to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:21 | 17.09.2023

Πολιτική

Ράνια Σβίγκου: «Όλοι μαζί θα γράψουμε τη νέα σελίδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ»

Αισιόδοξη για την επόμενη μέρα δήλωσε η γραμματέας τη ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε συνέντευξη της, τονίζοντας ότι «η νέα ηγεσία θα τα καταφέρει, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ, να αποτελέσει ξανά μια κυβερνώσα δύναμη», κι ότι «όλοι κι όλες, θα πορευτούμε με ενότητα, και τη νέα σελίδα θα τη γράψουμε μαζί, διορθώνοντας λάθη, κρατώντας τα πάρα πολλά θετικά ]


«Χρειαζόμαστε μια ισχυρή Αριστερά, έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και αυτό το μήνυμα θα δοθεί και στις κάλπες της Κυριακής», τόνισε η Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Realnews» και στον δημοσιογράφο Γ. Τσακίρη. Γιατί, όπως είπε, «απέναντι σε αυτή την κυβέρνηση, και σε αυτή την αβίωτη κατάσταση, έχουμε ιστορική ευθύνη και ιστορικό χρέος να ξανακάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δυνατό, ισχυρό, νικηφόρο».

Σχετικά με τις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου του κόμματος, η Ράνια Σβίγκου  υπογράμμισε ότι  «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα βγει πιο δυνατός από αυτήν τη διαδικασία γιατί δεν έχουμε δικαίωμα να διαψεύσουμε τις ελπίδες του κόσμου που μας ψήφισε, και μας ανέδειξε στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ούτε τις προσμονές των, πολύ περισσότερων αριστερών, προοδευτικών ανθρώπων που μπορεί να απομακρύνθηκαν από εμάς τα τελευταία χρόνια, αλλά που έχουν ανάγκη μια αριστερή, προοδευτική απάντηση στα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας και της χώρας».

Η γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δήλωσε αισιόδοξη για την επόμενη μέρα, τονίζοντας ότι «η νέα ηγεσία θα τα καταφέρει, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ, να αποτελέσει ξανά μια κυβερνώσα δύναμη», κι ότι  «όλοι κι όλες, θα πορευτούμε με ενότητα, και τη νέα σελίδα θα τη γράψουμε μαζί, διορθώνοντας λάθη, κρατώντας τα πάρα πολλά θετικά, και συνεχίζοντας στο δρόμο που χάραξε ο Αλέξης Τσίπρας, με το τεράστιο πολιτικό του κεφάλαιο, και την πολιτική παρακαταθήκη του».

Τέλος, σχετικά με τη βιβλική καταστροφή στη Θεσσαλία, η Ράνια Σβίγκου υπογράμμισε ότι «ο κ. Μητσοτάκης, η ΝΔ και ο Περιφερειάρχης και στέλεχός της,  έχουν βαρύτατες ευθύνες και θα πρέπει να λογοδοτήσουν», και έκανε λόγο για «την ανευθυνότητα, την ανικανότητα την αδιαφορία και την έχθρα απέναντι στα δημόσια αγαθά και τις δημόσιες υποδομές, του δήθεν «επιτελικού» κράτους της ΝΔ». Και κατέληξε λέγοντας ότι «αυτή τη στιγμή προέχει η αρωγή στους συνανθρώπους μας, που δεν έχουν σπίτια, εισόδημα, ούτε καν τρεχούμενο νερό. Αλλά άμεσα, θα πρέπει να δρομολογηθεί ένα μεγάλο, εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας, που θα λαμβάνει υπόψη του τα νέα δεδομένα της κλιματικής κρίσης».

Αναλυτικά η συνέντευξη της Ράνιας Σβίγκου:

-Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από 15 χρόνια ηγεσίας του Αλέξη Τσίπρα αλλάζει σήμερα σελίδα. Θεωρείτε πως οι πέντε υποψήφιοι μπορούν να σηκώσουν το βάρος, σε ένα κόμμα που προέρχεται από δυο συντριπτικές ήττες;

Το αρνητικό αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά και η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα, έθεσαν όλους κι όλες μας προ των ευθυνών μας. Σε μια δύσκολη συγκυρία, τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όσο και για τη χώρα, τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος πήραν πάνω τους το ζήτημα της αναγκαίας και επείγουσας ανασυγκρότησης. Δεν σας κρύβω ότι είναι ένα έργο δύσκολο. Το πιο δύσκολο είναι να ανταποκριθούμε ξανά στις προσδοκίες όλων εκείνων που δεν μας ψήφισαν το περασμένο καλοκαίρι. Να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη, την αξιοπιστία, τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα που μας έφεραν στην κυβέρνηση το 2015 με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Και πιστεύω ότι η νέα ηγεσία θα ανταπεξέλθει με τον καλύτερο τρόπο, και θα τα καταφέρει, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ, να αποτελέσει ξανά μια κυβερνώσα δύναμη, που θα φέρει την ελπίδα και το όραμα στην κοινωνία. Γιατί δεν αξίζει μια τέτοια κυβέρνηση,  ούτε στους πολίτες ούτε στη χώρα. 
 
