to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:32 | 21.10.2022

Πολιτική

«Προσωποπαγής μηχανισμός του κ. Μητσοτάκη η ΕΥΠ-Βαθύ το τραύμα στο κράτος δικαίου»: Οι τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση για το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τις υποκλοπές

Η κόντρα στο «κόκκινο» στη σημερινή συζήτηση του Πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για τις υποκλοπές - Η ανησυχία για την ίδια τη Δημοκρατία ενέχεται σε όλες τις τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


«Πυρκαγιά» στη σημερινή συζήτηση της Ολομέλειας της Βουλής για το Πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής σε σχέση με τις υποκλοπές. 

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιτέθηκαν για ακόμα μία φορά στην Κυβέρνηση, η οποία έχει καταστήσει την ΕΥΠ προσωπικό της «μαγαζί», το οποίο, όπως συνομολογούν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι ανεξέλεγκτη. 

Παρακολουθείστε τις τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

Ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος, τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τόνισε πως «η ιστορία των υποκλοπών είχε ξεκινήσει πολύ νωρίς, αμέσως μετά τις εκλογές της 9ης Ιουλίου 2019», τόνισε μιλώντας στη Ολομέλεια της Βουλής για το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τις υποκλοπές, ο βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεόφιλος Ξανθόπουλος.  Όπως είπε όλα ξεκίνησαν με την υπαγωγή της ΕΥΠ στο Μαξίμου αμέσως μετά τις εκλογές και την αλλαγή του νόμου για τα προσόντα του διοικητή της ΕΥΠ, προκειμένου ο κ. Μητσοτάκης να διορίσει τον κ. Κοντολέοντα, άνθρωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του. «Στη συνέχεια τα πράγματα σοβάρεψαν ακόμη περισσότερο όταν με τροπολογία που ψηφίστηκε, δεν επιτρέπεται στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει τον πολίτη που παρακολουθείται από την ΕΥΠ, όταν δεν τελεσφόρησε η παρακολούθηση για να ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματα του. Αρχίζει να διαφαίνεται η οικοδόμηση ενός προσωποπαγούς μηχανισμού τη ΕΥΠ εκτός ελέγχου και διαδικασιών που αναφέρεται μόνο στον κ. Μητσοτάκη».

«Υπάρχει ένα οδυνηρό ερώτημα», είπε απευθυνόμενος στην κυβερνητική πλειοψηφία. «Έχετε αντιληφθεί το βαθύ τραύμα στη λειτουργία του κράτους δικαίου της χώρας; Κάνατε την ΕΥΠ αυτόνομο άντρο χωρίς κοινοβουλευτικό έλεγχο. Αποκλείσατε όλους τους προτεινόμενους μάρτυρες και αφυδατώσατε τη λειτουργία της Εξεταστικής Επιτροπής. Οι περισσότεροι μάρτυρες επικαλέσθηκαν το απόρρητο γιατί θέλατε να κρύψετε τις πομπές σας. Περιστέλλετε το δικαίωμα κοινοβουλευτικού ελέγχου και από την Επιτροπή Θεσμών και από την Εξεταστική», συμπλήρωσε.

Για να καταλήξει ότι «έχουμε πρόβλημα λειτουργίας του κράτους δικαίου. Κανείς δεν απαντά γιατί παρακολουθήθηκε ο κ. Ανδρουλάκης ούτε ποιος έδωσε την εντολή. Φέρνετε ένα πόρισμα απόρρητο που δεν κατατίθεται. Δεν επιτρέψουμε σε κανέναν να θεωρήσει ότι μπορεί να διαχειρίζεται τη χώρα κατά το δοκούν. Έρχεται ήδη εξεταστική επιτροπή  από το Ευρωκοινοβούλιο για να ερευνήσει το γεγονός  Οι μέρες σας θα είναι σύντομες. Η ιστορία αυτή θα καταγραφεί ως μια πολλή σκοτεινή πλευρά της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Νίκος Φίλης: Η χώρα ζεί ένα ιστορικό "deja vu" -  Έχουμε ένα κράτος επιτηρητή, αυτό που ονομάστηκε κατασκοπευτικός καπιταλισμός

Η τοποθέτηση του βουλευτή Α' Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκου Φίλη, κινήθηκε με βάση τρία σημεία, τα οποία είναι τα ακόλουθα:

