to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:19 | 15.03.2018

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Πυρετώδεις προετοιμασίες για το Αναπτυξιακό Συνέδριο στο Νότιο Αιγαίο

Λίγες εβδομάδες πριν το 12ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στο Νότιο Αιγαίο, συνεργάτες του υπουργού Επικρατείας βρέθηκαν σε Ρόδο, Κάρπαθο και Καστελλόριζο. Τα τεχνικά κλιμάκια θα επισκεφθούν την επόμενη εβδομάδα νησιά του βόρειου συγκροτήματος της Δωδεκανήσου καθώς και νησιά των Κυκλάδων, καταγράφοντας τα ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους.


Λόγω ακριβώς της ιδιαιτερότητας και των διαφορών ανάμεσα στα νησιά, το 12οΣυνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση θα μοιραστεί σε δύο υποσυνέδρια σε Ρόδο και Σύρο, για τα ζητήματα της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων αντίστοιχα.  Όπως και στα προηγούμενα, κεντρικός ομιλητής στο κλείσιμο θα είναι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ στα τραπέζια θεματικών συζητήσεων (υγεία, αγροδιατροφικός τομέας, νέες τεχνολογίες και ψηφιακή πολιτική, παιδεία, πολιτισμός, εργασία κ.α.) θα συμμετέχει μεγάλος αριθμός μελών του υπουργικού συμβουλίου.

Η νησιωτικότητα έχει μπει πολύ ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης

Ο Αλέξης Χριστόπουλος επικεφαλής του κλιμακίου που έφθασε στη Ρόδο, δήλωσε Στο Κόκκινο Ρόδου 103.7:
«Ξεκινήσαμε πριν ένα χρόνο και σύντομα φθάνουμε στο 12ο Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί σε Ρόδο και Σύρο. Στόχος μας είναι ο αναπτυξιακός νόμος να εμπλουτιστεί με στοιχεία από την παραγωγική ανασυγκρότηση της κάθε περιφέρειας, δηλ. η ανάπτυξη να επιτευχθεί σε όφελος των περιφερειών και να αμβλύνει τις ανισότητες μεταξύ των περιφερειών αλλά και τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες. Αντίπαλοί μας είναι οι παθογένειες που δημιουργήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια, και όχι με δικές μας ευθύνες. Έχουμε ένα «βουνό» προβλημάτων και μαζί μας είναι η δρώσα κοινωνία με τους φορείς της. Τα συνέδρια γίνονται σε θεσμικό επίπεδο και με έντονα τα στοιχεία της λαϊκής διαβούλευσης και χαιρόμαστε για τη συμμετοχή που διαπιστώσαμε στη Ρόδο, στην Κάρπαθο και στο Καστελλόριζο».

«Αυτός ο τόπος είναι όμορφος, έχει όμως σωρευμένα πολλά προβλήματα που πολλές φορές κρύβονται κάτω από την ευμάρεια που προσφέρει ο τουρισμός. Από μόνος του, όμως, ο τουρισμός δεν μπορεί να πάρει ένα τόπο πολύ μακριά. Πρέπει να συνδυαστεί με μια σειρά άλλα ζητήματα. Τα προβλήματα εδώ έχουν μια λέξη: Νησιωτικότητα. Είναι μέσα στα πλαίσια των πολιτικών μας να δώσουμε λύσεις, όσες μπορούμε σ’ αυτή τη φάση να δώσουμε".

Το τεχνικό κλιμάκιο, που βρέθηκε στο Καστελλόριζο, συναντήθηκε με όλους τους φορείς του νησιού καθώς και με κατοίκους για να καταγραφούν, σε μια πρώτη αποτίμηση, τα ζητήματα που τους απασχολούν. Ο Αχιλλέα Ρουσιάκης ανέφερε Στο Κόκκινο Ρόδου:
«Το Καστελλόριζο είναι ένας μικρός μα ζωντανός οικισμός με φιλικούς και προσηνείς ανθρώπους. Κάναμε πολλές συζητήσεις με φορείς και κατοίκους, χάρηκαν με την παρουσία μας και τους προσκαλέσαμε να συμμετάσχουν στο συνέδριο και στα τραπέζια που θα δημιουργηθούν για μια από κοινού συζήτηση». «Ζητήσαμε επίσης να μας στείλουν συγκεκριμένα υπομνήματα με προτάσεις για την επίλυση των ζητημάτων τους, έτσι όπως τις αντιλαμβάνονται. Αυτά κοινοποιούνται και κωδικοποιούνται ανά υπουργείο για μια δίκαιη περιφερειακή ανάπτυξη. Εκτός από τις δεσμεύσεις των υπουργών, υπάρχει μια τεχνική ομάδα παρακολούθησης της εφαρμογής των εξαγγελιών και των δεσμεύσεων».

«Από την εμπειρία μου και σε άλλα συνέδρια της κυβέρνησης, μπορώ να πω ότι πρόκειται για έναν ανοιχτό διάλογο με την κοινωνία, με εργαζόμενους, φορείς, συλλογικότητες, σε όλο το φάσμα της πολιτικής λειτουργίας  και σε κάθε περιοχή ξεχωριστά. Σχεδιάζεται η επόμενη μέρα και συνδιαμορφώνεται –μαζί με την κοινωνία- το πρόγραμμα μετά από την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια τον Αύγουστο. Η κυβέρνηση θέλει να ακούσει».

Ακόμα ένα κλιμάκιο με επικεφαλής την Αναστασία Σαπουνά μετέβη στην Κάρπαθο με ιδιαίτερα θετική ανταπόκριση, ενώ στη Ρόδο βρέθηκαν επίσης η Όλγα Αθανίτη και ο Γιάννης Βουλγαράκης.  

* Γράφει η Πόλυ Χατζημάρκου

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)