to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:56 | 13.03.2018

Πολιτισμός

Ρ. Δούρου: Το ντοκιμαντέρ «Ζωγραφίζοντας» δείχνει τον δρόμο για κοινωνίες ανοικτές, πολύχρωμες κι αλληλέγγυες

Μια ομάδα παιδιών από το Αφγανιστάν στο Κέντρο Φιλοξενίας Σκαραμαγκά, ζωγραφίζουν τις αναμνήσεις και τις εμπειρίες από τον πόλεμο και το ταξίδι τους. Περιγράφουν μέσα από τις ζωγραφιές τους την πόλη τους όπως τη θυμούνται, την πόλη που τους φιλοξενεί και την πόλη στην οποία θα ήθελαν να ζήσουν στο μέλλον.


Αυτό είναι το θέμα της ταινίας «Ζωγραφίζοντας…» της Ιωάννας Νεοφύτου και του Δημήτρη Σταμάτη, η οποία διακρίθηκε με το βραβείο κοινού στο 20ό Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, που ολοκληρώθηκε την Κυριακή 11/3, στην κατηγορία των ταινιών κάτω των 50 λεπτών.

Το ντοκιμαντέρ αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της δράσης «Home New Home» του Ινστιτούτου StoryDoc που έδωσε τη δυνατότητα σε εθελοντές και πρόσφυγες να καταγράψουν σε πρώτο πρόσωπο την εμπειρία τους στο προσφυγικό ζήτημα. Η δράση υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και την Περιφέρεια Αττικής και με την υποστήριξη του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ).

H Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη βράβευση του ντοκιμαντέρ : «”Ζωγραφίζοντας” τις εμπειρίες του ξεριζωμού τους, τα τραύματα του πολέμου, ζωγραφίζοντας τις αναμνήσεις την πατρίδα τους και την πόλη τους, ζωγραφίζοντας το παρόν και το μέλλον, στην Ελλάδα και το Αφγανιστάν: τα παιδιά του ντοκιμαντέρ που απέσπασε το Βραβείο Κοινού στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, αποτυπώνουν με την απλότητα και την ευαισθησία της καθαρής ματιάς τους, όλες τις διαστάσεις του σύνθετου μεταναστευτικού / προσφυγικού φαινομένου. Του φαινομένου που σημαδεύει το σήμερα και το αύριο των κοινωνιών μας, στην Ελλάδα και την Ευρώπη, αναδεικνύοντας όλες τις πτυχές της υποδοχής και της ένταξης προσφύγων και μεταναστών».

«Εμείς στην Περιφέρεια Αττικής», συνεχίζει η κ. Δούρου, «που βάλαμε και το δικό μας λιθαράκι στην παραγωγή αυτής της ταινίας, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “Home new home”, έχουμε κάθε λόγο να αισθανόμαστε ικανοποίηση και εν μέρει δικαίωση. Όχι μόνο επειδή αποτελεί βαθιά μας πεποίθηση πως οι τέχνες και η εκπαίδευση μπορεί να αποτελέσουν την ασφαλή οδό για να γίνουν οι κοινωνίες μας σαν τις ζωγραφιές των μικρών του ντοκιμαντέρ: ανοικτές, πολύχρωμες, αλληλέγγυες. Κυρίως επειδή στην βάση της πολιτικής μας βρίσκεται η αρχή να εξασφαλίζουμε σε κάθε συμπολίτη μας, Έλληνα και ξένο, ένα πιάτο φαγητό και στέγη, όπως ακριβώς όριζε τον πολιτισμό ο Βραζιλιάνος μουσικός και υπουργός Πολιτισμού Gilberto Gil».

Η δράση Home New Home τελεί υπό την αιγίδα της Ειδικής Γραμματείας Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

Η Ειδική Γραμματέας Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων, Φωτεινή Παντιώρα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Η απονομή του τιμητικού βραβείου Κοινού στο Ντοκιμαντέρ "Ζωγραφίζοντας" μας καθιστά ιδιαίτερα περήφανους δεδομένου ότι η δράση "Home New Home" στο πλαίσιο της οποίας εκπαιδεύτηκαν οι βραβευμένοι τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης. Η δράση Home New Home δίνει τη δυνατότητα, από κοινού σε Έλληνες και πρόσφυγες, να εκπαιδευτούν στην κινηματογραφική τέχνη και να γίνουν οι ίδιοι δημιουργοί ταινιών με θέμα το Προσφυγικό. Άνθρωποι με διαφορετικές κουλτούρες συνυπάρχουν και εκφράζονται μέσα από τον κινηματογράφο, γεγονός που αποδεικνύει ότι η τέχνη ενώνει τους λαούς και εκμηδενίζει τις αποστάσεις».

