to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:24 | 05.09.2018

πηγή: Στο Κόκκινο

Κοινωνία

Πρ. Εργατικού Κέντρου Ρόδου: «Οι απλήρωτοι εργαζόμενοι στην Euromedica Δωδεκανήσου δεν είναι πολίτες β’ κατηγορίας»

Για τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των απλήρωτων εργαζομένων της Euromedica, μίλησε Στο Κόκκινο Ρόδου 103.7 και την Πόλυ Χατζημάρκου ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου Σάββας Χατζησάββας. Αναφέρθηκε επίσης στον απεργιακό αγώνα των οδηγών τουριστικών λεωφορείων Ρόδου και την αίσια κατάληξή του με την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και χαρακτήρισε θετική την υπογραφή των υπουργικών αποφάσεων για την επέκταση τεσσάρων κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας.


Στα τέλη του περασμένου Ιουλίου, στο πλαίσιο της κινητοποίησης των εργαζομένων της Euromedica στη Ρόδο, η ανακοίνωση του Δ.Σ. ανέφερε ανάμεσα σε άλλα:

«Τα τελευταία 7 χρόνια, κατά την διάρκεια των οποίων η λειτουργία της Γενικής Κλινικής Δωδεκανήσου Α.Ε. – EUROMEDICA συνεχίζει κανονικά σε όλα τα επίπεδα, και μολονότι σημειώνεται κατακόρυφη αύξηση των ασθενών της καλοκαιρινής περιόδου λόγω της εξυπηρέτησης και των αλλοδαπών τουριστών, οι εκάστοτε διοικήσεις έχουν καταφέρει να καθυστερούν συστηματικά την καταβολή των δεδουλευμένων του προσωπικού. Τα οφειλόμενα διαφέρουν από εργαζόμενο σε εργαζόμενο και κυμαίνονται από 3 έως και 11 μήνες. Πάρα ταύτα, το προσωπικό της κλινικής παρά τις αντίξοες συνθήκες, ούτε μία στιγμή δεν άφησε τους ασθενείς χωρίς την απαιτούμενη προσοχή και φροντίδα.
Η απλήρωτη εργασία οδήγησε σε απόγνωση τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους, αλλοίωσε την ομαλή και φυσιολογική ζωή αυτών, επιβαρύνοντας τους με επιπλέον άγχος και ανασφάλεια στην καθημερινότητα τους. Άξιο αναφοράς είναι ότι οι εργαζόμενοι είχαν δεχθεί μείωση μισθού 15% από το έτος 2012, με την δικαιολογία ότι αυτό θα βοηθούσε στην βιωσιμότητα της εταιρείας και θα γινόταν σταδιακά η αποπληρωμή των οφειλών. Δυστυχώς όμως και αυτό αποδείχθηκε ακόμα ένα ψέμα!Μετά από 7 χρόνια πιστής εφαρμογής της ίδιας απάνθρωπης πολιτικής από μεριάς της εταιρείας, έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα επιβίωσης των ανθρώπων που εργάζονται σε αυτήν και ως εκ τούτου η κατάσταση έχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο. Οφείλει επομένως να δοθεί ένα τέλος σε αυτό το θέατρο του παραλόγου με δηλώσεις και υποσχέσεις που συνεχώς δεν τηρούνται και αποδεικνύουν τη δικαιολογημένη δυσπιστία του προσωπικού…».


Η υπόσχεση που είχαν λάβει για την καταβολή τουλάχιστον 3 μισθών, ως τις 31 Αυγούστου, αθετήθηκε και οι εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει σε νέες κινητοποιήσεις.
 
Για τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των απλήρωτων εργαζομένων της Euromedica, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου Σάββας Χατζησάββας ανέφερε Στο Κόκκινο Ρόδου 103.7: 
 
«Υπάρχουν οφειλές δεδουλευμένων στους 130 εργαζόμενους της Euromedica στη Ρόδο που ξεκινούν από δύο μήνες (για τους πιο καινούριους στη δουλειά) και φτάνουμε ως τους έντεκα μήνες –μέσος όρος μη καταβολής είναι οι 6 με 7 μήνες-. Κατά καιρούς η εταιρεία δίνει «ψίχουλα» και αφήνει πίσω όλες τις προηγούμενες οφειλές. Οι εργαζόμενοι είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προσφέροντας τις υπηρεσίες τους  σε αντίθεση με την κλινική που έχει επιπλέον το θράσος να μη δίνει καν βεβαιώσεις οφειλών/αποδοχών  στους εργαζόμενους  ενώ οφείλει, ως εργοδότης, να δίνει ανά μήνα. Έχουμε παραβάσεις της εργασιακής νομοθεσίας που αγγίζει πια τα όρια της πρόκλησης».
 
