to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:38 | 13.01.2014

Πολιτική

ΡΑΚ: "Καταδικάζουμε την εμφυλιοπολεμική επίθεση της κυβέρνησης στο συνάδελφο και σύντροφο Δημήτρη Μπελαντή"

Με ανακοίνωσή της η Ριζοσπαστική Αριστερή Κίνηση Δικηγόρων Αθήνας καταδικάζει την επίθεση της γαλάζιας "μονταζιέρας" της ΝΔ στον Δ. Μπελαντή


Ολόκληρη η ανακοίνωση

Με μια αήθη ακόμα και για τα αστικοδημοκρατικά δεδομένα, ανακοίνωση η ΝΔ ζητεί από το ΣΥΡΙΖΑ τη διαγραφή από την ΚΕ του συναδέλφου και συντρόφου Δημήτρη Μπελαντή ως δήθεν συμπαθούντος την «τρομοκρατία», αναβιώνοντας την εμφυλιοπολεμική κατηγορία των «συνοδοιπόρων» της δεκαετίας του 1950.

Γίνεται έτσι φανερό ότι στη σημερινή συγκυρία η Κυβέρνηση συνεχίζοντας τον ακροδεξιό της κατήφορο, επιδιώκει να στοχοποιήσει κάθε φωνή που αντιλέγει στην υιοθέτηση της ειδικής αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας και στον κυρίαρχο «αντι-τρομοκρατικό λόγο» των ΜΜΕ, επενδύοντας για άλλη μια φορά στα συντηρητικά ανακλαστικά μιας πενόμενης κοινωνίας.

Η απόκρουση αυτού του ιδιότυπου μακαρθισμού είναι υπόθεση όλων μας, είναι ζήτημα δημοκρατίας.

Κυρίως όταν γίνεται εμφανής η χρήση μεθόδων μυστικών υπηρεσιών (τήρηση αρχείου για την παρακολούθηση και στοχοποίηση ενεργών πολιτών ) στην πολιτική αντιπαράθεση.

Ακόμα χειρότερα, θίγει τον πυρήνα των ατομικών δικαιωμάτων, το δικονομικό δικαίωμα «της δίκαιης δίκης», δηλαδή το δικαίωμα του κατηγορουμένου στην υπεράσπισή του, όπως και το δικαίωμα της μαρτυρίας υπέρ του κατηγορουμένου, καθιστώντας έτσι όλο το συνταγματικό χάρτη της χώρας «κουρελόχαρτο».

Η επίθεση αυτή πέραν των άλλων προωθεί το σκεπτικό της ταύτισης του δικηγόρου – υπερασπιστή με τον υπερασπιζόμενο-κατηγορούμενο, ως προς τις πολιτικές τους απόψεις, ακόμα και τις πράξεις του!

Τι πρέπει να περιμένουμε επιπλέον;

Τη δίωξη των δικηγόρων που θα τολμούν στο μέλλον να υπερασπίζονται μη αρεστούς στο σύστημα κατηγορούμενους;

Ποιος ζήλεψε τη δόξα του Ερντογάν;

Ιδίως στην περίπτωση του Δημήτρη Μπελαντή, αυτό που δεν συγχωρείται είναι η έκφραση επιστημονικής τεκμηριωμένης κριτικής στον κυρίαρχο λόγο, στη θέσπιση ειδικής «αντιτρομοκρατικής» νομοθεσίας, στις σοβαρές παρατυπίες που συνόδευσαν τη δίωξη πολλών κατηγορουμένων για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις, ορισμένοι εκ των οποίων εξάλλου αθωώθηκαν μετά από δίκη.

Ο Δημήτρης Μπελαντής είναι σύντροφός μας, ιδρυτικό στέλεχος της παράταξής μας.

Ο Δημήτρης έμπρακτα δείχνει ότι η επιστημονική κατάρτιση είναι δυνατόν να μην κατατείνει μόνο στη σύνταξη ακριβοπληρωμένων γνωμοδοτήσεων και στην κατάληψη πανεπιστημιακών θέσεων. Ότι ο επιστήμονας και διανοούμενος πρωτίστως δικαιώνει την ιδιότητά του αυτή, όταν ασκεί κριτική στην εξουσία και όταν αμφισβητεί τις αυταρχικές και κατασταλτικές   επιλογές τις εξουσίας με τεκμηριωμένο λόγο και αντίστοιχη συνεπή  αγωνιστική πρακτική.

Γι αυτό είμαστε περήφανοι για το σύντροφό μας.

Καταδικάζουμε την επίθεση της κυβέρνησης στο συνάδελφο και σύντροφο Δημήτρη Μπελαντή

και καλούμε το δικηγορικό σύλλογο της Αθήνας να υπερασπίσει το συνάδελφο και το δικηγορικό κόσμο

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΑΘΗΝΑΣ (Ρ.Α.Κ)

Δείτε ακόμα: Οι «φίλοι των τρομοκρατών» και γιατί τους πολεμά η Ν.Δ. // ΣΥΡΙΖΑ: Δε θα παρακολουθήσουμε το νέο τρομοσήριαλ που σκηνοθετεί ο Σαμαράς

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)