to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:47 | 30.05.2019

Αυτοδιοίκηση

Ρένα Δούρου: Φθάσαμε πολύ μακριά για να γυρίσουμε πίσω (ηχητικό)

Συνέντευξη της Περιφερειάρχη Αττικής στο Πρώτο Πρόγραμμα - Δε λύνονται τα προβλήματα με τη λογική του «πάρ’ τα όλα»


Να στηρίξουν την προσπάθεια να «κερδίσουμε ένα συλλογικό στοίχημα που ξεκίνησε εδώ και χρόνια» σκεπτόμενοι ψύχραιμα αν «θέλουμε περιεχόμενο ή περιτύλιγμα», ζήτησε από τους πολίτες η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, σήμερα στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή της στο Πρώτο Πρόγραμμα και τους δημοσιογράφους Μαρία Γεωργίου και Βαγγέλη Παπαδημητρίου. Παράλληλα η Περιφερειάρχης, αφού τόνισε ότι τα προβλήματα «δεν λύνονται με τη λογική του ‘πάρ’ τα όλα’», απηύθυνε σειρά ερωτημάτων για το πρόγραμμα του συνυποψηφίου της:

  • Συμφωνεί με την πολιτική της Περιφέρειας Αττικής για τη στήριξη των δημόσιων νοσοκομείων;
  • Για τα απορρίμματα είναι με τα ΣΔΙΤ; Είναι με την καύση;
  • Τι θέλει να κάνει στον πολιτισμό;
  • Τι θέλει να κάνει στον αθλητισμό;

Τέλος, η Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στο έργο της θητείας της και τα διακυβεύματα του δεύτερου γύρου των εκλογών.

“Δεν διαγκωνιζόμαστε για τα 10 λεπτά δημοσιότητας, εφαρμόζουμε ένα διαφορετικό υπόδειγμα διοίκησης”

Στην ενημέρωση ότι «αύριο παραδίδεται το τμήμα της νέας λεωφόρου Ποσειδώνος, ένα έργο αντιπλημμυρικό και οδοποιίας που συμβάλλει πάρα πολύ στην υλοποίηση του οράματος για την Αττική Ριβιέρα» προχώρησε η Περιφερειάρχης Αττικής, ενώ συνέχισε τον απολογισμό λέγοντας ότι «το δεύτερο καλό νέο, είναι ότι ξεκίνησε η δοκιμαστική πόντιση ενός κορυφαίου έργου που εκκρεμούσε εδώ και δεκαετίες, του αγωγού υδροδότησης της Αίγινας». Εξήγησε ότι πρόκειται για «ένα έργο με ιδιαίτερες τεχνικές δυσκολίες, με προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ, αλλά αφήνει και τεχνογνωσία πίσω και εμείς δεν πανηγυρίζουμε, δεν κόβουμε κορδέλες, δεν φωνάζουμε κανάλια και φωτογράφους, δεν διαγκωνιζόμαστε για τα 10 λεπτά δημοσιότητας. Εφαρμόζουμε ένα διαφορετικό υπόδειγμα διοίκησης».

Για το θέμα της εργαλειοποίησης των πρόσφατων εθνικών τραγωδιών, η ίδια ανέφερε ότι οι τραγωδίες αυτές πονούν «όσους δεν αντιλαμβανόμαστε τις τραγωδίες ως ένα εξαιρετικό επιχείρημα για την κιμαδομηχανή της κάλπης». Είπε επίσης ότι «σε αυτή τη διοίκηση τα τελευταία τέσσερα χρόνια, επειδή μας πονάνε τα πράγματα δεν οχυρωθήκαμε πίσω από τις ελάχιστες αρμοδιότητες που έχουν όλες οι περιφέρειες της πατρίδας μας για τα ζητήματα Πολιτικής Προστασίας». Πρόσθεσε ότι «Πολιτική Προστασία είναι η πρόληψη, είναι η αντιμετώπιση και η αποκατάσταση. Για την πρόληψη, είναι πολύ εύκολο, όποιον Περιφερειάρχη και να ρωτήσετε να σας πει ότι έχει προετοιμαστεί. Για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, ανάμεσα στις οποίες είναι και οι φωτιές, είχαμε το παράδοξο να θεωρείται ότι θα πρέπει μόνο η Δούρου να πάρει τη μάνικα και να σβήνει και το παίρνει αυτό ο κ. Πατούλης και λέει ότι ‘αν ήμουν εγώ θα συντόνιζα τους πυροσβέστες’. Έχουν τρομοκρατηθεί οι άνδρες και οι γυναίκες του αξιόμαχου Πυροσβεστικού Σώματος. Γιατί αν οποιοσδήποτε Περιφερειάρχης ή Δήμαρχος συντονίζει επιχειρησιακά χωρίς ίχνος αντίστοιχων αρμοδιοτήτων ή γνώσης και επάρκειας θα καούν τα φύκια».

