to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

QAnon: Μια θεωρία συνωμοσίας, όχημα επανεκλογής του Τραμπ;

Θα μπορούσε να είναι σενάριο από Αμερικάνικη ταινία τρόμου β΄ διαλογής, αλλά εδώ και λίγο καιρό έχει άμεσο αντίκτυπο στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ και αποτελεί ένα από τα ανερχόμενα ατού στην προσπάθεια του Τραμπ να ανανεώσει τη θητεία του. Γράφοντας αυτές τις γραμμές, αδυνατώ να πιστέψω ότι πρέπει να πραγματευτώ μια πολιτική ανάλυση όπου, κεντρική θέση κατέχει το γεγονός ότι η Χίλαρυ Κλίντον τρώει παιδιά- θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης…


Τί είναι το QAnon;

Η θεωρία συνωμοσίας QAnon ξεκίνησε στο 4chan[1] τον Οκτώβριο του 2017 αν και έλκει την καταγωγή της από το λεγόμενο pizzagate.[2] Ένας χρήστης με το όνομα «Q Clearance Patriot» (γρήγορα έγινε Q), ισχυρίστηκε ότι είναι Κυβερνητικός αξιωματούχος ο οποίος δημοσιεύει απόρρητες πληροφορίες σχετικά με την κρυφή μάχη του Τραμπ έναντι ενός διαβολικού κυκλώματος αποτελούμενου από μέλη της πολιτικής ελίτ, του «βαθέως Κράτους» αλλά και διασημοτήτων του θεάματος. Ο Τραμπ και η ομάδα Q εργάζονται ώστε  να διαλύσουν μια παγκόσμια κλίκα παιδόφιλων- πιστών στον Σατανά, η οποία ελέγχει τα πάντα. Το Δημοκρατικό Κόμμα, το Hollywood και τα media βρίσκονται πίσω από τη συνωμοσία. O κόσμος ελέγχεται από αυτή την κλίκα, η οποία απαγάγει και δολοφονεί παιδιά με σκοπό να τους πιει το αίμα ώστε να διαιωνίσουν τη νεότητά τους, αφού πρώτα τα εκμεταλλευτεί σεξουαλικά. Ο Ομπάμα, η Κλίντον, ο Σόρος, ο ράπερ Jay Z, ο λομπίστας Τζον Ποντέστα, η Όπρα Γουίνφρεϊ, ο Τομ Χανκς είναι μερικά από τα επιφανή μέλη του κυκλώματος. Οι υποστηρικτές του Q πιστεύουν ότι μια ομάδα πατριωτών ανώτερων Στρατιωτικών, στρατολόγησαν τον Τραμπ, προκειμένου να σπάσει αυτή τη συνωμοσία και να βάλει τέλος στον έλεγχο που ασκούν στην Κυβέρνηση και τα ΜΜΕ.

Ηρεμία πριν από την καταιγίδα

Το κύκλωμα σατανιστών- παιδόφιλων έχει εχθρούς με αρχηγό της Σταυροφορίας τον Τραμπ, ο οποίος εμφανίζεται με το κωδικό όνομα Potus. Ο ήρωας-Τραμπ θα σώσει τον κόσμο μια συγκεκριμένη στιγμή, η οποία αποκαλείται «η καταιγίδα». Στις 5 Οκτωβρίου 2017, το ζεύγος Τραμπ παρέθεσε δείπνο στον Λευκό Οίκο σε Στρατιωτικούς και στις συζύγους τους. Την ώρα που έπαιρναν θέσεις για την αναμνηστική φωτογραφία, ο Τραμπ είπε: «Ξέρετε τι δείχνει αυτό; Ίσως είναι η ηρεμία πριν από την καταιγίδα». Για τους υποστηρικτές Q, αυτό ήταν ένα κωδικοποιημένο μήνυμα. Τί σήμαινε; Οι Στρατιωτικοί, όταν ανακάλυψαν ότι το κύκλωμα σατανιστών- παιδόφιλων ετοίμαζε πραξικόπημα με πρωτεργάτες τους Ομπάμα- Πελόζι προώθησαν τον ήδη στρατολογημένο Τραμπ για να κερδίσει τις εκλογές του 2016. Ακολούθως, ο Τραμπ δούλεψε με την ομάδα του ειδικού ερευνητή Μύλλερ, ο οποίος υποτίθεται ότι ερευνούσε τη συνωμοσία παρέμβασης της Ρωσίας στις Αμερικανικές εκλογές, ώστε να εξαλείψουν το  κύκλωμα συλλαμβάνοντας τα μέλη του. Μια μυστική αστυνομική δύναμη είναι έτοιμη την κατάλληλη στιγμή (καταιγίδα), να συλλάβει και να φορέσει χειροπέδες σε 100 χιλιάδες επιφανείς Δημοκρατικούς, ανθρώπους των ΜΜΕ και του Hollywood. Η «καταιγίδα» είναι το πρώτο μεγάλο γεγονός το οποίο περιμένουν οι υποστηρικτές Q. Το δεύτερο είναι η αποκαλούμενη «μεγάλη αφύπνιση». Εκεί, ο καθένας θα συνειδητοποιήσει ότι το QAnon έλεγε την αλήθεια και αυτό θα μας επιτρέψει να εισέλθουμε σε μια νέα και σπουδαία ουτοπική Εποχή. Όσο για το ερώτημα, πώς γίνεται ο αρχηγός της Σταυροφορίας να διατηρεί επί δεκαετίες φιλικές σχέσεις με τον παιδόφιλο Τζέφρι Επστάιν, η απάντηση είναι η αναμενόμενη. Ο Τραμπ, ήταν ήδη μυστικός στρατολογημένος πράκτορας ενάντια στο «Βαθύ Κράτος» από τη δεκαετία του ’90.

