to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:58 | 01.10.2017

Πολιτική

Πρ. Παυλόπουλος στην Αμφίπολη: Εθνική και αδιαπραγμάτευτη η θέση μας για τη διεκδίκηση των κατοχικών αποζημιώσεων

«Ενεργώς νομικές», νόμιμες, απαράγραπτες και «δικαστικώς επιδιώξιμες» είναι οι αξιώσεις της χώρας μας έναντι της Γερμανίας για το κατοχικό δάνειο και για τις αποζημιώσεις, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια της τελετής αναγόρευσής του σε επίτιμο δημότη Αμφίπολης


«Ενεργώς νομικές», νόμιμες, απαράγραπτες και «δικαστικώς επιδιώξιμες» είναι οι αξιώσεις της χώρας μας έναντι της Γερμανίας για το κατοχικό δάνειο και για τις αποζημιώσεις, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια της τελετής αναγόρευσής του σε επίτιμο δημότη Αμφίπολης, στο δημαρχείο Ροδολίβους, υπογραμμίζοντας ότι η θέση αυτή για τη διεκδίκηση των κατοχικών αποζημιώσεων είναι «εθνική και κατά συνέπεια αδιαπραγμάτευτη».

Παράλληλα, με αφορμή την 76η επέτειο από ολοκαύτωμα της Κορμίστας κατά την διάρκεια της κατοχής, επεσήμανε τους κινδύνους από την επανεμφάνιση «διαφόρων λαϊκιστικών ή και νεοναζιστικών πολιτικών μορφωμάτων» στην Ευρώπη. Υπογράμμισε, ότι η «δημοκρατική Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ευρωπαϊκοί λαοί» θα πρέπει να αντιμετωπίσουν με «αποφασιστικότητα» και «αποτελεσματικότητα» τα αίτια που προκαλούν την άνοδο της εκλογικής επιρροής τους, κυρίως, με την εξάλειψη των έντονων ανισοτήτων και την υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους Δικαίου, εντός της Ε.Ε. και πρόσθεσε:

«Η άνοδος της εκλογικής επιρροής λαϊκιστικών και ακροδεξιών-ναζιστικών πολιτικών μορφωμάτων σε πολλά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως, για ακόμη μια φορά, αποδείχθηκε με τα εκλογικά αποτελέσματα των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών στην Γερμανία, αποδεικνύει ότι οφείλουμε να επαγρυπνούμε όλοι εκείνοι οι Ευρωπαίοι που πιστεύουμε στην Δημοκρατία και την Ειρήνη. Το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η τελική πολιτική της ενοποίηση, υπό όρους Ομοσπονδίας. Σ’ αυτό το μεγάλο όραμα της ενιαίας Ευρώπης, με την Ελλάδα να συμμετέχει σ’ αυτήν ισότιμα μ’ όλα τα άλλα μέλη της και να πρωταγωνιστεί στις διεργασίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αφιέρωσε την ζωή του ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, το μεγάλο αυτό τέκνο της Ελλάδας, που γεννήθηκε στην δική σας γη, στην Πρώτη».

Ο κ. Παυλόπουλος έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στην ιστορία της Αμφίπολης από την ίδρυση της το 437 π. Χ. το πέρασμα της από την Αθηναϊκή στην Σπαρτιατική κυριαρχία, και στη Μακεδονική της εποχή, με την κατάληψη της το 357 π. Χ. «από τον Φίλιππο τον Β′, τον πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, με αποτέλεσμα να καταστεί μέρος του Βασιλείου των Μακεδόνων».

Για τον Τύμβο Καστά πρόσθεσε ότι πρέπει να προχωρήσει η ανασκαφή αυτού του «αναμφισβήτητως και αναντιρρήτως Μακεδονικού» μνημείου και να συμβάλλει στην αλήθεια και στην ιστορια της ήδη τεκμηριωμένης ελληνικότητας της Μακεδονιας», ενώ αναφέρθηκε και στα πρόσφατα αρχαιολογικά ευρήματα του Τύμβου «Καστά» και σε όσα έχει φέρει μέχρι τώρα και θα φέρει και στο μέλλον, στο φως, η αρχαιολογική σκαπάνη.