Η κ. Παντιώρα σημείωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η συγκεκριμένη βράβευση έχει ιδιαίτερη σημασία και για τους εξής λόγους: «Ως προς το θέμα του ντοκιμαντέρ, με το οποίο επιχειρείται η πολιτιστική προσέγγιση μιας πολύ συγκεκριμένης πτυχής του προσφυγικού ζητήματος. Μικροί πρόσφυγες περιέγραψαν μέσα από τη ζωγραφική τον τρόπο που οι ίδιοι βιώσαν το τραυματικό γεγονός του βίαιου ξεριζωμού τους από τη πατρίδα και την οικογενειακή εστία, γεγονός που δημιουργεί τεράστια ανασφάλεια ιδίως στα μικρά παιδιά. Επίσης, για την τεράστια απήχηση και αποδοχή που είχε το ντοκιμαντέρ, στο κοινό της Βόρειας Ελλάδας, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά το βαθύ αίσθημα αλληλεγγύης αλλά και την ευαισθησία του ελληνικού λαού προς όσους ξεριζώθηκαν από τις πατρίδες τους λόγω διώξεων και πολέμων».

«Η Ειδική Γραμματεία Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης θα συνεχίσει να στηρίζει τη δράση Home New Home καθώς και άλλες δράσεις και προγράμματα που συμβάλλουν στην ομαλή κοινωνική ένταξη των προσφύγων και μεταναστών» καταλήγει η κ. Παντιώρα.

Το StoryDoc με ανακοίνωσή του απευθύνει συγχαρητήρια στους δημιουργούς της ταινίας, και στους εκπαιδευτές Μάρκο Γκαστίν, Γιάννη Ξηρουχάκη και Γεράσιμο Ρήγα για τις συμβουλές τους στη σκηνοθέτιδα και το σεναριογράφο. «Είναι ξεχωριστή τιμή για μια ταινία νέας σκηνοθέτιδας να διαγωνίζεται επί ίσοις όροις με ταινίες επαγγελματιών και να βραβεύεται με την ψηφοφορία του κοινού» αναφέρει το StoryDoc.

«Διάλεξα το θέμα μου γιατί πιστεύω στην θεραπευτική ιδιότητα της ζωγραφικής. Δεν μ’ ενδιέφερε να κάνω μια απλή καταγραφή της ζωής των προσφύγων και η ζωγραφική ήταν το μέσο για να αναφερθώ έμμεσα στην ζωή τους. H γνωριμία μου με τους πρωταγωνιστές με έκανε να αισθανθώ πολύ όμορφα. Γυρίζοντας την ταινία είχα την ευκαιρία να περάσω πολύ χρόνο με κάποιους από τους πρόσφυγες, να μάθω τις προσωπικές τους ιστορίες και να κερδίσω όμορφες εμπειρίες» σημειώνει η σκηνοθέτις Ιωάννα Νεοφύτου.

Στη δράση Home New Home, νέοι από πέντε χώρες πρώτης υποδοχής προσφύγων και πρόσφυγες από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ αλλά και μετανάστες πρώτης και δεύτερης γενιάς αφηγούνται, με τη γλώσσα του ντοκιμαντέρ, τη δική τους εμπειρία για την προσφυγική κρίση. Οι περισσότεροι έπιασαν κάμερα για πρώτη φορά. Όλοι εκπαιδεύτηκαν στην κινηματογραφική αφήγηση σε εντατικά σεμινάρια σε Ελλάδα, Τουρκία, Ιορδανία, Λίβανο και Παλαιστίνη από καταξιωμένους σκηνοθέτες και ακαδημαϊκούς σε σχολεία, πανεπιστήμια και μέσα στους προσφυγικούς καταυλισμούς.

Η ταινία αναπτύχθηκε στα εργαστήρια του προγράμματος Home New Home το οποίο υλοποιήθηκε από το Ελληνικό Ινστιτούτο Προώθησης του Ντοκιμαντέρ StoryDoc με την υποστήριξη του Ινστιτούτο Γκέτε, του Ιδρύματος Anna Lindh, σε συνεργασία με τους Δήμους Αθηνών και Λέσβου, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Αττικής και την Περιφέρεια Αττικής. Στην Αθήνα τα σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανοιχτά Σχολεία», μια πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο υποστήριξε την εκπαίδευση των προσφύγων στην Αθήνα και τη Λέσβο.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)