Έχει το QAnon επιρροή;

Τον Μάρτη του 2020, μόλις το 3% στις ΗΠΑ γνώριζε πολύ καλά τι σημαίνει το QAnon, με το 76% να απαντάει ότι δεν γνωρίζει τίποτα. Μέσα σε τρεις μήνες, τα μέλη ομάδων Q μόνο στο Facebook αυξήθηκαν κατά 700%. Όταν στα μέσα Αυγούστου, το Facebook έκλεισε τον επίσημο λογαριασμό Q, τα μέλη της ομάδας ήταν ήδη 200 χιλιάδες, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι προσωπικοί λογαριασμοί υποστηρικτών Q στα social media. Όταν πρόσφατα, πέρασαν από τις οθόνες στους δρόμους, το FBI κήρυξε το QAnon ως «πιθανή εγχώρια τρομοκρατική απειλή». Το τελευταίο διάστημα εμφανίζονται δημόσια στις διαδηλώσεις των αρνητών του covid-19 και της χρήσης μάσκας, στις αντιδιαδηλώσεις ενάντια στο Black Lives Matter, αλλά και στις προεκλογικές συγκεντρώσεις του Τραμπ. Τα μπλουζάκια με το λογότυπο Q έχουν ενταχθεί στη φαρέτρα της προεκλογικής εκστρατείας του Προέδρου και πωλούνται στις ομιλίες του Τραμπ. Το προηγούμενο Σάββατο, πέρασαν τον Ατλαντικό και εμφανίστηκαν στις διαδηλώσεις των αρνητών του covid σε Βερολίνο και Λονδίνο. Ήδη, υπάρχουν περίπου 50 υποψήφιοι- υποστηρικτές του Q με τους Ρεπουμπλικάνους, για τις εκλογές του Κογκρέσο της 3ης Νοέμβρη. Η Μάρτζορι Γκριν, υποψήφια στην Πολιτεία της Τζόρτζια ήδη κέρδισε τις προκριματικές και ετοιμάζεται να εισέλθει στο Κογκρέσο, αν και απέσυρε από τον λογαριασμό της το βίντεο υποστήριξης στο QAnon, ύστερα από την αποδοκιμασία τοπικών Ρεπουμπλικάνων ηγετών για τα ισλαμοφοβικά και αντισημιτικά μηνύματα που περιείχε. Η Jo Rae Perkins από το Όρεγκον, υποψήφια για τη Γερουσία, ανάρτησε βίντεο λέγοντας «υποστηρίζω τον Tραμπ, τον Q και την ομάδα του. Ευχαριστώ Ανώνυμοι, ευχαριστώ πατριώτες». Η Lauren Boebert, υποψήφια από το Κολοράντο είπε στην τηλεόραση, «από όσα έχω ακούσει για τον Q, ελπίζω να είναι αλήθεια».

Πώς το αντιμετωπίζει ο Τραμπ;

Έχουν ήδη μετρηθεί πάνω από 200 retweets του Τραμπ, στα οποία προωθεί μηνύματα υποστηρικτών Q. Η ομάδα της καμπάνιας του ήδη προωθεί το λογότυπο με κάθε τρόπο. Πρόσφατα, στην ενημέρωση των συντακτών ρωτήθηκε για το τι πιστεύει. Η απάντησή του, αφοπλιστική, ως συνήθως: «Λοιπόν, δεν ξέρω πολλά σχετικά με το κίνημα Q, εκτός του ότι καταλαβαίνω ότι τους αρέσω πολύ, το οποίο και εκτιμώ…έχω ακούσει ότι ανεβαίνει σε δημοτικότητα και ότι αυτοί οι άνθρωποι αγαπάνε την πατρίδα μας και δεν τους αρέσει να βλέπουν…». Σε αυτό το σημείο διακόπηκε από μία συντάκτρια: «κομβικό σημείο στη θεωρία τους είναι ότι είστε ένας κρυφός σωτήρας του κόσμου, από τη σατανική λατρεία των παιδόφιλων και κανιβάλων». Ο Τραμπ χαμογέλασε: «εάν μπορώ να βοηθήσω να σωθεί ο κόσμος από προβλήματα είμαι διαθέσιμος να το κάνω, να βάλω τον εαυτό μου σε αυτό τον σκοπό». Όπως παρατήρησε ένας σχολιαστής, «η έκπληξη δεν είναι ότι ο Τραμπ αγκαλιάζει το κίνημα, αλλά ότι είναι Πρόεδρος».

