to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:57 | 31.01.2020

Διεθνή

Κοροναϊός: πάνω από 200 νεκροί - «Κόκκινος συναγερμός» από τον ΠΟΥ

Συναγερμό για την δημόσια υγεία σήμανε ο ΠΟΥ ανακηρύσσοντας τον κοροναϊό σε παγκόσμια απειλή - Στα 9.692 ανέβηκε ο αριθμός των κρουσμάτων στην Κίνα, με την μετάδοσή του να συνεχίζεται ταχύτατα, παρά τις εντατικές προσπάθειες των αρχών να σταματήσουν την εξάπλωση - Αρνητικό το ύποπτο κρούσμα στο ΑΧΕΠΑ


Με μια ματιά: 

  • Πάνω από 200 νεκροί και συνολικά 9.692 κρούσματα σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του κοροναϊού
  • Οι χώρες πρέπει να διατηρήσουν ανοικτά τα σύνορά τους και να συνεχίσουν να έχουν εμπορικές σχέσεις, σύμφωνα με τον ΠΟΥ
  • Κρούσματα του ιού έχουν επιβεβαιωθεί σε 26 χώρες
  • Η ΕΕ αποδεσμεύει 10 εκ. ευρώ για έρευνα σχετικά με τον κορονοϊό
  • Β. Κοντοζαμάνης: Η Ελλάδα έχει ανάλογη εμπειρία στη διαχείριση τέτοιων περιστατικών
  • Τρεις Έλληνες σε καραντίνα στην κινεζική επαρχία Χουμπέι
  • Αρνητικό το ύποπτο κρούσμα στο ΑΧΕΠΑ

Χρήσιμες πληροφορίες: 

Στα 9.692 ανέβηκε ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κοροναϊου στην Κίνα, με την μετάδοσή του να συνεχίζεται ταχύτατα, παρά τις εντατικές προσπάθειες των αρχών να σταματήσουν την εξάπλωση. Από την επιδημία ιουγενούς πνευμονίας, που προκαλεί ο ιός, έχουν χάσει τη ζωή τους 213 άνθρωποι σε όλη την Κίνα, η οποία βλέπει τη μία μετά την άλλη τις χώρες να απομακρύνουν υπηκόους τους από το έδαφός της, να εκδίδουν ταξιδιωτικές οδηγίες και να αναστέλουν πτήσεις ή και να απαγορεύουν προσωρινά την είσοδο Κινέζων τουριστών στο δικό τους έδαφος.

Κρούσματα του ιού έχουν επιβεβαιωθεί σε τουλάχιστον 18 χώρες.

Υπό τις συνθήκες αυτές ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε το βράδυ της Πέμπτης ότι η επιδημία του νέου κοροναϊού στην Κίνα συνιστά έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ανησυχίας, κηρύσσοντας παγκόσμιο συναγερμό.

«Η μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι το ενδεχόμενο ο ιός να εξαπλωθεί σε χώρες τα σύστηματα υγείας των οποίων είναι πιο αδύναμα. Δεν πρόκειται για μια ψήφο περιφρόνησης προς την Κίνα» ξεκαθάρισε ο Οργανισμός. Σημείωσε δε πως δεν υπάρχει λόγος να περιοριστούν τα ταξίδια και οι εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα και εξήρε τις προσπάθειες των κινεζικών αρχών και τα μέτρα, που έχουν λάβει.

Η ΕΕ θα χορηγήσει 10 εκατ. ευρώ για έρευνα 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χτες ότι θα χορηγήσει 10 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας «Ορίζων 2020» για να στηρίξει δύο έως τέσσερα έργα σχετικά με τη νόσο του νέου κορονοϊού. Σε αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή δρομολόγησε μία επείγουσα αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ερευνητικά έργα που θα προαγάγουν την κατανόηση της επιδημίας του νέου κορονοϊού και θα συμβάλουν στην αποτελεσματικότερη κλινική διαχείριση των ασθενών που έχουν προσβληθεί από αυτόν, καθώς και στη βελτίωση της ετοιμότητας και της απόκρισης του τομέα της δημόσιας υγείας (περισσότερα).

Το Ινστιτούτο Παστέρ εργάζεται για την ανάπτυξη εμβολίου

Το Ινστιτούτο Παστέρ επιδιώκει την ανάπτυξη εμβολίου για τον νέο κινεζικό ιό, ανακοίνωσε σήμερα στέλεχος του ινστιτούτου.

Το εμβόλιο είναι πιθανόν να είναι διαθέσιμο διάστημα 20 μηνών, διευκρίνισε ο Κριστόφ ντ'Ανφέρ, στέλεχος του Ινστιτούτου Παστέρ.

