to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:38 | 13.06.2015

Κοινωνία

«Το Pride τούτο είναι του κινήματος»: Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ για το σημερινό Φεστιβάλ Υπερηφάνειας

«Η συλλογική διεκδίκηση για την ισότητα φύλου, φυλής και σεξουαλικού προσανατολισμού, η μάχη ενάντια στις κοινωνικές προκαταλήψεις και τον συντηρητισμό αποτελούν κεφαλαιώδη διακυβεύματα για την δημοκρατία, τα οποία μπορούν να υπηρετηθούν μόνο μέσα από κοινούς ισότιμους κοινωνικούς αγώνες»


Η ανακοίνωση  της Ομάδας Φεμινισμού και ΛΟΑΤΚ Διεκδικήσεων Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ:

Το Pride τούτο είναι του κινήματος: Κοινός αγώνας για την ισότητα και την δημοκρατία

To Αthens Pride συμπληρώνει φέτος 11 χρόνια παρουσίας στη δημόσια ζωή της πόλης της Αθήνας δημιουργώντας ένα χώρο συλλογικής διεκδίκησης αλλά ορατότητας των ΛΟΑΤΚ συμπολιτών/ισσών, προκαλώντας ρωγμές στον κυρίαρχο κοινωνικό συντηρητισμό και καταρρίπτοντας κοινωνικές προκαταλήψεις για το φύλο και τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης του ο θεσμός βρέθηκε στο στόχαστρο της ακροδεξιάς αλλά και άλλων κοινωνικά συντηρητικά δυνάμεων όπως για παράδειγμα η εκκλησία.

 

Η αποκέντρωση του θεσμού των Φεστιβάλ Υπερηφάνειας  στη Θεσσαλονίκη και φέτος στο Ηράκλειο της Κρήτης αποτελεί το δίχως άλλο μια πολύ σημαντική νίκη του εγχώριου ΛΟΑΤΚ κινήματος αποτέλεσμα μεταξύ άλλων και της εμβάθυνσης της κοινωνικής γείωσης του κινήματος καθώς και των στενότερων δεσμών που έχει αναπτύξει με την Αριστερά και τον χώρο των υπόλοιπων κοινωνικών κινημάτων το προηγούμενο διάστημα.

Μάλιστα, η συγκυρία των φετινών διοργανώσεων συμπίπτει χρονικά με την σημαντική πολιτική και συμβολική πράξη της δημοσιοποίησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το Σύμφωνο Συμβίωσης και την Καταχωρισμένη Συμβίωση που δεν αποκλείει τα ομόφυλα ζευγάρια. Αναμφίβολα, το γεγονός αυτό σηματοδοτεί μία πολύ κρίσιμη στιγμή μέσα σε μια διαδικασία προοδευτικής θεσμικής μεταρρύθμισης και αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την εξάλειψη θεσμικών διακρίσεων σε βάρος μιας μεγάλης μερίδας μελών  αυτής της κοινωνίας θέτοντας τον πήχη ψηλά για μια μελλοντική αναγνώριση του πολιτικού γάμου και για τα ομόφυλα ζευγάρια. Κι ας μη ξεχνούμε βέβαια πως η εξέλιξη αυτή αντανακλά μια συμβολική επιτυχία της καλύτερης σύνδεσης μεταξύ κινηματικών διεκδικήσεων και εφαρμοζόμενης πολιτικής.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες και στο ευνοϊκότερο περιβάλλον που διαμορφώνεται για την συνέχιση και ριζοσπαστικοποίηση των διεκδικήσεων ο χαρακτήρας που φαίνεται να έχει λάβει η φετινή διοργάνωση του Athens Pride δε μπορεί να εξυπηρετήσει στο σύνολο τους τις απαιτήσεις και τις ανάγκες όπως διαμορφώνονται μέσα από την ίδια την πολιτική και κοινωνική συγκυρία.

Η μη συμμετοχή των δύο τρανς συλλογικοτήτων – Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών και Queer Trans- αλλά και οι καταγγελίες από την πλευρά τους για τρανσφοβικές πρακτικές που αναπαράγονται στο πλαίσιο της οργανωτικής προετοιμασίας του φεστιβάλ φέρει ένα σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία του θεσμού διαρρηγνύοντας δεσμούς και συναγωνιστικές σχέσεις μέσα στο πλαίσιο της κοινότητας και του κινήματος ευρύτερα. Επιπλέον, η συνεχής προβολή της ομοκανονικότητας στην πιο στεροτυπική της μορφή, από τη μία, και η εμπορευματοποιημένη όψη που έχει λάβει η διοργάνωση τα τελευταία χρόνια, από τη άλλη, αποδυναμώνουν σε κάποιο βαθμό την πολιτική της λειτουργία απομονώνοντας την περαιτέρω από σημαντικά δρώντα στο κίνημα τμήματα της ΛΟΑΤΚ κοινότητας.

Τούτων δοθέντων αναδεικνύεται ως επιτακτική η ανάγκη αναμόρφωσης της λειτουργίας του θεσμού του  Athens Pride καθώς και της αναβίωσης των κοινωνικά ριζοσπαστικών του χαρακτηριστικών και της εκ νέου σύνδεσης του με όλα τα κομμάτια της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, των φεμινιστικών αιτημάτων και των κοινωνικών κινημάτων. Μέσα σε αυτό το  πλαίσιο προσκαλούμε όλες τις συλλογικότητες που διατηρούν μια κριτική στάση αναφορικά με τον χαρακτήρα που έχει λάβει η φετινή διοργάνωση του 11ου Φεστιβάλ Υπερηφάνειας της Αθήνας να βαδίσουμε από κοινού στην παρέλαση του Σαββάτου 13 Ιουνίου στις 18:00 ενώνοντας τις φωνές μας με την ΛΟΑΤΚ κοινότητα, εκδηλώνοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη και την στήριξη μας στους αγώνες της. Δηλώνουμε επίσης ότι για τους παραπάνω λόγους η δική μας παρουσία θα περιοριστεί αποκλειστικά στην συμμετοχή στην πορεία του Σαββάτου.

Η συλλογική διεκδίκηση για την ισότητα φύλου, φυλής και σεξουαλικού προσανατολισμού, η μάχη ενάντια στις κοινωνικές προκαταλήψεις και τον συντηρητισμό αποτελούν κεφαλαιώδη διακυβεύματα για την δημοκρατία, τα οποία μπορούν να υπηρετηθούν μόνο μέσα από κοινούς ισότιμους κοινωνικούς αγώνες.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)