισαγωγής φυσικού αερίου από το Ιράν καθώς οι σχέσεις με την Τεχεράνη αναθερμαίνονται, ενώ αντίθετα οι σχέσεις με τον κύριο προμηθευτή φυσικού αερίου, τη Ρωσία, είναι οι ψυχρότερες μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, δήλωσε στο Reuters πηγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Υπολειπόμαστε σε παραγωγή και πρώτα σκεφτόμαστε την εγχώρια κατανάλωση» είπε ο Ροχανί σε συνέντευξή του στο δίκτυο.

Το Ιράν έχει τα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο μετά τη Ρωσία.

«Κάποιες φορές, αντιμετωπίζουμε προβλήματα στη διάρκεια του χειμώνα κι έπειτα, ξέρετε, έχουμε γύρω μας πολλούς αγοραστές και πελάτες...Όλοι οι γείτονές μας στα ανατολικά, τα δυτικά και τα νότια επιθυμούν να αγοράσουν φυσικό αέριο που ακόμα δεν έχει παραχθεί» είπε ο πρόεδρος του Ιράν.

Η Ρωσία είναι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη ικανοποιώντας το ένα τρίτο της ζήτησης, αξίας 80 δισ. δολαρίων το χρόνο. Η ΕΕ έχει επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα για την κρίση στην Ουκρανία αυξάνοντας έτσι την ανάγκη για προμήθεια φυσικού αερίου από άλλη χώρα.

«Οι συνθήκες σήμερα δεν είναι τέτοιες ώστε ο κόσμος να νομίζει ότι αν η Ρωσία σταματήσει αύριο την προμήθεια φυσικού αερίου, τότε αυτό το αέριο θα το προμηθεύει το Ιράν. Η παραγωγή μας απέχει πολύ ακόμη από αυτό το στάδιο» τόνισε ο Ροχανί.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)