to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:38 | 06.09.2023

Πολιτική

Ράνια Σβίγκου: «Ο κόσμος έχει ανάγκη έναν ισχυρό, μαζικό και μαχητικό ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ»

«Ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παίρνει την υπόθεση της ανασυγκρότησης στα χέρια του, με συλλογικότητα και σοβαρότητα», τόνισε η Ράνια Σβίγκου γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία


Συνέντευξη της Ράνιας Σβίγκου γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και στον Δημήτρη Τερζή.

«Ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παίρνει την υπόθεση της ανασυγκρότησης στα χέρια του, με συλλογικότητα και σοβαρότητα», τόνισε η Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξή της στην  «Εφημερίδα των Συντακτών» και στον Δημήτρη Τερζή.  Και συνέχισε λέγοντας ότι «τόσο ο Γιώργος Βασιλειάδης, όσο και εγώ, προσπαθήσαμε να εγγυηθούμε τη συντεταγμένη και συλλογική πορεία του κόμματος στις αποφάσεις για τον οδικό χάρτη της εκλογής, αλλά και για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, και μάλιστα εν κινήσει, αφού η κοινωνία και τα προβλήματά της δεν μπορούν να περιμένουν».  Και υπογράμμισε ότι «από τις εκλογές και μετά, η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη έχει ήδη παρουσιάσει, όχι μόνο ένα πρόσωπο ανικανότητας, ασυδοσίας και αλαζονείας, αλλά και μια σκληρή νεοφιλελεύθερη ατζέντα».

Όπως τόνισε η γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «οι υποψήφιοι και η υποψήφια κατέθεσαν ένα συνολικό σχέδιο, τόσο για την ανασυγκρότηση και την πορεία του κόμματος, όσο όμως και για τη χώρα, γιατί οι εσωκομματικές μας διαδικασίες  δεν γίνονται εν κενώ, αλλά με το βλέμμα στην κοινωνία, τις ανάγκες και τις αγωνίες της,   επέδειξαν έναν πολιτικό πολιτισμό, με ανταλλαγή πολιτικών επιχειρημάτων, με διαφορετικές προσεγγίσεις και οράματα, αλλά με μια κοινή συνισταμένη και έναν κοινό στόχο, να ανασυγκροτηθεί το κόμμα, να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη όσων απομακρύνθηκαν από εμάς την τελευταία περίοδο, να διεκδικήσει πολύ σύντομα την κυβερνητική εξουσία».

Η Ράνια Σβίγκου υπογράμμισε ότι, «παρότι τα πρόσωπα έχουν πάντα σημασία, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι μια δομημένη συλλογικότητα», και γι’ αυτό όλοι «έχουμε την ευκαιρία να διδαχθούμε από τα πολλά θετικά του παρελθόντος, να κρατήσουμε τη μεγάλη και πολύτιμη παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα,  να κοιτάξουμε με αυτοκριτική ματιά τα σφάλματα, και να σχεδιάσουμε, έτσι, μια νικηφόρα στρατηγική για το κόμμα, αλλά κυρίως για την κοινωνία», απευθυνόμενοι σε αυτήν «με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και ξεκάθαρο στίγμα».

Σχετικά με τη συμμετοχή των αριστερών, προοδευτικών πολιτών στις  εκλογές της επόμενης Κυριακής, η Ράνια Σβίγκου υπογράμμισε την «πρωτοφανή μαζικότητα που είχαν οι περιοδείες και οι εκδηλώσεις των υποψηφίων προέδρων  και το μεγάλο ενδιαφέρον των πολιτών, και μάλιστα σε μια δύσκολη εποχή όπως είναι αυτή του Αυγούστου», και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «το μεγάλο στοίχημα είναι η συμμετοχή αυτού του κόσμου στις εκλογές της επόμενης Κυριακής, γιατί όσο μεγαλύτερη θα είναι, τόσο πιο δυνατά θα ακουστεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι εδώ, τόσο περισσότερη δύναμη θα μας δώσει για τους επόμενους αγώνες για την κοινωνία και τη χώρα, αλλά και γιατί μόνο έτσι  θα καταλάβει ο κ. Μητσοτάκης ότι δεν μπορεί να είναι ασύδοτος».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη

