to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:47 | 28.11.2016

Κοινωνία

Προσφυγικό: Αύξηση των ροών στη Χίο, δύσκολη η νύχτα λόγω βροχής στη Σούδα

Πάνω από 11.000 οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά του βορείου Αιγαίου


Σημαντική αύξηση των προσφυγικών ροών παρατηρήθηκε το τελευταίο τριήμερο, στη Χίο, όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ. Από το πρωί της Παρασκευής έως και σήμερα Δευτέρα το πρωί, έφθασαν 153 άτομα. Το αντίστοιχο διάστημα στη Λέσβο πέρασαν 53 πρόσφυγες και μετανάστες και στη Σάμο μόλις εννέα. Στη Λέσβο σήμερα, από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση βορείου Αιγίου ανακοινώθηκε ότι καταμετρήθηκαν 5.918 άτομα, στη Χίο 3.701 και στη Σάμο 2.182. Συνολικά στο βόρειο Αιγαίο καταμετρήθηκαν 11.801 εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες.

Ακόμα μία δύσκολη νύχτα στη Σούδα

Μια ακόμα δύσκολη, αλλά ευτυχώς ήρεμη, νύκτα πέρασαν εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες στην ευρύτερη περιοχή του καταυλισμού της Σούδας, λόγω της βροχόπτωσης και των δυσμενών καιρικών συνθηκών, σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα «Αστραπάρης». Πιο δύσκολα ήταν τα πράγματα για όσους διαμένουν σε πρόχειρες σκηνές εκτός του κυρίως καταυλισμού, δηλαδή στην παραλία και στους ελεύθερους χώρους μεταξύ της τάφρου του κάστρου και της ιχθυόσκαλας.

Στους χώρους αυτούς υπάρχουν πρόχειρα στημένες περί τις 35 σκηνές, μερικές από αυτές αυτοσχέδιες και άλλες εκδρομικού τύπου, οι οποίες δεν προσφέρουν παρά ελάχιστη προστασία από την βροχή, όχι όμως και από το κρύο και τον αέρα. Στις σκηνές αυτές εκτιμάται ότι διαμένουν περίπου 200 άτομα και τίθεται άμεσα ζήτημα, εν όψει επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την μεταφορά τους σε καλύτερους χώρους, είτε στους οικίσκους της Σούδας, είτε στην ΒΙΑΛ.

Την ίδια στιγμή, σε μια συνεδρίαση όπου ολοκληρώθηκε η πλήρης μεταστροφή της δημοτικής αρχής του νησιού, βοηθούμενη από την μείζονα αντιπολίτευση, το δημοτικό συμβούλιο Χίου αποφάσισε κατά πλειοψηφία να απορρίψει τις προτάσεις της κυβέρνησης, όπως αυτές διατυπώθηκαν στην προ εικοσαημέρου σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Εν ολίγοις, το δημοτικό συμβούλιο, στην έκτακτη συνεδρίαση της Κυριακής, 27 Νοεμβρίου 2016, είπε «όχι» στην δημιουργία χώρου φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στον πρώην ΧΑΔΑ και στην λειτουργία του κέντρου Μερσινιδίου, ενώ επέμεινε στην άμεση εκκένωση της Σούδας και στον απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών από το νησί.

Μεγάλη διαδήλωση προσφύγωνστην προκυμαία της Μυτιλήνης

Πρόσφυγες και μετανάστες που κατέβηκαν στην πόλη κυρίως από τον καταυλισμό της Μόριας διαδήλωσαν επί ώρα ζητώντας τον απεγκλωβισμό τους από τη Λέσβο. Τελικά η διαδήλωση που κατέληξε στην πλατεία Σαπφούς στο κέντρο της πόλης, διαλύθηκε όταν άρχισε να βρέχει. Ας σημειωθεί ότι ανάλογη μεγάλη διαδήλωση υπήρξε και χθες μάλιστα χθες, προς στιγμή απειλήθηκαν και επεισόδια όταν ομάδα διαδηλωτών επιχείρησε να εισέλθει στον περίκλειστο χώρο του λιμανιού.

Βανδαλισμός νεκροταφείου

Εν τω μεταξύ εκρηκτικό κλίμα τείνει να δημιουργηθεί για μια ακόμα φορά ανάμεσα στους κατοίκους της Μόριας που διαπίστωσαν σήμερα Κυριακή το πρωί ότι άγνωστοι βανδάλισαν τάφους στο νεκροταφείο του χωριού. Η Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου επιβεβαίωσε το γεγονός ενώ από τον πρόεδρο της Κοινότητας Μόριας Νίκο Τρακατέλλη υποβλήθηκε μήνυση κατά αγνώστων.

Φωτιά στη δομή φιλοξενίας της Νέας Καβάλας, δεν αναφέρθηκε τραυματισμός

Αναστάτωση προκλήθηκε το πρωί στη δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στη Νέα Καβάλα Κιλκίς, όταν ξέσπασε φωτιά σε χώρο που χρησιμοποιείται ως σχολείο για τα προσφυγόπουλα. Η φωτιά που έκαψε μία ξύλινη κατασκευή, καθώς και τρεις σκηνές και μονωτικά υλικά, ξεκίνησε λίγο πριν από τις 6 το πρωί και έσβησε με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής μιάμιση ώρα αργότερα, ενώ δεν αναφέρθηκε κάποιος τραυματισμός. Το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής ερευνά τα αίτια της πυρκαγιάς που ενδέχεται να οφείλεται σε βραχυκύκλωμα.

Τα τελευταία επίσημα στοιχεία για το προσφυγικό:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)