to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:52 | 05.02.2023

Κοινωνία

Προσφυγική τραγωδία στη Λέρο: Κατέληξε και τέταρτο παιδί

Τραγωδία ξανά στα σύνορα της Ευρώπης - Φρούριο: Ένα ακόμη παιδί, το τέταρτο κατά σειρά, υπέκυψε στο νοσοκομείο της Λέρου όπου είχε διακομιστεί μετά τη διάσωσή του από τη θάλασσα - Συνολικά εφτά παιδιά διασώθηκαν αρχικά, τα τέσσερα τελικά κατέληξαν - Το ένα παιδάκι είχε ανασυρθεί χωρίς τις αισθήσεις του από τη θάλασσα, οι γιατροί μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες κατάφεραν να το επαναφέρουν, ωστόσο η κατάστασή του χαρακτηριζόταν και μετά την επαναφορά πολύ κρίσιμη - Νεκρή ανασύρθηκε και μια γυναίκα 20 χρονών


(φωτ. όπου διακρίνεται η αναποδογυρισμένη βάρκα ανοιχτά των ακτών της Λέρου)

Ακόμα ένα παιδί κατέληξε από τα επτά συνολικά που είχαν μεταφερθεί στο νοσοκομείο της Λέρου και είχαν διασωθεί από το ναυάγιο λέμβου με μετανάστες, στα νοτιοανατολικά του νησιού. Πρόκειται για τρία αγόρια και ένα κορίτσι, ηλικίας όλα περίπου πέντε ετών, ενώ νωρίς το πρωί είχε ανασυρθεί από τη θαλάσσια περιοχή η σορός μίας γυναίκας περίπου 20 ετών.

Το ένα παιδάκι είχε ανασυρθεί χωρίς τις αισθήσεις του από τη θάλασσα, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Λέρου και μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών κατάφεραν να το επαναφέρουν, ωστόσο η κατάστασή του χαρακτηριζόταν και μετά την επαναφορά πολύ κρίσιμη.

Το βίντεο του ελληικού λιμενικού από τις επιχειρήσεις διάσωσης

Στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Λέρου βρίσκονται και φιλοξενούνται 17 άνδρες και 17 γυναίκες ενώ τρία ακόμα παιδιά εξακολουθούν να νοσηλεύονται στο νοσοκομείο.

Κατά δήλωσή των διασωθέντων η λέμβος είχε ξεκινήσει από τα τουρκικά παράλια και βρέθηκε ημιβυθισμένη σε βραχώδη ακτή της Λέρου.

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι δυσμενείς με ανέμους εντάσεως 8 μποφόρ, χαμηλή ορατότητα και συνεχείς ισχυρές βροχοπτώσεις. Οι έρευνες αναμένεται να συνεχιστούν εκ νέου με το πρώτο φως της ημέρας.

Η αναζήτηση για επιζώντες ξεκίνησε όταν η νεαρή γυναίκα εντοπίστηκε νεκρή από το ναυάγιο που συνέβη το πρωί της Κυριακής, νοτιοανατολικά της Λέρου, στην περιοχή «Παντέλι».

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν οι διασωθέντες, η βάρκα στην οποία επέβαιναν, είχε ξεκινήσει από τα τουρκικά παράλια, μέσα σε αυτή υπήρχε κι ένα άτομο με ειδικές ανάγκες, γυναίκες, βρέφη και παιδιά - η βάρκα βρέθηκε μισοβυθισμένη στα ανοιχτά της περιοχής «Παντέλι».

Να σημειωθεί πως θεωρείται πως ο φόβος των επαναπροωθήσεων από το ελληνικό λιμενικό έχει σπρώξει τους πρόσφυγες και μετανάστες να αναζητούν ολοένα και πιο επικίνδυνους δρόμους, πέφτοντας ακόμα πιο βαθιά στα νύχια των διακινητών. Επιχειρούν, για παράδειγμα, τον διάπλου του Αιγαίου με ιστιοφόρα σκάφη, που συχνά έχουν αποτέλεσμα πολύνεκρα ναυάγια, σαν αυτά που σημειώθηκαν πολλές φορές το 2022. Ή, όπως πιθανά συνέβη σήμερα στη Λέρο, οι διακινητές στέλνουν τους πρόσφυγες να περάσουν στα ελληνικά νησιά με αντίξοες καιρικές συνθήκες ώστε να είναι δυσκολότερο να εντοπιστούν από τις ακτοφυλακές των δύο χωρών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)