Σημείο 1ο: Πάμε στις εκλογές με αλώβητο τον παραθεσμικό μηχανισμό των παρακολουθήσεων και των κοριών. Να ζει και να βασιλεύει εντός της ΕΥΠ, η οποία στεγανοποιήθηκε ακόμη περισσότερο υπό τον πλήρη έλεγχο του πρωθυπουργού. Με δεμένα τα χέρια του Κοινοβουλίου, από το οποίο αφαιρέθηκε η συνταγματική αρμοδιότητά του να ελέγχει την ΕΥΠ με τη γνωστή θεωρία του απορρήτου. Να θυμίσουμε ότι ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής δήλωσε ότι «η επίκληση του απορρήτου σε αυτές τις περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου». Με δεμένα τα χέρια της ΑΔΑΕ, από την οποία αφαίρεσαν τη δυνατότητα να ενημερώνει τους πολίτες αν τα τηλέφωνά τους παρακολουθούνταν με το περιβόητο άρθρο 87 του Μαρτίου του 2021. Κι ακόμη και σήμερα η ΕΥΠ, προφανώς, με εντολή του πρωθυπουργού αρνείται να συνεργαστεί με την ΑΔΑΕ, που σύμφωνα με το Σύνταγμα ελέγχει την ΕΥΠ για τις παρακολουθήσεις. Αυτό κατέθεσε στην Επιτροπή ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ και πρώην αντιπρόεδρος του ΣτΕ κ. Ράμμος χωρίς να ιδρώσει το αυτί κανενός υπευθύνου.

Σημείο 2ο: Ένας πολιτικός αρχηγός είναι αυτή τη στιγμή ύποπτος ως πράκτορας ξένης ή ξένων δυνάμεων. Ο κ. Ανδρουλάκης. Ο οποίος με επίσημη δήλωση του πρωθυπουργού νομίμως παρακολουθούνταν για λόγους δημόσιας ασφάλειας. Ασχέτως, αν είπε ότι αυτή τη νόμιμη παρακολούθηση δεν θα την επέτρεπε αν την γνώριζε. Δηλαδή, θα παρανομούσε. Εδώ, προκύπτει όμως ένα μείζον θέμα αυθαιρεσίας. Τι σημαίνει δημόσια ασφάλεια; Τι υποκρύπτεται πίσω από έναν εξαιρετικά ασαφή και τόσο ευρύ όρο, που καταντά γενεσιουργός αιτία παρανομιών; Οι συνταγματολόγοι αποφαίνονται περιοριστικά ότι η δημόσια ασφάλεια παραπέμπει περιοριστικά μόνο στην κατασκοπεία. Ήταν κατάσκοπος και ποιου ο κ. Ανδρουλάκης; Πάμε, λοιπόν, στις εκλογές με τον κ. Ανδρουλάκη στιγματισμένο και με όλα σχεδόν τα στελέχη αυτού του κόμματος να έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση, τουλάχιστον όσο χρόνο παρακολουθούνταν ο τότε υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Μητσοτάκης ομολογεί την αδυναμία του να σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις εκλογές, επιχειρεί να εκβιάσει και να εγκλωβίσει το ΠΑΣΟΚ με ανήθικες μεθόδους. Αυτή η μεθοδολογία αποτελεί πλήγμα στον κοινοβουλευτισμό και στη Δημοκρατία.

Σημείο 3ο: Δεν έχει διαψευστεί η πληροφορία της εφ. Καθημερινή ότι υπάρχουν και άλλα πολιτικά πρόσωπα που παρακολουθούνται. Με αποδεδειγμένη την παρακολούθηση τουλάχιστον ενός εξ αυτών, που τα ονόματά τους κυκλοφορούν δεξιά κι αριστερά, του κ. Σπίρτζη. Δηλαδή, όλου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όπως είπε προηγουμένως Αλέξης Τσίπρας.

Σημείο 4ο: Η υπόθεση δεν έχει κλείσει. Ερευνάται ήδη σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Υπάρχει πάντα η έρευνα της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας, από την οποία προέκυψαν τα στοιχεία. Η Δικαιοσύνη δεν θα κλείσει για πολύ ακόμη τα μάτια. Ανδρουλάκης, Κουκάκης, Σπίρτζης και πιθανά και άλλοι, είναι προφανές ότι θα εξαντλήσουν όλους τους βαθμούς δικαιοδοσίας και δικαστικής προστασίας για να βρεθεί η αλήθεια. Η υπόθεση πιθανότατα θα αχθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εφόσον η ελληνική Δικαιοσύνη συνεχίσει να κωφεύει. Οι υποκρυπτόμενες εταιρίες Κρίκελ, Ιντελέξα, οι συνδεόμενοι επιχειρηματίες θα ερευνηθούν.

