to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:00 | 10.09.2012

Διεθνή

Προβάδισμα της κεντροαριστεράς στην Ιταλία

Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα της Ιταλίας θα κέρδιζε το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων, 27%, αν διεξάγονταν τώρα εκλογές, ενώ το κεντροδεξιό κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα κέρδιζε λιγότερο από 20%, έδειξε σήμερα δημοσκόπηση


Η έρευνα για λογαριασμό της εφημερίδας «Λα Ρεπούμπλικα» έδειξε επίσης άνοδο της υποστήριξης προς το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, το οποίο έχει ξεπεράσει όλα τα μικρότερα κόμματα για να γίνει, με 14,5%, το τρίτο μεγαλύτερο πολιτικό κίνημα της Ιταλίας.

Εθνικές εκλογές πρόκειται να διεξαχθούν την ερχόμενη άνοιξη και ο πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, ο οποίος ηγείται μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών οι οποίοι δεν έχουν εκλεγεί, έχει δηλώσει πως θέλει να επιστρέψει στο πανεπιστήμιο και δεν προτίθεται να είναι υποψήφιος.

Ωστόσο πολλοί κορυφαίοι επιχειρηματικοί, τραπεζικοί και ακαδημαϊκοί ηγέτες υποστηρίζουν μια δεύτερη κυβέρνηση Μόντι, ενώ ένα μικρό κόμμα, η Ένωση του Κέντρου (UDC), έχει ζητήσει ρητά από τον Μόντι να είναι υποψήφιος.

Η δημοσκόπηση, η οποία πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Demos, έδειξε μια μεγάλη οπισθοχώρηση του κεντροδεξιού Λαού της Ελευθερίας (PDL) του Μπερλουσκόνι, που έπεσε στο 19,8% από το 25,5%.

Παρόλο που έχασε δυόμισι μονάδες την περασμένη χρονιά, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) εξακολουθεί να προηγείται με 27%.

Ο ηγέτης του PD Πιερλουίτζι Μπερσάνι δήλωσε το Σαββατοκύριακο σε πολιτική συγκέντρωση πως το κόμμα του είναι έτοιμο να κυβερνήσει του χρόνου την Ιταλία.

Ο μεγαλύτερος κερδισμένος είναι το Κίνημα Πέντε Αστέρων του κωμικού ηθοποιού Μπέπε Γκρίλο το οποίο έχει επωφεληθεί από την αυξανόμενη δυσαρέσκεια έναντι των παραδοσιακών κομμάτων. Η άνοδος του Κινήματος Πέντε Αστέρων στο 14,5% από 3,5% ένα χρόνο νωρίτερα έχει διαβρώσει την υποστήριξη σχεδόν όλων των άλλων κομμάτων.

Η Λέγκα του Βορρά, πρώην σύμμαχος του Μπερλουσκόνι που επλήγη από σκάνδαλο διαφθοράς, έπεσε στο 5,5%, από 9,8% πριν από ένα χρόνο.

Η προσωπική δημοτικότητα του Μόντι, η κυβέρνηση του οποίου προχώρησε σε σειρά περικοπών των δαπανών, αυξήθηκε σε 55,5% από 51,7% τον περασμένο Μάιο, έδειξε η δημοσκόπηση του Demos.


αναδημοσίευση από Καθημερινή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)