Αναφερόμενος στη FYROM ο Πρόεδρος επεσήμανε ότι η χώρα μας υποστηρίζει την ενταξιακη της προοπτική στην Ε.Ε όμως τόνισε ότι η Ε.Ε.«έχει κανόνες» και σημείωσε ότι πέρα από την παραχαραξη του ονόματος δεν είναι δυνατόν να υπαρχει χώρα της Ε.Ε. με όνομα που αποπνέει αλυτρωτισμό, σημειώνοντας ότι με αυτό τον τρόπο η ίδια η γειτονική χώρα υπονομευει την ευρωπαϊκή της πορεία.

 

Στη συνέχεια, ο κ. Παυλόπουλος, αναφέρθηκε στους ενενήντα έναν εκτελεσθέντες από τις βουλγαρικές δυνάμεις κατοχής της Κορμίστας και στο Ολοκαύτωμα της κοινότητας, την 1η Οκτωβρίου 1941 καθώς επίσης και στο Ολοκαύτωμα των χωριών Άνω και Κάτω Κερδύλλια, τα οποία βρίσκονται στην περιοχή, από τις δυνάμεις του γερμανικού στρατού, στις 17 Οκτωβρίου του ιδίου έτους.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι στην Κορμίστα υπάρχει και η Μονή Εικοσιφοινίσσης, η οποία ιδρύθηκε από τον Άγιο Γερμανό, στο δεύτερο μισό του 9ου ή στις αρχές του 10ου αιώνα και πρόσθεσε: «Από αυτήν εκλάπησαν από τους αδίστακτους Βουλγάρους επιδρομείς, στις 27 Μαρτίου 1917, βαρύτιμα εκκλησιαστικά κειμήλια, τα οποία διεκδικούμε αδιακόπως, θέτοντας και την σημερινή βουλγαρική πολιτική ηγεσία προ των ευθυνών της».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις φρικαλεότητες που υπέστησαν, το φθινόπωρο του 1941, χωριά και κάτοικοι της περιοχής, από βουλγαρικές και γερμανικές δυνάμεις κατοχής.

«Αξίζει, επιπροσθέτως, να σημειωθεί ότι κατά τις σφαγές που έγιναν από τις 29 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Οκτωβρίου 1941 στη Δράμα και σε 25 χωριά αυτής, καθώς και στις περιοχές των Σερρών και της Καβάλας, εκτελέσθηκαν 5000 περίπου αθώοι Έλληνες πολίτες. Για τα εγκλήματα αυτά ευθύνεται η τότε φασιστική Βουλγαρική κυβέρνηση. Στην Κορμίστα εγκλημάτησαν κατά των Ελλήνων οι Βούλγαροι, ενώ στα Άνω και Κάτω Κερδύλλια εκτελέσθηκαν 230 κάτοικοί τους από τους Γερμανούς» είπε ο κ. Παυλόπουλος και συνέχισε:

«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο Ιερής Μνήμης -και μακριά από κάθε λογική αντεκδίκησης, που είναι παντελώς ξένη σ’ εμάς τους Έλληνες- εντάσσουμε και τις έναντι της Γερμανίας νόμιμες αξιώσεις μας για το κατοχικό δάνειο και τις εν γένει αποζημιώσεις της γερμανικής ναζιστικής κατοχής: Όπως έχω επανειλημμένως τονίσει, οι ως άνω αξιώσεις μας είναι πάντα νομικώς ενεργές –πράγμα που σημαίνει ότι δεν τίθεται κανένα θέμα παραγραφής- και δικαστικώς επιδιώξιμες. Και ο κοινός μας Ευρωπαϊκός Νομικός Πολιτισμός επιβάλλει την σχετική απόφαση να την λάβει αρμόδιο Δικαστικό Forum, με βάση το σύνολο του εφαρμοζόμενου εν προκειμένω Διεθνούς Δικαίου. Η θέση αυτή είναι, πλέον, κυριολεκτικώς Εθνική και, κατά συνέπεια, αδιαπραγμάτευτη».