-Μια επίσκεψη στη Μακρόνησο από τον Στέφανο Κασσελάκη ήταν αρκετή να ανάψει τα αίματα την τελευταία εβδομάδα στον ΣΥΡΙΖΑ. Τα πληκτρολόγια πήραν φωτιά με στελέχη να ανταλλάσσουν καρφιά εκατέρωθεν. Πως θα πορευθούν όλοι αυτοί την επόμενη μέρα χωρίς τη συγκολλητική ουσία που άκουγε στο όνομα Αλέξης Τσίπρας;


Το να επικεντρωνόμαστε στο τι λέγεται και γράφεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάποιες φορές αδικεί τον πολιτικό διάλογο μεταξύ των υποψηφίων προέδρων. Τους τελευταίους δυο μήνες, έγινε ένας διάλογος μεταξύ των συνυποψηφίων με επιχειρήματα, προτάσεις και οράματα, όχι μόνο για το μέλλον του κόμματος, αλλά, κυρίως, για το μέλλον της χώρας. Με διαφωνίες, ίσως και εντάσεις, αλλά πάντα με πολιτικό πολιτισμό. Γι’ αυτό και είμαι αισιόδοξη ότι όλοι κι όλες, θα πορευτούμε με ενότητα, και τη νέα σελίδα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, θα τη γράψουμε μαζί. Διορθώνοντας λάθη, κρατώντας τα πάρα πολλά θετικά, και συνεχίζοντας στο δρόμο που χάραξε ο Αλέξης Τσίπρας, με το τεράστιο πολιτικό του κεφάλαιο, και την πολιτική παρακαταθήκη του.

-Φοβάστε για την επόμενη μέρα; Ήδη ακούγονται φωνές που δεν αποκλείουν ούτε ξορκίζουν μια ενδεχόμενη διάσπαση λέγοντας πως όπως στη ζωή οι χωρισμοί δεν είναι πάντα για κακό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα βγει πιο δυνατός από αυτήν τη διαδικασία. Ο μόνος που θα πρέπει να φοβάται, είναι ο κ. Μητσοτάκης, κι όσοι αυταπατώνται ότι  θα ξεμπλέξουν τόσο εύκολα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το δρομολόγησαν πριν τις εκλογές του 2015, σε μια εποχή πολύ πιο δύσκολη, ελπίζοντας σε μια «αριστερή παρένθεση». Απέτυχαν παταγωδώς. Το ίδιο πρέπει να συμβεί και τώρα. Γιατί δεν έχουμε δικαίωμα να διαψεύσουμε τις ελπίδες του κόσμου που μας ψήφισε, και μας ανέδειξε στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ούτε τις προσμονές των, πολύ περισσότερων αριστερών, προοδευτικών ανθρώπων που μπορεί να απομακρύνθηκαν από εμάς τα τελευταία χρόνια, αλλά που έχουν ανάγκη μια αριστερή, προοδευτική απάντηση στα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας και της χώρας.
 

-Την προηγούμενη φορά που στήσατε κάλπες πάνω από 152.000 μέλη μετείχαν στη διαδικασία. Ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ όμως είναι μουδιασμένος και απογοητευμένος. Ποιος είναι ο ρεαλιστικός στόχος σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση;


Είναι λογικό και το μούδιασμα και η απογοήτευση.  Το ζήτημα είναι πως θα τα υπερβούμε συλλογικά. Αν κοιτάξετε, για παράδειγμα, τις εκδηλώσεις, τις περιοδείες και τις ομιλίες των υποψηφίων προέδρων σε όλη τη χώρα, θα διαπιστώσετε ότι ήταν μαζικότατες. Και αυτό είναι θετικό σημάδι. Οι αριστεροί, προοδευτικοί, δημοκρατικοί πολίτες αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο η κατρακύλα αυτής της χώρας από μια αλαζονική, ανεύθυνη και αντιλαϊκή κυβέρνηση της ΝΔ. Ούτε μπορεί να αφεθεί η ακροδεξιά σε όλες τις της συνιστώσες, μέσα κι έξω από τη βουλή, να μας γυρίσει δεκαετίες πίσω.  Ο στόχος μας είναι η μεγαλύτερη δυνατή προσέλευση στις κάλπες, ώστε να δοθεί ένα ηχηρό μήνυμα ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί και δεν πρέπει να κυβερνά ανεξέλεγκτος. Χρειαζόμαστε μια ισχυρή Αριστερά, έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και αυτό το μήνυμα θα δοθεί και στις κάλπες της Κυριακής.
 

