to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:55 | 29.06.2021

Πολιτική

«Προνόμια» εμβολιασμένων: Δημιουργία χώρων δύο ταχυτήτων και είσοδος με ΑΜΚΑ

Από τις 15 Ιουλίου θα ισχύουν τα περισσότερα μέτρα που ανακοίνωσαν Αδ. Γεωργιάδης και Γ. Γεραπετρίτης σχετικά με τα «προνόμια» των εμβολιασμένων πολιτών - Αρκετοί περιορισμοί για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, με διάκριση των χώρων σε αμιγείς και μικτούς


Ύστερα από την ανακοίνωση του πρωθυπουργού ότι θα δώσει ένα «χαρτζιλίκι της ντροπής» ύψους 150 ευρώ στους νέους έως 25 ετών προκειμένου να εξαγοράσει τον εμβολιασμό τους, η κυβέρνηση επεκτείνει τις αποφάσεις περί «προνομίων» στους εμβολιασμένους. Σε ανακοινώσεις προέβησαν ο υπ. Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και και ο υπ. Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης σχετικά με την μεγαλύτερη χαλάρωση των μέτρων για τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες και το άνοιγμα περισσότερων χώρων. 

Τα «προνόμια» που ανακοινώθηκαν προβλέπουν την είσοδο των εμβολιασμένων και όσων έχουν νοσήσει πρόσφατα με την χρήση πιστοποιητικού σε χώρους εστίασης και διασκέδασης. Παράλληλα, η κυβέρνηση «πετάει το μπαλάκι» στους επιχειρηματίες των καταστημάτων αυτών, καθώς θα πρέπει να δηλώσουν στις 15 Ιουλίου αν τα καταστήματά τους θα ανήκουν στους αμιγείς χώρους ή στους μικτούς. Η δήλωσή αυτή, σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, θα γίνεται σε ειδική πλατφόρμα του υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης και υποχρεωτικά θα πρέπει να φέρουν την αντίστοιχη σήμανση στην είσοδό τους. Συνεπώς, στο εξής θα γίνεται διάκριση στους χώρους συναθροίσεων σε αμιγείς και μικτούς

>>Διαβάστε ακόμα: ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ο Μητσοτάκης διχάζει τους πολίτες για να κρύψει την αποτυχία του

Οι χώροι συναθροίσεων διακρίνονται στις εξής κατηγορίες:

- Κλειστοί χώροι πλην κέντρων διασκέδασης (κινηματογραφικές αίθουσες, θέατρα, εστιατόρια, καφέ).

- Υπαίθριοι χώροι ψυχαγωγίας καθημένων πλην γηπέδων (ζωντανά θεάματα και ακροάματα).

- Υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ).

- Ανοικτά και κλειστά γήπεδα.

- Κλειστοί χώροι πλην κέντρων διασκέδασης (κινηματογραφικές αίθουσες, θέατρα, εστιατόρια, καφέ).

Αμιγείς χώροι

Χώροι συνάθροισης στους οποίους έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι (6) μήνες.

Μικτοί χώροι

Χώροι συνάθροισης στους οποίους έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες ή έχουν υποβληθεί σε τεστ ανίχνευσης της νόσου COVID-19 (PCR test ή rapid test) με αρνητικό αποτέλεσμα κατά τις τελευταίες 48 ώρες.

Σε ισχύ από τις 15 Ιουλίου  

Η «συμπληρωματική» στρατηγική της κυβέρνησης έχει εγείρει ορισμένες αντιδράσεις, καθώς οι πολίτες θα είναι υποχρεωμένοι εφόσον έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει να εισέρχονται σε καταστήματα με τον ΑΜΚΑ τους ως αποδεικτικό του εμβολιασμού τους, γεγονός που δημιουργεί προβληματισμούς περί προσωπικών δεδομένων. 

Σύμφωνα με όσα ανέφερε κατά την συνέντευξη τύπου ο Γ. Γεραπετρίτης, υπ. Επικρατείας, τα μέτρα των αμιγών και μικτών χώρων αφορούν είτε ανοιχτούς χώρους υψηλού συγχρωτισμού. «Εναπόκειται στους επιχειρηματίες να επιλέξουν όποιο μοντέλο θέλουν, με τις αντίστοιχες προϋποθέσεις. Είναι επίσης αυτονόητο ότι θα γίνεται έλεγχος των πιστοποιητικών στην πρώτη περίπτωση, των μέτρων (αποστάσεις) στη δεύτερη», σημείωσε ο υπ. Επικρατείας. 

Εν ολίγοις, η κυβέρνηση επιφύλαξε για τους μη εμβολιασμένους ένα καλοκαίρι με αρκετούς περιοριμούς. 

Πιο συγκεκριμένα, η χωρητικότητα στους αμιγείς χώρους είναι από 75% έως 85% και από 25% έως 75% σε μικτούς χώρους, ανάλογα με τον βαθμό επικινδυνότητας της συνάθροισης.

Στους αμιγείς χώρους δεν θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, αντίθετα στους μικτούς η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική.

Τα παραπάνω ισχύουν 14 ημέρες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου και 14 ημέρες τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Οι ανήλικοι, που δεν μπορούν να εμβολιαστούν θα μπορούν να εισέρχονται καισ τα δύο είδη χώρων με δήλωση αρνητικού self test.

Παράλληλα, στην συνέντευξη τύπου αναφέρθηκε πως τα γήπεδα (ανοιχτά και κλειστά) πρόκειται να ανοίξουν από τις 15 Ιουλίου ως αμιγείς χώροι, στους οποίους θα εισέρχονται μόνο όσοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο. Η χωρητικότητά τους θα είναι 85% και η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική. 

Δείτε αναλυτικά τις ανακοινώσεις: 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)