Για τις συγκεκριμένες ενέργειες που έχουν γίνει, η Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι «έγινε μία προσπάθεια, μόνο για την Αττική, να παρουσιαστεί ότι η Δούρου συγκεκριμένα -ούτε καν οι υπηρεσιακοί παράγοντες- πως πρέπει να υποκαταστήσουμε την εθνική κυβέρνηση, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το Πυροσβεστικό Σώμα, την Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό κ.λπ.». «Για την Πολιτική Προστασία, το 2016 δώσαμε 5 εκατομμύρια στο Πυροσβεστικό Σώμα και 5 εκατομμύρια στην Ελληνική Αστυνομία αντιμετωπίζοντάς τους ως φορείς κοινωνικής συνοχής και αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων, ώστε να πάρουν 35 πυροσβεστικά οχήματα και 200 αστυνομικά οχήματα διαφόρων τύπων. Προκαλέσαμε τις διεθνείς συναντήσεις για την κλιματική αλλαγή και τότε μας λοιδορούσαν ότι ‘η Δούρου κάνει θεωρητικά πράγματα’. Μόνο που ο Γκουτιέρες, που δεν είναι Δύναμη Ζωής, ο ίδιος ο ΟΗΕ δηλαδή, λέει ότι πρέπει να λέμε κλιματική κρίση και όχι κλιματική αλλαγή. Δώσαμε 4,5 εκατομμύρια ώστε να φτιαχτεί ένα έγκυρο σύστημα πληροφόρησης με τεχνογνωσία και συνεργασία -γιατί δεν μπορεί αυτό να το κάνει η Περιφέρεια, ούτε εκ του νόμου, ούτε μπορούμε- στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Αστεροσκοπείο Αθηνών, και περιμένουμε έγκριση από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Και λυπάμαι γιατί ούτε μάθαμε και οι μόνοι που πάθανε ήταν οι οικογένειες».

“Χάρη σε αυτή τη διοίκηση έχουμε με καθυστέρηση δεκαετιών Περιφερειακό Σχεδιασμό. Δεν ξέρω τι λέει ο κ. Πατούλης γι’ αυτά τα ζητήματα”

Για τον συνυποψήφιό της η Περιφερειάρχης ανέφερε ότι «επιδίδεται σε ψέματα όπως έκανε σήμερα το πρωί που είπε ότι για την καθαριότητα στον Δήμο Αμαρουσίου ευθύνεται η Δούρου. Είναι γνωστό ότι για την αποκομιδή απορριμμάτων, σωστά ο νόμος λέει ότι είναι θέμα του Δήμου. Για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό, μετά από όλα αυτά που προηγήθηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες ο νομοθέτης το έδωσε στην Περιφέρεια Αττικής και χάρη σε αυτή τη διοίκηση έχουμε, με καθυστέρηση δεκαετιών, Περιφερειακό Σχεδιασμό. Δεν ξέρω και τι θα σας απαντήσει, όταν με τόση ευκολία λέει για παράδειγμα ότι θα κάνει 100.000 θέσεις εργασίας αν εκλεγεί Περιφερειάρχης, και έχει εργαζόμενους απλήρωτους. Επειδή ακριβώς ο ίδιος δεν έχει να επιδείξει έργο επιδίδεται σε τρομερά ψέματα».

Η Περιφερειάρχης, απευθυνόμενη στους πολίτες, ανέφερε ότι «τώρα ψηφίζουμε Περιφερειάρχη, δηλαδή ψηφίζουμε εκείνη την οποία θα κρατήσει το τιμόνι της Περιφέρειας Αττικής για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, που γνωρίζουμε τι έχει κάνει και τι θέλει να κάνει. Δεν ρισκάρουμε τώρα που φτάσαμε πολύ μακριά να γυρίσουμε πίσω».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)