«Για εμάς τους Έλληνες, η ελευθερία αποτελεί υπαρξιακή αρχή και άρα τρόπο ζωής. Αυτήν την αλήθεια οφείλουν να την γνωρίζουν εχθροί και φίλοι» συνέχισε ο κ. Παυλόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα ανήκει στην Ε.Ε. και στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη, σέβεται πλήρως το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο και εργάζεται για την ειρήνη και την ανάπτυξη τόσο στα Βαλκάνια και στην ΝΑ Ευρώπη, όσο και μέσα στην Ε.Ε.

«Πλην, όμως, εάν χρειασθεί, εμείς, οι Έλληνες, είμαστε έτοιμοι να υπερασπισθούμε αποτελεσματικά τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία της Πατρίδας μας, που αποτελούν και σύνορα, έδαφος και κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης» πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κ. Παυλόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στο μήνυμα, που εκπέμπει το ολοκαύτωμα της Κορμίστας, ως προς τους «κινδύνους» που εγκυμονεί για την σημερινή Ευρώπη και για τον υπόλοιπο κόσμο, «η επανεμφάνιση διαφόρων λαϊκιστικών ή και νεοναζιστικών πολιτικών μορφωμάτων».

«Αυτά πρέπει ν’ αντιμετωπισθούν με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα από την δημοκρατική Ευρωπαϊκή Ένωση και τους ευρωπαϊκούς λαούς που την συγκροτούν. Κυρίως, πρέπει να εξαλειφθούν οι αιτίες που προκαλούν την εμφάνιση και ανάπτυξη τέτοιων φαινομένων, με κυριότερη τις έντονες κοινωνικές ανισότητες και όσες συνέπειες αυτές έχουν για την συνοχή των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Είναι καίριας, επομένως, σημασίας η υπεράσπιση του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε ο κ. Παυλόπουλος.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραβρέθηκε στη δοξολογία και την επιμνημόσυνη δέηση, που τελέστηκε στον Ι.Ν. του Προφήτη Ηλία της Κορμίστας και στην τελετή μνήμης για τα θύματα της κατοχής, όπου και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων. Ακολούθησε, στο δημαρχείο Ροδολίβους, η ανάγνωση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Γρηγόρη Κορδόπουλο και η ανακήρυξη, από τον δήμαρχο Αμφίπολης, Κωνσταντίνο Μελίτο, του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου σε επίτιμο δημότη Αμφίπολης.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Κορμίστα του δήμου Αμφίπολης υποδέχθηκαν η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας- Θράκης) Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζίτζικωστας, οι βουλευτές Σερρών, Αφροδίτη Σταμπουλή (ΣΥΡΙΖΑ), Κώστας Καραμανλής και Φωτεινή Αραμπατζή (ΝΔ) και Μιχάλης Τζελέπης (Δημοκρατική Συμπαράταξη), ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο δήμαρχος Αμφίπολης Κώστας Μέλιτος, κ.α.


Τεκμηριωμένη, κατά τρόπο αναντίρρητο, η ελληνικότητα της Μακεδονίας

Για ανασκαφή μεγάλης ιστορικής σημασίας, μια «από τις μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων», η οποία θα συμβάλει καλύτερα στη κατανόηση της ιστορίας των αρχαίου Μακεδονικού Βασιλείου και «θα μας δώσει ακόμη περισσότερα τεκμήρια για την ήδη απολύτως τεκμηριωμένη ελληνικότητα της Μακεδονίας» έκανε λόγο, σε δηλώσεις του, αμέσως μετά την επίσκεψη και την ξενάγησή του στην ανασκαφή του στον Τύμβο «Καστά» της Αμφίπολης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. 