Δ. Καλαματιανός: Τέλος στη δημοκρατική εκτροπή

Στην ομιλία του, ο κ. Καλαματιανός, αναπληρωτής Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ τόνισε πως η σημερινή συζήτηση είναι μια κορυφαία διαδικασία που αφορά τα συνταγματικά δικαιώματα, το κράτος δικαίου, τα θεμέλια του πολιτεύματος και της δημοκρατίας. 

Ολόκληρη η ομιλία:

Συζητάμε για την υπονόμευση της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος και την προσβολή των στοιχειωδών εγγυήσεων του κράτους δικαίου. Τι λέγατε συνεχώς, με υποκριτικό τρόπο, για το τεράστιο σκάνδαλο των υποκλοπών; Τι έλεγε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης; Όλα στο φως. Όμως, τι διαπιστώνουμε; Ότι προσπαθείτε να τα κρατήσετε όλα στο σκοτάδι. Προσπαθήσατε και προσπαθείτε να ρίξετε ένα μαύρο πέπλο συγκάλυψης, αποσιώπησης, κουκουλώματος και μη απόδοσης ευθυνών.

Για αυτό ισχυριζόμαστε και αποδεικνύεται ότι υπάρχουν δύο σκάνδαλα. Το ένα είναι το σκάνδαλο των υποκλοπών και το άλλο της συγκάλυψης.

Όταν ξεκίνησαν οι πρώτες αποκαλύψεις με την παρακολούθηση του δημοσιογράφου κου Κουκάκη, η κυβερνητική πλειοψηφία ψήφισε τη διάταξη του άρθρου 87 του ν. 4790/2021. Τι προβλέπει αυτή η αντισυνταγματική διάταξη; Την απαγόρευση στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει τους πολίτες που είχαν παρακολουθηθεί μετά το τέλος της παρακολούθησης. Επιπλέον, τους στερεί το δικαίωμα να ελέγξουν τη νομιμότητα της παρακολούθησης.

Στη συνέχεια, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όλα τα πρόσωπα, τα οποία εμπλέκονται στην υπόθεση, αρνήθηκαν να καταθέσουν οποιοδήποτε στοιχείο, επικαλούμενα το καθήκον εχεμύθειας, το απόρρητο. Αυτό, η κυβερνητική πλειοψηφία το επέτρεψε. Και ας ορίζει το άρθρο 43Α του Κανονισμού της Βουλής, ότι δεν υπάρχει το ζήτημα του απορρήτου ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, καθώς αυτή ελέγχει τη λειτουργία της ΕΥΠ. Και ας αποδεικνύουν όλοι οι συνταγματολόγοι ότι δεν μπορεί κανείς να επικαλεστεί το απόρρητο ενώπιον των επιτροπών της Βουλής που ελέγχουν την ΕΥΠ.

Εσείς, όμως, τι ισχυρίζεστε; Ότι υπάρχουν άβατα στη δημοκρατία και σκοτεινά δωμάτια. Ότι υπάρχουν υπηρεσίες που δεν ελέγχονται. Ότι μπορεί η κυβέρνηση, η εξουσία, να παρακολουθεί πολιτικούς αντιπάλους, δημοσιογράφους που ελέγχουν τα πεπραγμένα της και άλλους πολίτες κατά το δοκούν. Τέτοια αυθαιρεσία. Τέτοια ασυδοσία. Τέτοιος αυταρχισμός.

Μάλλον δεν έχετε μελετήσει τον Αριστόβουλο Μάνεση, που τονίζει ότι δεν είναι δυνατόν η ασφάλεια του Κράτους να χρησιμοποιείται από τους κυβερνώντες ως πρόφαση για την καταπίεση των πολιτικών αντιπάλων τους.

Προφανώς κάνετε το λάθος να συγχέετε την εθνική ασφάλεια με την ασφάλεια της κυβέρνησής σας. Βρίσκεστε σε μεγάλη αγωνία, σε μεγάλη σύγχυση.»