1.Τις επόμενες μέρες ολοκληρώνεται μια σημαντική διαδικασία για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ως γραμματέας του κόμματος βρεθήκατε στο επίκεντρο των εξελίξεων, ειδικά από τις εκλογές και μετά. Πώς θα τις σχολιάζατε;

Δεν σας κρύβω ότι ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος. Το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα και η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να ανοίξει ο ίδιος τη διαδοχή του, μας έφεραν όλους κι όλες, σε όποια θέση κι αν βρισκόμαστε αντιμέτωπους με μια δύσκολη πραγματικότητα. Έπρεπε να επιτελέσουμε ένα δύσκολο έργο, και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Τόσο ο Γιώργος Βασιλειάδης, όσο και εγώ, εκ της θέσεως μας, και συνεργατικά, προσπαθήσαμε να εγγυηθούμε τη συντεταγμένη και συλλογική πορεία του κόμματος στις αποφάσεις για τον οδικό χάρτη της εκλογής, αλλά και για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Και όλα αυτά εν κινήσει. Γιατί η κοινωνία και τα προβλήματά της δεν μπορούν να περιμένουν. Βλέπετε τι έγινε από τις εκλογές και μετά, με τον Έβρο να καίγεται για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, και με την ΝΔ του κ. Μητσοτάκη να έχει ήδη παρουσιάσει, όχι μόνο ένα πρόσωπο ανικανότητας, ασυδοσίας και αλαζονείας, αλλά και μια σκληρή νεοφιλελεύθερη ατζέντα, από την περαιτέρω συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων, μέχρι την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Παρά τις δυσκολίες, όμως, θα σας έλεγα ότι συνολικά ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παίρνει την υπόθεση της ανασυγκρότησης στα χέρια του, με συλλογικότητα και σοβαρότητα. Και γι’ αυτό είμαι αισιόδοξη και για τη συνέχεια.  

2. Κατά την άποψή σας ποια πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά της νέας ηγεσίας προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να ανακάμψει και να διεκδικήσει και πάλι την εξουσία;

Ομολογουμένως, τα πρόσωπα έχουν πάντα σημασία, τόσο στη ζωή όσο και στην πολιτική. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όμως, είναι μια δομημένη συλλογικότητα και για αυτή προτιμώ να μιλήσω.  Όλοι και όλες έχουμε την ευκαιρία να διδαχθούμε από τα πολλά θετικά του παρελθόντος, να κρατήσουμε τη μεγάλη και πολύτιμη παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα,  να κοιτάξουμε με αυτοκριτική ματιά τα σφάλματα, και να σχεδιάσουμε, έτσι, μια νικηφόρα στρατηγική για το κόμμα, αλλά κυρίως για την κοινωνία. Πάνω από όλα, να ανταποκριθούμε ξανά, με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και ξεκάθαρο στίγμα, στη νεολαία, τα ευάλωτα στρώματα, τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους, όλους αυτούς που ακόμα αναζητούν ένα όραμα για το μέλλον.

3. Όλοι οι υποψήφιοι έδωσαν ένα σαφές στίγμα αναφορικά με το όραμά τους για το κόμμα. Νικητής ωστόσο θα είναι ένας. Επίσης όλοι έχουν μιλήσει για ενότητα, αναρωτιέμαι ωστόσο πως αυτή μπορεί να επιτευχθεί από τη στιγμή που οι προσεγγίσεις των υποψηφίων σε βασικά ζητήματα διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχει ο κίνδυνος να εισέλθει σε μια νέα περίοδο εσωστρέφειας ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και μετά τις εκλογές;

