to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:24 | 09.01.2017

Οικονομία

Πρόγραμμα προβολής αγροδιατροφικών προϊόντων από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Τη στήριξη της τοπικής αγροτικής οικονομίας, την προώθηση της αγροτικής παραγωγής και την ουσιαστική στήριξη των παραγωγών και των επιχειρήσεων της Κεντρικής Μακεδονίας έχει στόχο, μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα προβολής αγροδιατροφικών προϊόντων της Περιφέρειας για το 2017 που εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας.


         Παρουσιάζοντας τους άξονες και τις δράσεις του προγράμματος, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Φάνης Παπάς, γνωστοποίησε ότι αυτό περιλαμβάνει τη συμμετοχή σε εκθέσεις του εσωτερικού και του εξωτερικού, τη δημιουργία φακέλου προβολής των αγροτοδιατροφικών προϊόντων με έντυπα, χάρτες, οπτικοακουστικό υλικό, αφίσες, βίντεο, ντοκιμαντέρ, πόρταλ και αναμνηστικά δώρα και τη δημοσίευση υλικού σε σχετικά αφιερώματα σε εξειδικευμένα κλαδικά περιοδικά καθώς και σε μέσα του διαδικτύου. Επιπλέον, η Περιφέρεια θα συμμετέχει σε επιχειρηματικές συναντήσεις και αποστολές και στη συνεργασία που έχει ξεκινήσει με τις αρχές της Αγίας Πετρούπολης, ενώ θα διοργανώσει και τη φιλοξενία δημοσιογράφων και επαγγελματιών του αγροδιατροφικού τομέα.

         Κεντρική θέση στο πρόγραμμα κατέχει η μακεδονική κουζίνα για την οποία θα διαμορφωθεί το λογότυπο του σήματός της με σκοπό την ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού. Το λογότυπο αυτό θα τοποθετείται στις επιχειρήσεις στις οποίες έχει απονεμηθεί το Σήμα Μακεδονικής Κουζίνας. Επίσης, προβλέπεται η ανάπτυξη σχετικής ιστοσελίδας, η ηλεκτρονική προβολή της Μακεδονικής Κουζίνας, η δημοσίευση καταχωρήσεων σε μέσα μαζικής ενημέρωσης και η διοργάνωση εκθέσεων και εκδηλώσεων, καθώς και η παραγωγή προωθητικού υλικού.

         Παράλληλα, θα διοργανωθούν προβολές μικρής διάρκειας των ποιοτικών προϊόντων που παράγονται στην περιφέρεια σε επιλεγμένα καταστήματα και ξενοδοχεία με σκοπό να προβληθούν στο καταναλωτικό κοινό που επισκέπτεται αυτούς τους χώρους. Έτσι οι αγοραστές θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν με άμεσο τρόπο τα προϊόντα αυτά, να κάνουν μια γευστική δοκιμή, να ενημερωθούν για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους και να αγοράσουν. Για τις εκδηλώσεις αυτές θα γίνεται ειδική ενημέρωση στον τοπικό τύπο και στα έντυπα των καταστημάτων. Επίσης, θα γίνει προβολή των τοπικών προϊόντων της Κεντρικής Μακεδονίας σε κεντρικά σημεία μεγάλων πόλεων του εξωτερικού με μεγάλη διέλευση κόσμου, όπως τα αεροδρόμια, το μετρό, οι σιδηροδρομικοί σταθμοί, πολυκαταστήματα ή ξενοδοχεία.

         Ακόμα, ακολουθώντας την παγκόσμια τάση των "pop up food events" (αναδυόμενα εστιατόρια όπου παρουσιάζονται πρωτοποριακές γαστρονομικές επιδείξεις σε ειδικούς χώρους) θα διοργανωθούν εκδηλώσεις αποκλειστικά αφιερωμένες σε γεύσεις από την Ημαθία, τη Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς, την Πέλλα, την Πιερία, τις Σέρρες και τη Χαλκιδική μέσα από έναν διαδραστικό τρόπο προβολής στον οποίο συμμετέχουν αγοραστές, εμπορικοί αντιπρόσωποι, επιχειρηματίες και σεφ. Στο πλαίσιο των δράσεων αυτών οι καλεσμένοι δημοσιογράφοι γεύσης και ταξιδιού, ηλεκτρονικού και έντυπου τύπου αλλά και της τηλεόρασης, τηλεοπτικά συνεργεία, bloggers και φίλοι καθώς και άτομα από τον χώρο της πολιτικής και της διπλωματίας θα μπορούν να δοκιμάζουν γεύσεις της μακεδονικής κουζίνας.

         Εκτός από τα παραπάνω, προτείνεται η διοργάνωση εκδηλώσεων γευσιγνωσίας, μαθημάτων μαγειρικής, βιωματικά εργαστήρια και εκδηλώσεων παρουσίασης προϊόντων των επιχειρήσεων.

         Κατά τη συζήτηση του θέματος ο περιφερειακός σύμβουλος, Θανάσης Μπασδάνης, από την "Περιφέρεια Πρωταθλήτρια", επισήμανε ότι η προβολή των αγροτικών προϊόντων ξεκίνησε από πέρσι όμως δεν προχωράει τίποτε, εξέφρασε αμφιβολίες και επισήμανε ότι οι κατευθύνσεις του προγράμματος δεν είναι σωστές. 

         Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, από τη "Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα", είπε ότι η παράταξή της αντιλαμβάνεται διαφορετικά τους στρατηγικούς στόχους ενός τέτοιου προγράμματος και πρότεινε τα σχετικά κονδύλια να διοχετευτούν για την επαναλειτουργία της επιχείρησης "Αγνό" και για να μη χαθεί ο κοινωνικός χαρακτήρας και ρόλος της διαχείρισης των νερών της Σουρωτής.

     Ο Δημήτρης Μούρνος, από την παράταξη "Συμμετέχω", έκανε λόγο για μια ολοκληρωμένη εισήγηση, όμως το κρίσιμο θέμα - όπως είπε - είναι η υλοποίηση του προγράμματος. Ο Βασίλης Ρέβας, από τη "Λαϊκή Συσπείρωση", τόνισε ότι το ζητούμενο πρέπει να είναι η δυνατότητα διατροφής του πληθυσμού και των φτωχότερων λαϊκών στρωμάτων, ενώ η Νιόβη Παυλίδου, από τους "Πολίτες Μπροστά", υπογράμμισε την ανάγκη επιλογής συγκεκριμένων αγροτικών προϊόντων. Ο Θανάσης Αγαπητός, από την "Ανταρσία", σχολίασε ότι η συζήτηση που γίνεται σήμερα αφορά "το πώς θα περισώσουμε ό,τι έχει καταστρέψει η πολιτική της ΕΕ στον τομέα της αγροτικής παραγωγής και δεν θα λύσει τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου".

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)