to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:35 | 17.09.2016

Πολιτική

Πρίσμα: Νέο ένθετο για την επιστήμη, με την Αυγή του Σαββάτου

Ποια η σχέση επιστήμης και θρησκείας; Πώς μπορούμε να αποτυπώσουμε την επιστημονική έρευνα και τους ερευνητές σε σχέση με το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο στο οποίο ανήκουν; Αυτά, μεταξύ άλλων, καθώς και μια ξενάγηση στον ελληνικό κόσμο των eSports μπορείτε να βρείτε στο νέο ένθετο της Αυγής, για την επιστήμη


Διαβάστε με την Αυγή του Σαββάτου το νέο ένθετο για την επιστήμη “Πρίσμα”. Σε αυτό μπορείτε να βρείτε αφιερώματα για την Επιστήμη και τη Θρησκεία, για τον δημόσιο χώρο καθώς και για το τέλος της διαστημικής αποστολής Rosetta.

Το τέλος της αποστολής ROSETTA

Η αποστολή ROSETTA είναι μια από τις σημαντικότερες αποστολές στο διάστημα και ένα από τα σημαντικότερα ανθρώπινα επιτεύγματα. Ένα συναρπαστικό ταξίδι εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τον πλανήτη μας, γεμάτο ανατροπές, ανακαλύψεις και συγκινήσεις, φτάνει στο τέλος του.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Επιστήμη και Θρησκεία

Ποια είναι η σχέση επιστήμης και θρησκείας; Είναι μια σχέση διαχρονικής σύγκρουσης μεταξύ ορθού λόγου και πίστης ή μήπως μια πιο σύνθετη πολιτισμική συνεύρεση με πολλαπλά χαρακτηριστικά; Σε αυτό το αφιέρωμα, που ξεκινάει με το άρθρο «Σερ Ισαάκ Νεύτων: Τα όρια μεταξύ επιστήμης και θρησκείας», θα διερευνήσουμε αυτή τη σύνθετη ιστορική σχέση, τα όριά της και τις μεταμορφώσεις της.

Esports ή αλλιώς ηλεκτρονικός αθλητισμός

Το περίπτερο 17 της ΔΕΘ είναι πια στέκι για τους λάτρεις των ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Εκεί λαμβάνουν χώρα και τα μεγαλύτερα τουρνουά ηλεκτρονικού αθλητισμού. Ο Ανδρέας Δερδεμέζης, κατά κόσμον Cowboy μας ξεναγεί στον ελληνικό κόσμο των eSports, όπου  τα πράγματα είναι ακριβώς όπως και στον αθλητισμό, όπως όταν ένας νεαρός προσπαθεί να γίνει επαγγελματίας μπασκετμπολίστας, ποδοσφαιριστής ή αθλητής του στίβου. Πολλοί το θέλουν, λίγοι τα καταφέρνουν.

Εκδηλώσεις:

Βραδιά του Ερευνητή 2016

Μην χάσετε τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Νύχτας Ερευνητή στην Αθήνα και σε πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Η έρευνα στον δημόσιο χώρο

Ο δημόσιος χώρος αποτελεί ένα κρίσιμο επικοινωνιακό πεδίο για την επιστήμη και την τεχνολογία, καθώς σε αυτόν προσλαμβάνονται και επανασυγκροτούνται τα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα. Ωστόσο, η συνήθης προσέγγιση για το τι είναι η επιστήμη και η τεχνολογία, καθώς και ποιος είναι ο ρόλος τους εντός της κοινωνίας, δεν αποτιμάται μέσα σε ένα πλαίσιο κριτικού αναστοχασμού αλλά μέσα από κάποιες μη-διαλεκτικές και στερεοτυπικές φόρμες. Τίθεται, λοιπόν το ερώτημα: Πώς μπορούμε να αποτυπώσουμε την επιστημονική έρευνα και τους ερευνητές σε σχέση με το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο στο οποίο ανήκουν;

Η συνακτική ομάδα:

Μανώλης Πατηνιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας των Επιστημών, Πανεπιστημίου Αθηνών.
Γιάννης Κοντογιάννης, Διδάκτωρ Αστροφυσικής
Δημήτρης Πετάκος, Διδάκτωρ Ιστορίας των Επιστημών
Λήδα Αρνέλλου, Διδάκτωρ Επικοινωνίας της Επιστήμης

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)