Σε ότι αφορά την Εξεταστική Επιτροπή, ο Ηλείος Βουλευτής υπογράμμισε πως επρόκειτο για μια νέα απελπισμένη προσπάθεια της πλειοψηφίας να κρύψει την αλήθεια.

«Αποκλείσατε μάρτυρες που εμπλέκονται στην υπόθεση. Πρώτος πρώτος ο κ. Μητσοτάκης. Ο ίδιος το επέλεξε και το μεθόδευσε αυτό, γιατί ένα από τα πρώτα νομοθετήματα που έφερε η κυβέρνησή του ήταν να υπαγάγει την αρμοδιότητα της ΕΥΠ στο Μαξίμου, δηλαδή στο γραφείο του. Ο ίδιος έθεσε τον εαυτό του σε αυτή τη θέση.

Δεύτερος, ο κος Δημητριάδης, που αποδέχτηκε την ευθύνη του, παραιτήθηκε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε αυτή την ευθύνη, αποδεχόμενος την παραίτηση.

Τρίτοι οι εκπρόσωποι των εταιρειών που εμπλέκονται με το παράνομο λογισμικό predator. Δεν επιτρέψατε να έρθουν στη Βουλή να καταθέσουν. Αρνηθήκατε ακόμα και την παρουσία του πρώτου προσώπου που υπέστη παρακολούθηση, του κου Κουκάκη.

Ύστερα, όσοι εμπλεκόμενοι ή διορισμένοι από την κυβέρνηση μάρτυρες προσήλθαν, επικαλέστηκαν ξανά το "απόρρητο" και η κυβερνητική πλειοψηφία το αποδέχτηκε.

Και έρχεστε τώρα και μας λέτε, μετά από όλη αυτή την προσπάθεια συγκάλυψης, ότι δεν υπήρξαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ενοχή!

Όχι, κυρίες και κύριοι της συμπολίτευσης. Προέκυψαν στοιχεία. Υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ενοχής που υποδεικνύουν ότι υπήρξε σύνδεση της ΕΥΠ με τη χρήση του παράνομου λογισμικού Predator.

Και πως προκύπτει αυτό; Σε όλες τις περιπτώσεις, όταν σταματούσε η επίσημη επισύνδεση της ΕΥΠ ξεκινούσε η παρακολούθηση ή η απόπειρα παρακολούθησης από το Predator. Υπάρχουν στοιχεία, επίσης, που δείχνουν ότι οι εταιρείες που σχετίζονται με αυτό το λογισμικό συνδέονται με το μέγαρο Μαξίμου.

Αλλά, η μέγιστη απόδειξη ενοχής είναι η προσπάθεια συγκάλυψης που κάνετε. Και το όνειδος, το άγος, είναι ότι εσείς το αποδέχεστε. Ουσιαστικά παίρνετε πάνω σας το πρωτογενές σκάνδαλο των υποκλοπών. Με ελάχιστες, με θαρραλέες διαφοροποιήσεις, δημόσιες τοποθετήσεις συναδέλφων Βουλευτών της ΝΔ που είπαν το αυτονόητο, ότι πρέπει να ριχθεί φως και να διαλευκανθεί αυτή η υπόθεση.

Όσο, όμως και να προσπαθείτε δε θα τα καταφέρετε να συσκοτίσετε αυτή τη βρώμικη υπόθεση. Σε οποιοδήποτε άλλο κράτος, ευρωπαϊκό, δημοκρατικό, ο Πρωθυπουργός μετά από αυτή την αποκάλυψη θα είχε παραιτηθεί. Οι αποκαλύψεις είναι συγκλονιστικές, τα στόματα ανοίγουν και θα ανοίξουν ακόμα περισσότερο.

Αλήθεια, νομίζετε ότι οι πολίτες αδιαφορούν για αυτή την προσβολή, για αυτή την καταπάτηση του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας μας; Πιστεύετε ότι δεν αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορεί να υπάρξει ούτε κοινωνική, ούτε οικονομική ευημερία και ελευθερία, όταν καταπατούνται  τα συνταγματικά δικαιώματα;

Όχι, κυρίες και κύριοι. Τα αντιλαμβάνονται και τα γνωρίζουν όλα αυτά. Και έρχεται η ώρα της κρίσης, η ώρα των εκλογών που θα σας το αποδείξουν.»

