to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:46 | 30.10.2018

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Ρ. Σβίγκου: Κορυφαία διαδικασία για την δημοκρατία και τις πολιτικές δυνάμεις η συνταγματική αναθεώρηση

«Η συνταγματική αναθεώρηση αποτελεί μία κορυφαία διαδικασία για τη δημοκρατία και μία κορυφαία διαδικασία για όλες τις πολιτικές δυνάμεις, γιατί είναι μία ευκαιρία για να καταθέσουν τις απόψεις και τις θέσεις τους για μία σειρά ζητημάτων στα οποία εκφράζεται η ιδεολογία και η πολιτική τους τοποθέτηση», τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου μιλώντας στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης.


«Η συγκεκριμένη αναθεώρηση και με βάση τους πρώτους άξονες στους οποίους έχουμε καταλήξει και ως ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν ότι πρόκειται να ασχοληθούμε τόσο με τους δημοκρατικούς θεσμούς όσο και με τις σχέσεις κράτους- εκκλησίας, την προστασία των δημόσιων αγαθών, όποτε πρόκειται για μία κορυφαία διαδικασία», σημείωσε προσθέτοντας πως «δυστυχώς βλέπουμε τουλάχιστον όσον αφορά την αξιωματική αντιπολίτευση θα επιλέξει να κρυφτεί πίσω από τακτικισμούς, δεν θέλει να συνταχθεί με την δημοκρατική ανάγκη για μία συνταγματική αναθεώρηση που θα λύσει χρόνια προβλήματα».

Κάνοντας λόγο για «εμμονή με την ιδιωτικοποίηση πανεπιστημίων και με την αλλαγή του άρθρου 16» από την πλευρά της ΝΔ, η κα Σβίγκου τόνισε πως «εμείς δεν θεωρούμε ότι το άρθρο 16 είναι από τα άρθρα τα οποία πρέπει να μπουν στην διαδικασία τη αναθεώρησης,  είναι κάτι για το οποίο έχουμε τοποθετηθεί και σε προηγούμενες κοινοβουλευτικές περιόδους, δεν θεωρούμε ότι αυτό είναι το πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας, ίσα ίσα θεωρούμε ότι θα άνοιγε ο ασκός του Αιόλου με την αναθεώρηση του άρθρου 16, θα οδηγούσε σε απαξίωση των δημόσιων πανεπιστήμιων, θα οδηγούσε σε μία πλήρη εμπορευματοποίηση της παιδείας».

Χαρακτήρισε δε τη στάση της ΝΔ, «πρωτοφανή για τα κοινοβουλευτικά χρονικά», σημειώνοντας πως «εγώ τουλάχιστον δεν θυμάμαι άλλη περίοδο που μία πολιτική δύναμη και δη η αξιωματική αντιπολίτευση να εξαρτά τη συμμετοχή της ή όχι σε μία διαδικασία αναθεώρησης από το ποια άρθρα θα αναθεωρηθούν». «Αυτό δεν έχει γίνει καμία από τις προηγούμενες φορές και καταλαβαίνουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης πλέον άγεται και φέρεται από έναν ακραίο τυχοδιωκτισμό και αυτή είναι ακριβώς μία τακτική η οποία τον καθοδηγεί από την αρχή της πολιτικής του παρέμβασης ως αρχηγός της ΝΔ», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείσα για το εάν φοβάται ότι μπορεί να υπάρξει μποϋκοτάζ στην επιχειρούμενη συνταγματική αλλαγή, κα Σβίσκου απάντησε αρνητικά, υπογραμμίζοντας την πεποίθησή της ότι «θα επικρατήσουν άλλες σκέψεις και άλλες προτάσεις». «Κανένας δεν μπορεί να αποχωρήσει από αυτήν την διαδικασία και να μην συμμετάσχει, νομίζω ότι θα έδειχνε τον φόβο του απέναντι σε μία συζήτηση, τον φόβο του απέναντι στους πολίτες στο να καταθέσει και να εκθέσει τις απόψεις του», συνέχισε.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε επίσης σε σειρά δηλώσεων και προφάσεων από την πλευρά της ΝΔ με τις οποίες «αρνούνται αυτήν την κορυφαία διαδικασία κυρίως γιατί φοβούνται την σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι σε ώριμα αιτήματα της κοινωνίας», στα οποία όπως εκτίμησε η ίδια, «η ΝΔ θα βρεθεί απομονωμένη». Ενώ σχολιάζοντας την ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αφορμή την επιστολή του πρωθυπουργού προς τους αρχηγούς των κομμάτων, έκανε λόγο για «ακραίο λαϊκισμό και ακραία τοποθέτηση» που «υποτάσσει την αναθεώρηση του συντάγματος στις εκλογικές επιδιώξεις της ΝΔ». Εκτίμησε δε ότι «είναι μία τυχοδιωκτική λογική η οποία δεν πρόκειται να βοηθήσει τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη».

Όσον αφορά το ζήτημα των σχέσεων κράτους- Εκκλησίας, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «το σίγουρο είναι ότι πρέπει να μιλήσουμε για διακριτούς ρόλους και για ένα ουδετερόθρησκο κράτος το οποίο δεν θα κάνει διακρίσεις εξαιτίας του θρησκεύματος», σημειώνοντας για τον τρόπο με τον οποίο αυτό θα καταστεί κομμάτι της αναθεώρησης πως «θα περιμένουμε πρώτα να γίνει η συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα όπου θα κατατεθούν όλες οι απόψεις» και πρόσθεσε πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξει επίσημη πρόταση.

Ακούστε τι είπε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου μιλώντας στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης και στην εκπομπή «Ορθά- Κοφτά» με τους Απόστολο Λυκεσά και Ευγενία Χατζηγεωργίου:
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)