to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:45 | 27.09.2023

Κοινωνία

Ράπισμα στην Ελλάδα από διεθνείς οργανώσεις: «Υπό συνεχή απειλή η δημοσιογραφία»

Αυθαίρετες παρακολουθήσεις, απειλές για την ασφάλεια των δημοσιογράφων, καταχρηστικές μηνύσεις, οικονομικές και πολιτικές πιέσεις, στα συμπεράσματά τους


«Σφαλιάρα» κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της αποστολής 8 δημοσιογραφικών διεθνών οργανισμών, για την προστασία των δημοσιογράφων και την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα.

Ενδεικτικός είναι ο τίτλος της σχετικής ανακοίνωσης του Διεθνές Ινστιτούτου Τύπου (International press Institute), για την συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη (27/9) στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ:  «Δολοφονήθηκε, παρακολουθήθηκε και μηνύθηκε: απαιτείται αποφασιστική δράση για την προστασία των δημοσιογράφων και τη διάσωση της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα».

Κατά τη διάρκεια της διεθνούς διερευνητικής αποστολής εντοπίστηκαν 4 μεγάλες συστημικές προκλήσεις για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα: αυθαίρετες παρακολουθήσεις, απειλές για την ασφάλεια των δημοσιογράφων, καταχρηστικές μηνύσεις καθώς και οικονομικές και πολιτικές πιέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι οι 8 οργανώσεις πραγματοποίησαν κοινή αποστολή στην Αθήνα για να αναλύσουν τους βαθύτερους λόγους για την πρόσφατη διάβρωση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και να εξετάσουν τις πιθανές ευκαιρίες βελτίωσης, στον απόηχο των βουλευτικών εκλογών και τον διορισμό της νέας κυβέρνησης. Η αντιπροσωπεία αποτελούνταν από εκπροσώπους όσων απαρτίζουν το MFRR, όπως η ARTICLE 19 Europe, το European Center for Press and Media Freedom (ECPMF), την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ), το Free Press Unlimited (FPU). ), το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI) και το Osservatorio Balcani e Caucaso Transeuropa (OBCT).

Οι οργανώσεις υπογραμμίζουν μεταξύ άλλων ότι «η ελληνική δημοσιογραφία βρίσκεται υπό συνεχή απειλή από τον αντίκτυπο του σκανδάλου παρακολούθησης «Predatorgate», την ανεξιχνίαστη δολοφονία ενός ρεπόρτερ, την καταχρηστική νομική ενέργεια και τις οικονομικές και πολιτικές πιέσεις».

Προσθέτουν δε ότι: «Αν και η Ευρώπη έχει συγκλονιστεί από τις αποκαλύψεις για τη στόχευση Eλλήνων επαγγελματιών των μέσων ενημέρωσης με κατασκοπευτικά λογισμικά και τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ το 2021, οι αρχές της Ελλάδας - αν και προφορικά υποστήριξαν τη δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέρ της ελευθερίας του Τύπου - έχουν κάνει ελάχιστα για να επιλυθούν τα προβλήματα».

Και καλούν την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να επιδείξουν πολιτικό θάρρος και να λάβουν επειγόντως συγκεκριμένα μέτρα με στόχο τη βελτίωση του κλίματος για ανεξάρτητη δημοσιογραφία και τη διάσωση της ελευθερίας του Τύπου».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)