Οι δημοκρατικοί και προοδευτικοί πολίτες δε θα επιτρέψουν να συνεχιστεί αυτός ο αντιδημοκρατικός και αντιθεσμικός κατήφορος. Θα εμπιστευθούν μια προοδευτική πλειοψηφία για να συγκροτήσει μια προανακριτική επιτροπή, να αποκαλύψει όλες τις πτυχές του σκανδάλου και να καταλογιστούν όλες οι ευθύνες.​

Τ. Ελευθεριάδου: Κ. Μητσοτάκη, δεν ξεμπερδέψατε με το σκάνδαλο των υποκλοπών

Τις διαβολικές συμπτώσεις που προέκυψαν από το σκάνδαλο των υποκλοπών ανέφερε στην ομιλία της στην ολομέλεια του ελληνικού κοινοβουλίου, στη συζήτηση για το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής, η βουλεύτρια Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Τάνια Ελευθεριάδου, συμπτώσεις που, όπως είπε,  απέδειξαν ότι οι παρακολουθήσεις Ανδρουλάκη-Κουκάκη-Σπίρτζη ήταν απολύτως παράνομες, επί της ουσίας.

Χαρακτηριστικά, δήλωσε ότι «την πρώτη φορά, μπορείτε να πείτε ότι ήταν τυχαίο. Την δεύτερη ότι ήταν πραγματικές συμπτώσεις. Την τρίτη φορά όμως είναι επίθεση κατά της δημοκρατίας», για να συμπληρώσει ότι είναι δεδομένο ότι η ΝΔ, κατ΄ εντολή Κυριάκου Μητσοτάκη επέλεξε τη συσκότιση, με σκοπό την αποφυγή απόδοσης ευθυνών.

«Οι βουλευτές που συμμετείχαμε στην επιτροπή, είχαμε ρόλο οιονεί  εισαγγελέα. Όμως, οι βουλευτές της ΝΔ επέλεξαν την υπεράσπιση των κατηγορουμένων. Υποτίθεται, ότι έπρεπε να υπακούν στη συνείδησή τους και όχι στην ηγεσία του κόμματός τους. Όμως, έβαλαν μπροστά το κομματικό τους συμφέρον και την προστασία του αρχηγού τους. Και εκείνοι έχουν ατομική ευθύνη για το διπλό σκάνδαλο», ανέφερε.

Η κ. Ελευθεριάδου χαρακτήρισε παρωδία την συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής, καθώς σε μία υπόθεση εξόχως πολιτική, ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κρύβεται, τονίζοντας ότι ήταν εκείνος που  έδωσε εντολή στους βουλευτές του, αλλά και στους δικούς του μάρτυρες, να μην ζητήσουν από εκείνον να αρθεί το απόρρητο, όπως είχαν τη δυνατότητα να πράξουν. Όμως, ο κ. Δεμίρης σημείωσε ξεκάθαρα ότι αν ο κ. Μητσοτάκης ήθελε να άρει το απόρρητο, θα μπορούσε να το είχε κάνει από μόνος του.

Εξάλλου, η πλειοψηφία αρνήθηκε να καλέσει τους μάρτυρες που πρότεινε η αντιπολίτευση, δηλαδή τον κ. Μητσοτάκη, τον κ. Δημητριάδη, τον κ. Γεραπετρίτη, τους διοικητικούς υπαλλήλους της ΕΥΠ που υπέγραψαν τις εντολές παρακολούθησης, την κ. Βλάχου, τον κ. Κουκάκη και τους ιδιοκτήτες της KRIKEL και INTELLEXA.

Ξεκαθάρισε ότι, κατά την γνώμη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., προκύπτει ξεκάθαρη η συγκάλυψη από τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος έχει και πολιτικές, αλλά και ποινικές ευθύνες, ενώ πρόσθεσε ότι είναι φανερό ότι η ΕΥΠ προχωρά σε παράνομες επισυνδέσεις και χρησιμοποιεί παράνομο λογισμικό.

Κλείνοντας, συμπλήρωσε ότι κανείς δεν κέρδισε ποτέ υποτιμώντας τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού και πως Η συζήτηση για τις υποκλοπές δεν κλείνει σήμερα, αλλά μόλις ξεκινάει. «Και θα επανέλθει την επόμενη των εκλογών και τότε και ορθώς θα τηρηθούν η διαδικασία και οι νόμοι και θα αποδοθούν ευθύνες», τόνισε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)