-Είστε γραμματέας του κόμματος και γνωρίζετε την κατάσταση από πρώτο χέρι. Τι είναι αυτό που θα «συμβουλεύατε» τη νέα ηγεσία ως προς τις οργανωτικές αλλαγές; Τι θεωρείτε ότι χρειάζεται να γίνει άμεσα στο κόμμα;

Όλοι κι όλες να έχουν φωνή, ρόλο, να διαβουλεύονται και να συναποφασίζουν, μέχρι και την πιο απομακρυσμένη Οργάνωση Μελών.  Να ακούμε τα μέλη μας, και τα μέλη μας να ακούγονται ακόμα περισσότερο. Και φυσικά, χρειαζόμαστε μια μεγάλη οργανωτική ανασυγκρότηση, με βαθιά πολιτικά χαρακτηριστικά. Την αρχίσαμε τον Μάιο του 2022, πρέπει να την εμβαθύνουμε και να τη διευρύνουμε. Για να βρισκόμαστε παντού, όπου χτυπά η καρδιά της κοινωνίας, από τον σύλλογο της γειτονιάς μέχρι  τα συνδικάτα και τα κοινωνικά κινήματα. Γιατί πρέπει να είμαστε παντού, να πιάνουμε το σφυγμό της κοινωνίας και των αλλαγών της, να ακούμε τις ανάγκες και τις προσδοκίες των πολιτών.

-Επισκεφθήκατε ως επικεφαλής κλιμακίου τις πληγείσες περιοχές στη Θεσσαλία. Από αυτά που είδατε με τα ίδια σας τα μάτια, πιστεύετε ότι μπορούσε να αντιμετωπιστεί ένα τέτοιο φαινόμενο ακόμη και αν είχαν γίνει τα αντιπλημμυρικά έργα ή χρειάζεται πια ένα νέο σχέδιο αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης που ξεπερνά τη χώρα μας;

Αυτό που αντικρύσαμε όλοι μας, γιατί τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βρέθηκαν στη Θεσσαλία από την πρώτη στιγμή, είναι μια βιβλική καταστροφή. Νεκροί, ξεσπιτωμένοι, κατεστραμμένες επιχειρήσεις, καλλιέργειες, υποδομές. Κι ένας κρατικός μηχανισμός που, όχι μόνο δεν πρόβλεψε την καταστροφή, δεν άκουσε τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων, αλλά άργησε πολύ να παρέμβει και μετά την καταστροφή. Για όλα αυτά, ο κ. Μητσοτάκης, η ΝΔ και ο Περιφερειάρχης και στέλεχός της,  έχουν βαρύτατες ευθύνες και θα πρέπει να λογοδοτήσουν. Γιατί μπορεί το φαινόμενο να ήταν ακραίο, αλλά, εξαιτίας τους, δεν υπήρξαν οι κατάλληλες υποδομές και τα αντιπλημμυρικά έργα, που θα μπορούσαν να περιορίσουν την καταστροφή. Φυσικά, αυτή τη στιγμή προέχει η αρωγή στους συνανθρώπους μας, που δεν έχουν σπίτια, εισόδημα, ούτε καν τρεχούμενο νερό. Αλλά άμεσα, θα πρέπει να δρομολογηθεί ένα μεγάλο, εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας, που θα λαμβάνει υπόψη του τα νέα δεδομένα της κλιματικής κρίσης. Μια κρίση που δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμεύει ως δικαιολογία για την ανευθυνότητα, την ανικανότητα την αδιαφορία και την έχθρα απέναντι στα δημόσια αγαθά και τις δημόσιες υποδομές, του δήθεν «επιτελικού» κράτους της ΝΔ. το είδαμε στα Τέμπη, το ζήσαμε με τις πυρκαγιές, το βιώνουμε τώρα με τις πλημμύρες. Απέναντι σε αυτή την κυβέρνηση, και σε αυτή την αβίωτη κατάσταση, έχουμε ιστορική ευθύνη και ιστορικό χρέος να ξανακάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δυνατό, ισχυρό, νικηφόρο.  

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)