to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:51 | 11.10.2019

Διεθνή

Τρομοκρατική ενέργεια; Έκρηξη σε ιρανικό τάνκερ κοντά σε λιμάνι της Σαουδικής Αραβίας (ενημέρωση)

Κοντά στο λιμάνι της πόλης Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας: Το ιρανικό τάνκερ βρίσκεται ακόμη στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά θα αλλάξει πορεία (ISNA). Διαψεύδονται προς ώρας οι πληροφορίες για πυρκαγιά -. Ο Πέμπτος Στόλος των ΗΠΑ γνωρίζει τις πληροφορίες των ΜΜΕ για το πλοίο, χωρίς να διαθέτει περισσότερες πληροφορίες


Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν επιβεβαίωσε ότι το ιρανικό πετρελαιοφόρο Sabiti δέχθηκε σήμερα επίθεση ενώ έπλεε στην Ερυθρά Θάλασσα και υπέστη ζημιές, μετέδωσε η ιρανική δημόσια τηλεόραση.

"Αυτοί που κρύβονται πίσω από την επίθεση ευθύνονται για τις συνέπειες αυτής της επικίνδυνης περιπέτειας, συμπεριλαμβανομένης της επικίνδυνης περιβαλλοντικής ρύπανσης που προκλήθηκε", δήλωσε στην δημόσια τηλεόραση ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί, επιβεβαιώνοντας ότι το πλοίο επλήγη δύο φορές καθώς έπλεε στην Ερυθρά Θάλασσα.

Λίγο νωρίτερα η Ιρανική Εθνική Εταιρεία Πετρελαιοφόρων (NIOC) διέψευσε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες στην ανακοίνωσή της ανέφερε ότι πύραυλοι από την Σαουδική Αραβία έπληξαν το ιρανικό πετρελαιοφόρο. Το Reuters διευκρινίζει ότι η εταιρεία στην ανακοίνωσή της δεν διαψεύδει ότι πύραυλοι έπληξαν το πλοίο της.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε παράλληλα ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να επιρριφθούν ευθύνες για την έκρηξη που προκλήθηκε στο δεξαμενόπλοιο ενώ έπλεε στην Ερυθρά Θάλασσα κοντά στην Σαουδική Αραβία, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Το ιρανικό τάνκερ κατευθύνεται προς το ιρανικό λιμάνι του Λαράκ στον Κόλπο, σύμφωνα παράλληλα με στοιχεία της υπηρεσίας Refinitiv που παρακολουθεί τη ναυσιπλοΐα.

Σύμφωνα με τη Refinitiv, το πλοίο πλέει με τις μηχανές του με προορισμό του το Λαράκ, ένα νησί ανοιχτά των ιρανικών ακτών, δείχνουν τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Refinitiv.

Το τάνκερ, το οποίο ανήκει στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία του Ιράν (NIOC), έχει υποστεί σοβαρές ζημιές και πετρέλαιο χύνεται στην Ερυθρά Θάλασσα, δήλωσαν πηγές που δεν θέλησαν να κατονομαστούν στο πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Η κρατική τηλεόραση του Ιράν μετέδωσε ότι από την έκρηξη έχουν υποστεί ζημιά δύο δεξαμενές του τάνκερ.

«Ειδικοί εκτιμούν ότι πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια», πρόσθεσαν οι πηγές αυτές.

 

Το περιστατικό αυτό σημειώνεται εν μέσω της έντασης που ήδη επικρατεί ανάμεσα στο Ιράν και τη Σαουδική Αραβία και τους Αμερικανούς συμμάχους της.

Τον Σεπτέμβριο, το Ριάντ και η Ουάσινγκτον κατηγόρησαν την Τεχεράνη ότι ευθύνεται για τις επιθέσεις που έγιναν κατά δύο σημαντικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στο ανατολικό τμήμα της Σαουδικής Αραβίας, την ευθύνη για τις οποίες είχαν αναλάβει οι Χούτι της Υεμένης. Το Ιράν διέψευσε οποιαδήποτε ανάμειξη.

Η φερόμενη επίθεση σήμερα σημειώνεται επίσης μετά την σύλληψη αρκετών δεξαμενόπλοιων από το Ιράν τους τελευταίους μήνες στην περιοχή του Κόλπου και αυτήν ενός ιρανικού τάνκερ τον Ιούλιο στα ανοιχτά του Γιβραλτάρ, στο οποίο δόθηκε τελικά άδεια να αναχωρήσει στις 15 Αυγούστου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)