to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:48 | 09.01.2014

πηγή: ilialive.gr

Κοινωνία

Πύργος: Και εγένετο η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση "Επιβιώνω"

Παρουσιάστηκαν οι σκοποί της χθες στο Λάτσειο


Τις δυνατότητες των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων στις τοπικές οικονομίες και τη δημιουργία της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «Επιβιώνω», παρουσίασαν χθες τα μέλη της σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο. Η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «Επιβιώνω» έχει σκοπό να ενισχύσει κοινωνικές δράσεις για το περιβάλλον και την τοπική οικονομία

Ο δικηγόρος Σπύρος Λιατσής και νομικός σύμβουλος της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. αναφέρθηκε στη νομοθεσία που αφορά την κοινωνική οικονομία, η οποία αναφέρεται ως το σύνολο των οικονομικών παραγωγικών επιχειρηματικών, παραγωγικών και οικονομικών δραστηριοτήτων τις οποίες αναλαμβάνει είτε μία ένωση προσώπων είτε ένα νομικό πρόσωπο του οποίου ο καταστατικός τους σκοπός είναι η επιδίωξη του συνολικού οφέλους και η εξυπηρέτηση γενικότερα των κοινωνικών συμφερόντων. Στάθηκε στους αστικούς σκοπούς της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «Επιβιώνω», που σύμφωνα με το καταστατικό διέπονται από τις αρχές της  προαγωγής της κοινωνικής ωφέλειας, της πρόταξης του ατόμου και της εργασίας έναντι του κεφαλαίου, τη χρησιμοποίηση των κερδών για την ανάπτυξη της απασχόλησης και την διεύρυνση των εργασιών του και την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης και την εφαρμογή δραστηριοτήτων σχετική με την προστασία του περιβάλλοντος. Σε αυτή μετέχουν φυσικά πρόσωπα ανεξαιρέτως ως μέλη, χωρίς οποιαδήποτε ασφαλιστική και φορολογική υποχρέωση γιατί δεν τους προσδίδεται καν η εμπορική ιδιότητα.

Κάθε μέλος διαθέτει από μία Συνεταιριστική Μερίδα ως ελάχιστη χρηματική συμμετοχή στο Κεφάλαιο της Επιχείρησης. Η διανομή των κερδών της κάθε ΚΟΙΝΣΕΠ η οποία εκ τους Νόμου πρέπει να διατίθεται ως εξής: 5% για τον σχηματισμό αποθεματικού, 35% διανέμεται στους εργαζόμενους της επιχείρησης ως κίνητρο παραγωγικότητας και το υπόλοιπο 60% διατίθεται για τις δραστηριότητες του συνεταιρισμού και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. 

Ο γραμματέας της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ., Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος, τόνισε πως έδρα της επιχείρησης είναι ο δήμος Πύργου. Υπάρχει πίστη στην αλληλεγγύη των πολιτών, στην προσπάθεια και την αλληλοβοήθεια, ενώ τόνισε πως η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. λειτουργεί προς όφελος των εργαζομένων και της κοινωνίας, ενώ οι αποφάσεις λαμβάνονται από γενικές συνελεύσεις. Η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ., μπορεί να συνεργαστεί με άλλες ΚΟΙΝΣΕΠ και συνεταιρισμούς των ΟΤΑ και Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, με επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Οι επιχορηγήσεις από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, την ΕΕ, τους διεθνής ή εθνικούς οργανισμούς ή Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης και έσοδα από άλλα προγράμματα είναι και αυτά δεδομένα για μία ΚΟΙΝΣΕΠ, αλλά θα πρέπει να αναζητηθούν. 

Στο καταστατικό της «Επιβιώνω» υπάρχουν 15 δραστηριότητες και σε πρώτη φάση θα ενεργοποιηθούν δύο εξ αυτών, η μία είναι δημιουργία λειτουργία και εκμετάλλευση καφενείου και Παντοπωλείου στην έδρα της ΚΟΙΝΣΕΠ, ΣΠΑΠ και Δραγατσανίου. Η δεύτερη είναι η διαχείριση ανακυκλώσιμων αγαθών που συγκεντρώνει σε συμφωνία με τα μέλη της και από τα μέλη της. «Στόχος είναι να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και να πουλάμε αγαθά σε χαμηλότερες τιμές» τόνισε ο κ. Θεοδωρόπουλος. Το ίδιο το καταστατικό προβλέπει πολλές δράσεις που μπορούν να γίνουν αρκεί η ΚΟΙΣΕΠ να πλαισιωθεί από πολλούς πολίτες.