Είναι η πρώτη φορά;

Όχι, η αμερικάνικη πολιτική ιστορία βρίθει από θεωρίες συνωμοσίας. Το 1798, επιφανής πολιτικός της Μασαχουσέτης υποστήριζε ότι οι ΗΠΑ ήταν θύμα της παγκόσμιας συνωμοσίας του Ιακωβινισμού, ύστερα από την επίδραση της Γαλλικής Επανάστασης η οποία οργανώθηκε από τους Βαυαρούς Ιλουμινάτι. Το 1855 η μεγαλύτερη εφημερίδα του Τέξας διέδιδε ότι οι καθολικοί Ευρωπαίοι Μονάρχες σε συνεργασία με τον Πάπα, εργάζονται για την καταστροφή των ΗΠΑ ώστε να διαλύσουν τον Προτεσταντισμό. Το 1895, υπογράφηκε το Μανιφέστο των Ηγετών του Λαϊκίστικου Κόμματος γεμάτο από θεωρίες συνωμοσίας και το 1951, βρίσκουμε στις ομιλίες του Γερουσιαστή ΜακΚάρθυ όλα τα στοιχεία της «κομμουνιστικής συνωμοσίας», η οποία επηρέασε βαθιά τις ΗΠΑ για τουλάχιστον δύο δεκαετίες. Αλλά και το 1833, το Αντί-μασονικό κόμμα το οποίο υποστήριζε ότι ο κόσμος ελέγχεται από τη Μασονία, απέσπασε 10% στις εκλογές για το Κογκρέσο.

Θα επηρεάσει τις εκλογές;

Η ιστορία είναι ελκυστική για ανθρώπους που αισθάνονται αποξενωμένοι από την πολιτική και τα κέντρα αποφάσεων, σε ένα ανασφαλές περιβάλλον. Θέλουν να πιστέψουν ότι ο κόσμος πρόκειται να αλλάξει με έναν αληθινό, υπέροχο και επαναστατικό τρόπο. Είναι ελκυστικό γιατί επιτρέπει στους υποστηρικτές Q να πιστέψουν ότι, μπορούν να πάρουν μέρος σε αυτή την μεγάλη επαναστατική αλλαγή. Είναι συμμέτοχοι σε έναν επικοινωνιακό πόλεμο, μέσα από το QAnon, διαδίδοντας τα μηνύματα της αφύπνισης που έρχεται. Το «Βαθύ Κράτος» θα χάσει σύντομα από απλούς καθημερινούς ανθρώπους, οι οποίοι αισθάνονται ότι η φωνή τους δεν ακούγεται στο πολιτικό σύστημα. Άλλωστε, αυτό ήταν και ένα βασικό μήνυμα του Τραμπ στις εκλογές του ’16. Το QAnon δεν είναι ακόμα μια θεωρία συνωμοσίας. Είναι μια ομπρέλα μέσα στην οποία χωράνε όλες οι θεωρίες συνωμοσίας και δένουν τελικά στον έλεγχο του κόσμου από τους σατανιστές- παιδόφιλους.

Επίλογος

Η τελευταία ελπίδα των Δημοκρατικών ώστε να γλυτώσει η κλίκα τους είναι «η αναρχία και το χάος που θα φέρει ο Μπάιντεν, αν εκλεγεί, σε συνεργασία με τους Μαρξιστές του Μπέρνι, τους φιλελεύθερους υποκριτές, τους αριστερούς ριζοσπάστες, το Black Lives Matter. Ο Αμερικάνικος τρόπος ζωής θα ζήσει απέναντι στην απειλή που λέγεται Μπάιντεν, ο οποίος θα απαγορεύσει το πετρέλαιο και τις αγελάδες, ενώ θα αφοπλίσει την Αστυνομία μοιράζοντας, ταυτόχρονα, όπλα στους ριζοσπάστες αριστερούς και τους Αντιφά». Αυτά τα τελευταία λόγια δεν είναι των συνωμοσιολόγων του QAnon, αλλά του Προέδρου Τραμπ, στον δρόμο για τις πιο κρίσιμες εκλογές της Αμερικάνικης ιστορίας, όπως είπε και ο Μπέρνι Σάντερς.

Νεκτάριος Μπουγδάνης

Υ.Δ. πολιτικής επιστήμης και ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Συντονιστής τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Εξωτερικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)