Καταρχάς, οι υποψήφιοι και η υποψήφια κατέθεσαν ένα συνολικό σχέδιο, τόσο για την ανασυγκρότηση και την πορεία του κόμματος, όσο όμως και για τη χώρα.  Γιατί οι εσωκομματικές μας διαδικασίες  δεν γίνονται εν κενώ, αλλά με το βλέμμα στην κοινωνία, τις ανάγκες και τις αγωνίες της.  Και επέδειξαν έναν πολιτικό πολιτισμό, με ανταλλαγή πολιτικών επιχειρημάτων. Αυτά από μόνα τους, αποτελούν την καλύτερη απάντηση για την επόμενη μέρα ενός ενωμένου και πιο δυνατού ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Φυσικά και υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και οράματα, αλλά όλα έχουν μια κοινή συνισταμένη και έναν κοινό στόχο. Να ανασυγκροτηθεί το κόμμα, να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη όσων απομακρύνθηκαν από εμάς την τελευταία περίοδο, να διεκδικήσει πολύ σύντομα την κυβερνητική εξουσία. Γιατί δεν αξίζει στη χώρα μας ούτε η νεοφιλελεύθερη και αντιλαϊκή κυβέρνηση Μητσοτάκη, ούτε μια ακροδεξιά με πολλά πρόσωπα, μέσα κι έξω από τη βουλή. Οπότε, δεν πρόκειται να γυρίσουμε την πλάτη στην κοινωνία. Το χρωστάμε, άλλωστε, στους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που μας ανέδειξαν στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και περιμένουν πολλά από εμάς.

4. Ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ είναι μουδιασμένος από την ήττα. Μια μερίδα της βάσης αναπολεί ακόμα τον Αλέξη Τσίπρα. Πώς θα κινητοποιηθεί ο κόσμος ώστε να έρθει να ψηφίσει την Κυριακή; Αρκεί μια διαφημιστική καμπάνια;

Πρέπει να απαντήσουμε στην κοινωνική αναγκαιότητα της ύπαρξης μιας αριστερής, προοδευτικής διεξόδου από τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας και της χώρας. Σίγουρα ο κόσμος, ιδιαίτερα την πρώτη περίοδο μετά τις εκλογές και την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα, βρισκόταν σε μια στάση αναμονής για τις εξελίξεις. Αν δείτε όμως τις περιοδείες και τις εκδηλώσεις των υποψηφίων προέδρων σε όλη την Ελλάδα, και μάλιστα σε μια δύσκολη εποχή όπως είναι αυτή του Αυγούστου, θα διαπιστώσετε μια πρωτοφανή μαζικότητα κι ένα μεγάλο ενδιαφέρον. Το μεγάλο στοίχημα είναι η συμμετοχή αυτού του κόσμου στις εκλογές της επόμενης Κυριακής.  Όσο μεγαλύτερη θα είναι, τόσο πιο δυνατά θα ακουστεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι εδώ, και τόσο περισσότερη δύναμη θα μας δώσει για τους επόμενους αγώνες για την κοινωνία και τη χώρα. Μόνο έτσι  θα καταλάβει ο κ. Μητσοτάκης ότι δεν μπορεί να είναι ασύδοτος.

5. Μετά απ' όλα αυτά, ποιό είναι το όραμα της Ράνιας Σβίγκου για τον ΣΥΡΙΖΑ;

Θα μου επιτρέψετε μια προσωπική απάντηση. Εντάχθηκα στην, τότε, Νεολαία Συνασπισμού, σε μια δύσκολη εποχή για την Αριστερά. Τότε, ο Συνασπισμός, και αργότερα ο ΣΥΡΙΖΑ  ήταν ένα μικρό κόμμα, αλλά με σωστές θέσεις, όπως αποδείχθηκε μέσα στην κρίση. Κι όμως, έφτασε να γίνει όχι μόνο κυβέρνηση, με πρώτο αριστερό πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και να γίνει γνωστός σε όλο τον κόσμο, από τη Βόρεια Ευρώπη μέχρι την Ιαπωνία και τη Λατινική Αμερική, για τους αγώνες που έδωσε ενάντια στους ισχυρούς. Είμαι βέβαιη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έχει να γράψει ακόμα πολλές και ιστορικές σελίδες για την αριστερά, τον προοδευτικό χώρο, για την κοινωνία. Απέναντι στη δεξιά του κ. Μητσοτάκη, στην επελαύνουσα ακροδεξιά, και σε μια συγκυβερνώσα αντιπολίτευση, ο κόσμος έχει ανάγκη έναν ισχυρό, μαζικό και μαχητικό ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που θα διεκδικήσει ξανά και θα αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)