Την Τρίτη 4/9 ο πρόεδρος του ΕΚΡ ήταν παρών στη συνάντηση διαπραγμάτευσης στην Επιθεώρηση Εργασίας. «Απαιτούμε από την Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας να πράξει τα νόμιμα, να βάλει τις κυρώσεις.  Η κλινική είχε δεσμευθεί πριν 3 μήνες, στην προηγούμενη κινητοποίηση, ότι θα καταβάλλουν τουλάχιστον 3 μήνες μέχρι 31 Αυγούστου. Όχι μόνο δεν τηρήθηκε η υπόσχεση αλλά χθες, για να διασπάσουν τους εργαζόμενους έβαλαν το 50% ενός μισθού στο μισό προσωπικό –το νοσηλευτικό προσωπικό που έχουν περισσότερη ανάγκη-. Αυτές οι τακτικές είναι απαράδεκτες. Η εταιρεία έχει σημαντικά κέρδη και τζίρο στην περιοχή μας και πρέπει να σκύψει στο πρόβλημα και να μη θεωρεί τους εργαζόμενους δεδομένους και πολίτες β΄κατηγορίας».

 

Για τη νίκη του απεργιακού αγώνα των οδηγών τουριστικών λεωφορείων 
«Με δίκαια αιτήματα, ο αγώνας των οδηγών ήταν μεγαλειώδης, επί 11 μέρες άντεξαν πιέσεις από τον περίγυρο ότι είμαστε μέσα στην τουριστική περίοδο και άντεξαν πολλά προβλήματα, ακόμα και επιβίωσης. Αν δεν υπήρχε αυτή η αποφασιστικότητα, ο αγώνας και η επικουρική στήριξη από το συνδικαλιστικό κίνημα και την τοπική κοινωνία της περιοχής , είναι σίγουρο ότι οι εργοδότες θα …σφύριζαν αδιάφορα.
Πρέπει να τονίσω ιδιαίτερα την καθοριστική παρουσία του γεν. γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας Ανδρέα Νεφελούδη, ο οποίος συγκάλεσε τριμερή συνάντηση και υποχρέωσε τους εργοδότες να κάτσουν στο επίσημο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο ίδιος έδωσε τον τόνο ότι η Πολιτεία δεν ανέχεται πια τέτοιου είδους εργοδοτικές τακτικές.
Με το αποτέλεσμα είμαστε όλοι χαρούμενοι και προσωπικά είμαι υπερήφανος για τη δυναμικότητα και την αποτελεσματικότητα αυτού του Σωματείου. Πρέπει να τονίσω ότι στην περιοχή μας τα τρία μεγάλα σωματεία του τουριστικού κλάδου σε συνεργασία με το ΕΚΡ έχουν τριετή  τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας (ξενοδοχοϋπάλλληλοι, ξεναγοί, πλέον και  οι  οδηγοί)» ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΚΡ.
 
 
 Για την υπογραφή των υπουργικών αποφάσεων για την επέκταση τεσσάρων κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας

 
«Οι συμβάσεις ήταν ήδη υπογεγραμμένες απ’ τα σωματεία και τα συνδικάτα και το Υπουργείο τις κήρυξε υποχρεωτικές γι’ αυτούς που δεν ήθελαν να τις εφαρμόσουν. Είναι μια θετική εξέλιξη που ακουμπάει στους αγώνες των εργαζομένων το προηγούμενο διάστημα, και εν μέσω μνημονίων, για να υπογραφούν συλλογικές συμβάσεις, Βέβαια η εφαρμογή των συμβάσεων εναπόκειται και στους ίδιους τους εργαζόμενους γιατί όποιος νόμος και να ψηφιστεί, όποια σύμβαση και να υπογραφεί, αν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δεν την υπερασπίζονται, μπορεί να παραμείνει κενό γράμμα. Επαναλαμβάνω ότι η εξέλιξη είναι θετική και οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι θεματοφύλακες των δικαιωμάτων τους» κατέληξε ο κ. Χατζησάββας. 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)