Μία τέτοια δράση είναι η διαχείριση των απορριμμάτων άλλες δράσεις είναι η δημιουργία ενώ κοινωνικού πτηνοτροφείου, η ενασχόληση με την λαϊκή παραδοσιακή τέχνη, η μεταποίηση παραδοσιακών προϊόντων η ενασχόληση με τον τουρισμό. Κάποια μέλη μας θα γίνουν εργαζόμενοι και θα αμείβονται ενώ κάποιοι άλλοι θα προμηθεύουν με αγαθά την επιχείρηση. Για να γίνει κάποιος μέλος της ΚΟΙΝΣΕΠ απαιτείται το ποσό των 10 ευρώ. 

Η αντιπρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ Βασιλική Μουσταφέρη, τόνισε πως στον τόπο μας θα πρέπει όλοι να συμβάλουν στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και μίλησε για μια από τις δράσεις της επιχείρησης όπως είναι η τυποποίηση παραδοσιακών Ελληνικών Προϊόντων του τόπου μας, επεξεργασία αρωματικών και φαρμακευτικών ειδών, παραδοσιακό κοινωνικό καφενείο, κοινωνική κουζίνα και καλώ όλες τις γυναίκες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν να συμμετέχουν ως μέλη ή εθελοντικά με κύριο στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας και το ευρύτερο κοινωνικό συμφέρον. 

Η πρόεδρος της Περιβαλλοντικής Δράσης Ηλείας και μέλος της ΚΟΙΝΣΕΠ, Πηνελόπη Γαλανοπούλου, αναφέρθηκε για τη διαχείριση των απορριμμάτων, τις δυνατότητες ανακύκλωσης και της κομποτοποίησης, με τις οποίες θα επιτευχθεί η μείωση του όγκου των σκουπιδιών σε μεγάλο ποσοστό, με ανταποδοτικά τέλη για τους δήμους και κατ’ επέκταση για τους ίδιους τους δημότες. Τόνισε ακόμα πως είναι ένα δικαίωμα όλων των πολιτών μελών της κοινωνικής επιχειρηματικότητας ως καταναλωτές να διαχειρίζονται τα σκουπίδια, δίδοντας παραδείγματα εξοικονόμησης υλικών αγαθών προς τους πολίτες. 

Τέλος ο πρώην αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και πρασίνου δ. Πύργου και μέλος ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Νίκος Φάμελος, συμπλήρωσε στα όσα ανέφερε η κα Γαλανόπούλου πως οι πολίτες να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους. Θα μπορούν να αναλάβουν διάφορες δραστηριότητες προς όφελος τους. «Μέσα σε αυτές τις δραστηριότητες λοιπόν είναι και η ανακύκλωση ή η επαναχρησιμοποίηση των υλικών. Και μπορεί να γίνει αυτό διότι η δημοτική αρχή το 2007 ξεκίνησε και προχώρησε στις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να συνεργαστεί για να προχωρήσει η ανακύκλωση συσκευασιών» είπε συμπληρώνοντας πως αυτό επιτεύχθηκε έως ένα σημείο. 

«Θεωρούμε λοιπόν ότι αν οι πολίτες αναλάβουν τέτοιες πρωτοβουλίες, συνεργαστούν μαζί μας και εμείς να δώσουμε τα πάντα σε ότι έχει σχέση με την ενημέρωση των πολιτών, μπορούμε να πετύχουμε αυτόν τον στόχο. Ο στόχος αυτός έχει να κάνει πάνω απ’ όλα με την προστασία του περιβάλλοντος. Η ανακύκλωση είναι η καλύτερη μέθοδος για την προστασία του περιβάλλοντος» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Φάμελος...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)