«Για πολλοστή φορά και κατά τρόπο αναντίρρητο» πιστοποιείται και «με τα τωρινά αρχαιολογικά ευρήματα «η ελληνικότητα της Μακεδονίας», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος και απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, χαρακτήρισε το μνημείο «αναντίρρητα Μακεδονικό». 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε την τεράστια αξία της ανασκαφής, η οποία όπως είπε, ήδη, απολαμβάνει αναγνώριση από την ελληνική και διεθνή επιστημονική κοινότητα. Επεσήμανε, εκτός από την ιστορική σημασία των αρχαιολογικών θησαυρών και την υψηλή αισθητική αξία των πολλών επιμέρους ευρημάτων που έχει αποδώσει η αρχαιολογική σκαπάνη, αλλά και όσων «θα φέρει και στο μέλλον», των οποίων, όπως είπε, η συνακόλουθη επιστημονική επεξεργασία «θα συμβάλει στην κατανόηση της εξέλιξης του Μακεδονικού Βασιλείου. Νιώθω ιδιαίτερη τιμή αλλά και ανάλογη συγκίνηση επισκεπτόμενος τον τόπο, όπου εξελίσσεται μια από τις σημαντικότερες ανασκαφές των τελευταίων χρόνων», είπε ο κ. Παυλόπουλος και συνέχισε: «Η αρχαιολογική σκαπάνη έχει ήδη αποδώσει θησαυρούς υψηλής αισθητικής αξίας. Όμως, πέρα από την αισθητική αξία των επιμέρους ευρημάτων, είναι βέβαιο ότι η ανασκαφή, με το πλήθος των ευρημάτων που έχει ήδη φέρει, αλλά θα φέρει και στο μέλλον, στο φως, καθώς και την συνακόλουθη επιστημονική επεξεργασία τους, θα συμβάλει στην κατανόηση της εξέλιξης του Μακεδονικού Βασιλείου. Ταυτοχρόνως, με τα τωρινά αρχαιολογικά ευρήματα, πιστοποιείται, για πολλοστή φορά και κατά τρόπο αναντίρρητο, η ελληνικότητα της Μακεδονίας».

«Με δεδομένη την, ούτως ή άλλως, τεράστια αξία της ανασκαφής, η οποία έχει αναγνωρισθεί από την ελληνική και διεθνή επιστημονική κοινότητα, ευχόμαστε να ξεκινήσουν οι εργασίες της εκ νέου, το συντομότερο δυνατό. Έχω εν προκειμένω απόλυτη εμπιστοσύνη στην επιστημονική αξιοσύνη των μελών της αρχαιολογικής μας κοινότητας. Ας σεβασθούμε όλοι την αποστολή της και ας την αφήσουμε να βγάλει τα συμπεράσματά της, χωρίς να τα προκαταλαμβάνουμε κατά το δοκούν και αναρμοδίως» πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

Ο κ. Παυλόπουλος ξεναγήθηκε στο λόφο του Τύμβου «Καστά» από την αναπληρώτρια προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, Πηνελόπη Μάλαμα και τον αρχιτέκτονα, υπεύθυνος της υποστήλωσης του έργου, Μιχάλη Λεφαντζή. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώθηκε για την ανασκαφή και για τα έργα υποστήλωσης και στη συνέχεια σε δηλώσεις του, υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχιστεί η ανασκαφή. 

Τον κ. Παυλόπουλο συνόδευαν, μεταξύ άλλων, η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) Μαρία Κόλλια -Τσαρουχά και ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, οι οποίοι παρέστησαν και νωρίτερα στην τελετή αναγόρευσης του Προέδρου της Δημοκρατίας σε επίτιμο δημότη Αμφίπολης, όπως και οι βουλευτές Σερρών, Αφροδίτη Σταμπουλή, Κώστας Καραμανλής, Φωτεινή Αραμπατζή, Δημήτρης Κυριαζίδης, Μιχάλης Τζελέπης, οι βουλευτές Θεσσαλονίκης Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και Μάρκος Μπόλαρης, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, κ.α. Το μεσημέρι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακάθισε σε γεύμα που παραχώρησε προς τιμήν του ο δήμαρχος Αμφίπολης, Κωνσταντίνος Μελίτος.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)