to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:42 | 12.01.2023

Κοινωνία

Προσφυγικό, ελευθεροτυπία και κράτος δικαίου στενάζουν στην Ελλάδα: Όσα αναφέρει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Στους αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες, την ελευθερία των μέσων μαζικής ενημέρωσης, τα περιστατικά ρατσισμού και τα δικαιώματα των γυναικών αναφέρεται το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) για την Ελλάδα στην παγκόσμια έκθεσή του για το 2022.


Σχετικά με το προσφυγικό η διεθνής οργάνωση σημειώνει ότι η Ελλάδα υποδέχθηκε δεκάδες χιλιάδες Ουκρανούς πρόσφυγες, αλλά υποστηρίζει ότι δεν κατάφερε να προστατεύσει τα δικαιώματα άλλων αιτούντων άσυλο και μεταναστών. Επίσης ισχυρίζεται ότι σημειώθηκαν επαναπροωθήσεις παρότι αυτό έχει διαψευστεί από την ελληνική κυβέρνηση. Πάντως αναφέρεται στην αυξανόμενη ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο ανατολικό Αιγαίο και στην έκκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.

Επίσης, η έκθεση εκφράζει ανησυχίες σχετικά με την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης. Αναφέρεται επίσης στο «σκάνδαλο», όπως το ονομάζει, των παρακολουθήσεων και υποστηρίζει ότι τα δύο αυτά θέματα «προκάλεσαν ανησυχίες για το κράτος δικαίου». Υπογραμμίζει, ακόμη, ότι δεν υπήρξε σημαντική πρόοδος στην έρευνα για τη δολοφονία του δημοσιογράφου, Γιώργου Καραϊβάζ.

Σχετικά με τα φαινόμενα ρατσισμού, η έκθεση επικαλείται τα ευρήματα του Δικτύου Καταγραφής Ρατσιστικής Βίας για μείωση των περιστατικών οργανωμένης βίας, αλλά αυξητική τάση στην αστυνομική βία με ρατσιστικά κίνητρα. Προσθέτει πάντως ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας χαιρέτισε το σχέδιο δράσης κατά του ρατσισμού στην Ελλάδα και την εθνική στρατηγική ισότητας των ΛΟΑΤΚΙ (σ.σ. χωρίς κανένα όμως από τα δύο αυτά σχέδια να έχει τεθεί σε εφαρμογή).

Τέλος, αναφέρεται στη δικαστική απόφαση για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, αλλά και σε «αυξανόμενες πιέσεις» που δέχεται η κυβέρνηση για να καταπολεμήσει την ενδοοικογενειακή βία.

«Δύο μέτρα και δύο σταθμά»: Το HRW ζητάει από τη διεθνή κοινότητα να αντιδράει στο εξής, όπως αντέδρασε στην περίπτωση της Ουκρανίας  

Η έντονη διεθνής κινητοποίηση προς υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή θα πρέπει να αποτελέσει υπόδειγμα για την αντίδραση που θα πρέπει να υπάρξει και σε άλλες περιοχές όπου γίνονται παραβιάσεις, τόνισε η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) στην ετήσια έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Στην έκθεση αυτή, που εκτείνεται σε περισσότερες από 700 σελίδες, η ΜΚΟ καταγράφει «τη σειρά ωμοτήτων» που διαπράχθηκαν στη διάρκεια του 2022 σε όλο τον κόσμο, από την Κίνα ως το Αφγανιστάν, περνώντας από το Ιράν, την Αιθιοπία και φυσικά την Ουκρανία.

«Μέσα στην ομίχλη του πολέμου και στο σκοτάδι στο οποίο αυτός ο πόλεμος βύθισε την Ουκρανία, εμφανίστηκε ένα φως: η διεθνής αντίδραση και δέσμευση υπέρ της διεθνούς δικαιοσύνης», δήλωσε η Τιράνα Χάσαν προσωρινή εκτελεστική διευθύντρια του HRW.

Αν και η ΜΚΟ κατέγραψε «παραβιάσεις από όλες τις πλευρές», οι ρωσικές δυνάμεις ευθύνονται για «πληθώρα» ωμοτήτων εναντίον του άμαχου πληθυσμού. Το HRW εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ταχύτητα με την οποία το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έσπευσε να ξεκινήσει έρευνα και η ΕΕ, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και άλλες κυβερνήσεις επέβαλαν πρωτοφανείς κυρώσεις εναντίον της Μόσχας.

«Δεν έχουμε δει ποτέ στην ιστορία των αντιδράσεων σε συγκρούσεις μια τόσο συντονισμένη διεθνή αντίδραση» και «αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να διασφαλίσουμε ότι οι χώρες θα λογοδοτούν στο ίδιο επίπεδο με αυτό που παρατηρήθηκε στην Ουκρανία σε όλες τις άλλες περιπτώσεις» παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπογράμμισε η Χάσαν.

Δύο μέτρα και δύο σταθμά

Η ίδια ζήτησε κυρίως από τη διεθνή κοινότητα «να συνεχίσει να πιέζει» ώστε να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τις ωμότητες που διαπράχθηκαν στην επαρχία Τιγκράι της Αιθιοπίας, την ώρα που η Ρωσία και η Κίνα εμποδίζουν να περιληφθεί το ζήτημα στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στην Κίνα επίσης οι αρχές δεν έχουν απαντήσει σχετικά με την πολιτική τους έναντι της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων, παρά την έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κάποιες ενέργειες του Πεκίνου ενδέχεται να αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Στο Ιράν το καθεστώς έχει εντείνει την καταστολή του μαζικού κινήματος διαμαρτυρίας. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι ο ιρανικός λαός θα καταφέρει από μόνος του να αλλάξει» την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, επέμεινε η Χάσαν.

«Μια σημαντική αλλαγή εναντίον ενός τόσο ισχυρού καθεστώτος απαιτεί την κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας, όχι μόνο για να εκφράσει την αλληλεγγύη της, αλλά και για να ασκήσει αποτελεσματικά πίεση στο καθεστώς», πρόσθεσε η ίδια, εκτιμώντας ότι υπάρχει κίνδυνος η διεθνής κοινότητα να πάψει να ασχολείται με την κατάσταση στο Ιράν καθώς το κίνημα διαρκεί καιρό.

Στην έκθεσή του το HRW καταγγέλλει ότι συχνά η διεθνής κοινότητα προσεγγίζει με «δύο μέτρα και δύο σταθμά» τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο.

Ως παράδειγμα η ΜΚΟ έφερε τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ο οποίος αναθέρμανε τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβία εν μέσω ενεργειακής κρίσης, παρά το γεγονός ότι είχε δεσμευθεί ότι θα την καταστήσει «κράτος- παρία». Αντίστοιχα η Ευρώπη δέχθηκε με ανοικτές αγκαλιές τους Ουκρανούς πρόσφυγες, την ώρα που πολλές χώρες αφήνουν να πλανώνται αμφιβολίες για το μέλλον των Αφγανών ή των Σύρων προσφύγων που έχουν δεχθεί.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)