to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:04 | 19.01.2022

Πολιτική

Έφτασαν τα Rafale - Φιέστα Μητσοτάκη στην Τανάγρα (βίντεο)

Πριν την προσγείωσή τους στην Τανάγρα, όπου θα ενταχθούν στην 332 Μοίρα, τα έξι Rafale πέταξαν πάνω από την Ακρόπολη - Φιέστα Μητσοτάκη στην Τανάγρα


(τα μαχητικά αεροσκάφη πάνω από την Αθήνα - φωτ. Eurokinissi)

Στην Τανάγρα προσγειώθηκαν λίγο πριν τη 1 το μεσημέρα τα πρώτα έξι μαχητικά αεροσκάφη Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας. Τα γαλλικά μαχητικά αναχώρησαν από την Ιστρ της Γαλλίας με προορισμό την 114 Πτέρυγα Μάχης. Πριν την προσγείωσή τους στην Τανάγρα, όπου θα ενταχθούν στην 332 Μοίρα πέταξαν πάνω από την Ακρόπολη.

Η φιέστα στην Τανάγρα όπως μεταδόθηκε από την ΕΡΤ:

Η άφιξη σε ζωντανή μετάδοση

Στην Τανάγρα, το «παρών» στην άφιξη των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης - που ήδη από χθες έχει προβεί σε άκρατη προσπάθεια επικοινωνιακής εκμετάλλευσης με βίντεο των Rafale με λογότυπο της ΝΔ -  ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής 'Αμυνας (ΓΕΕΘΑ) στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης και ο Γάλλος πρέσβης στην Αθήνα Πατρίκ Μεζονάβ.

Και αψίδα νερού από τα πυροσβεστικά του στρατού στην άφιξη των Rafale στην Τανάγρα

Η ομιλία Μητσοτάκη - Απαλλάσονται από φόρους τα πτητικά και καταδυτικά επιδόματα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην τελετή υποδοχής των πρώτων 6 Ραφάλ είπε ότι αναβαθμίζουν τη χώρα και «ανοίγουν νέα σελίδα στα γαλανόλευκα φτερά». «Αποτελούν δείγμα της Ελλάδας που αλλάζει και ακμάζει σε όλα τα πεδία», τόνισε ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι πλέον τα πτητικά και καταδυτικά επιδόματα απαλλάσσονται από κάθε φόρο. Το μέτρο, συνέχισε, αφορά τις Ένοπλες Δυνάμεις, την ΕΛ.ΑΣ, την Πυροσβεστική και το Λιμενικό ενώ θα ισχύσει και για αποζημιώσεις στελεχών που παρέχουν ιατρική βοήθεια με αεροπορικά μέσα.

«Πρόκειται για ανακούφιση σύμφωνη με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας. Αυτό άλλωστε διαπερνά κάθε επιλογή μας», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός μίλησε «για γεωστρατηγική εξέλιξη πρώτης γραμμής καθώς καθιστούν την αεροπορία μας μία από τις ισχυρότερες στην Ευρώπη και τη μεσόγειο ενώ σφραγίζει την αμυντική συμπαράταξη Ελλάδας-Γαλλίας», και δεν παράλειψε να αναφερθεί και στις αγορές των φρεγατών, πάλι από τη γαλλία, λέγοντας πως «σε λίγο θα επιχειρούν δίπλα σε νέες γαλλικές φρεγάτες με τις οποίες μοιράζονται οπλικά και αμυντικά συστήματα και έχουν κοινή επιχειρησιακή φιλοσοφία», υπογράμμισε.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης πρόσθεσε πως «στον 21ο αιώνα δεν έχουν θέση ούτε η προφανής παραχάραξη της ιστορίας και της γεωγραφίας, ούτε τα αυθαίρετα πυροτεχνήματα. Σε αυτά απαντούν το διεθνές δίκαιο και η εθνική μας εγρήγορση. Το μήνυμα των καιρών είναι η αλήθεια και η συνεννόηση στη βάση της διεθνούς νομιμότητας και ειδικότερα στην περιοχή μας στη βάση του δικαίου της θάλασσας. Σε αυτό το δρόμο βαδίζουμε Ελλάδα και Ευρώπη. Αυτόν θα προστατεύουν τα νέα Ραφάλ για την απόκτησή των οποίων δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός. Με την ίδια αποφασιστικότητα που η χώρα κλείνει την πόρτα σε κάθε απειλή, κρατά ανοικτά τα παράθυρα του διαλόγου».

Aλ. Τσίπρας: Ποτέ κανένα κόμμα δεν μετέτρεψε εξοπλισμούς σε κομματικό σποτ

«Ντροπή και εθνική καπηλεία…», το σχόλιο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το κομματικό σποτ της ΝΔ για την έλευση των Rafale που κόστισαν 2,3 δισ. στον ελληνικο λαό

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Άθλια κομματική εκμετάλλευση

Όπως τονίζουν οι αρμόδιοι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «η άθλια κομματική εκμετάλλευση από την κυβέρνηση της παραλαβής των πρώτων Rafale ξεπέρασε κάθε φαντασία. Είναι πλέον βέβαιο πως για την κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν υπάρχει πάτος, δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα που δεν μπορεί να κάνει...».

Καζούρα στο Twitter: Θα μας φέρνουν τα Ραφάλ τους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Οι χρήστες του Twitter δεν άφησαν ασχολίαστη τη σημερινή φιέστα. Ενδεικτικά:

2,62 δισ. ευρώ το κόστος των 18 αεροπλάνων (6 καινούργια, 12 μεταχειρισμένα)

Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση για την αγορά 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale (εκ των οποίων έξι καινούργια και 12 μεταχειρισμένα) υπογράφτηκε πριν από περίπου ένα χρόνο - συγκεκριμένα στις 25 Ιανουαρίου 2021 - από τον υπουργό Εθνικής 'Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλου και τη Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί. Η πρόκτησή τους θα στοιχίσει 2,32 δισ. ευρώ μαζί με τα όπλα που φέρουν.

Συνολικά, η Ελλάδα θα προμηθευτεί 24 μαχητικά αεροσκάφη Rafale. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να υπογραφεί η πρόσθετη σύμβαση για την αγορά επιπλέον έξι καινούργιων μαχητικών αεροσκαφών Rafale.

Τα δύο από τα έξι Rafale που έρχονται σήμερα στην Ελλάδα θα είναι διθέσια ώστε να χρησιμοποιούνται και για την εκπαίδευση των νέων πιλότων ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα θα είναι μονοθέσια.

Έχει ολοκληρωθεί η εκπαίδευση οκτώ Ελλήνων πιλότων και 50 τεχνικών των αεροσκαφών, η οποία πραγματοποιήθηκε στη βάση Μερινιάκ επί γαλλικού εδάφους από προσωπικό της κατασκευάστριας εταιρείας Dassault.

Τα μαχητικά Rafale έχουν ακτίνα δράσης 2.800 μίλια και μεγάλη χωρητικότητα σε καύσιμα, δύο κινητήρες, είναι εξοπλισμένα με σύγχρονο και ισχυρό ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης ενώ έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν δύο πυραύλους Exocet.

Διαβάστε ακόμη:

Ντροπή: «Πουλάει» Rafale σαν κομματάρχης της δεκαετίας του '60 ο Μητσοτάκης

Θ. Δρίτσας - Γ. Τσίπρας: Άθλια κομματική εκμετάλλευση της παραλαβής των πρώτων Rafale

tags: Rafale

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)