Αρνητικό το ύποπτο κρούσμα στο ΑΧΕΠΑ

Αρνητικό ήταν τελικά το ύποπτο κρούσμα στη Θεσσαλονίκη.  Ο 60χρονος ασθενής είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην πόλη Βουχάν- το επίκεντρο της επιδημίας.

Στη γειτονική Τουρκία, o εθνικός αερομεταφορέας, Turkish Airlines, ανακοίνωσε ότι αναστέλει τις πτήσεις από και προς Κίνα.

Eν τω μεταξύ το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέβασε το επίπεδο συναγερμού για την Κίνα στη βαθμίδα 4 της κλίμακας- την ανώτερη στην οποία κατατάσσονται χώρες, όπως το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Συνιστά στους αμερικανούς πολίτες να μην ταξιδεύουν στη χώρα εξαιτίας της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί νέος κοροναϊός.

Οι αρχές του Ελ Σαλβαδόρ ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν προσωρινά την είσοδο στην επικράτεια της χώρας της κεντρικής Αμερικής όλων των ταξιδιωτών από την Κίνα. «Αναστείλαμε την είσοδο στη χώρα επιβατών προερχόμενων από την Κίνα. Ελπίζουμε πως θα είναι προσωρινό μέτρο», τόνισε ο πρόεδρος της χώρας, Ναγίμπ Μπουκέλε.

Β. Κοντοζαμάνης: Η Ελλάδα έχει ανάλογη εμπειρία στη διαχείριση τέτοιων περιστατικών

Η Ελλάδα ακολουθεί τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τυχόν κρούσμα του κοροναϊού», ανέφερε, μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

«Είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε κρούσμα. Έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να προλάβουμε τυχόν περιστατικά αλλά και να αντιμετωπίσουμε τυχόν κρούσμα. Δεν προβαίνουμε σε κινήσεις εντυπωσιασμού. Οφείλουμε να ακολουθούμε τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας», δήλωσε ο κ. Κοντοζαμάνης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της Ελληνικής Λύσης, Μαρίας Αθανασίου. Η βουλευτής κάλεσε τον υφυπουργό να ενημερώσει τη Βουλή ποιες διαδικασίες έχουν προχωρήσει για τον έλεγχο της ασθένειας, ποιες υποδομές υπάρχουν στη χώρα για την αντιμετώπιση τυχόν κρουσμάτων.

«Ακολουθούμε τις σαφείς οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Χθες βράδυ, ο ΠΟΥ ανέβασε το επίπεδο ετοιμότητας στα κράτη-μέλη, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων. Η χώρα μας έχει ανάλογη εμπειρία, από το παρελθόν, στη διαχείριση τέτοιων περιστατικών, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τυχόν κρούσμα που θα έρθει στη χώρα και έχουμε προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να είμαστε έτοιμοι», σημείωσε ο υφυπουργός.

«Δεν πρέπει να δημιουργούμε πανικό. Οφείλουμε να καθησυχάζουμε τον κόσμο αλλά σε καμία περίπτωση ο κρατικός μηχανισμός δεν εφησυχάζει», τόνισε ο κ. Κοντοζαμάνης και αναφορικά με την προετοιμασία που υπάρχει ενημέρωσε: «Στις πύλες εισόδου της χώρας, η προετοιμασία συνίσταται σε ενημέρωση των ταξιδιωτών προς και από τις πληγείσες περιοχές, στην ενημέρωση του προσωπικού στις πύλες εισόδου για την πιθανότητα εισαγωγής κρούσματος και τις απαραίτητες ενέργειες σε περίπτωση ανίχνευσης αυτού. Στους χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, η προετοιμασία συνίσταται σε ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας και του υπόλοιπου προσωπικού, αλλά και όλων των ιδιωτών γιατρών για την ανάγκη διαλογής και τα μέτρα προφύλαξης και πρόληψης της διασποράς του ιού σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος. Έχουν ήδη οριστεί νοσοκομεία αναφοράς, κέντρα εργαστηριακής διάγνωσης και υπάρχει επάρκεια σε μέτρα ατομικής προστασίας και κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή για τη νοσηλεία τυχόν περιστατικών. Σε ό,τι αφορά την ενημέρωση του κοινού, η προετοιμασία συνίσταται σε ενημέρωση μέσω του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, με αφίσες στις πύλες εισόδου της χώρας, σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας και στα ΜΜΕ. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας έχει δώσει οδηγίες για τη διαχείριση τυχόν κρούσματος σε υπηρεσίες και προσωπικό και οδηγίες για τους επισκέπτες στην Κίνα».

Τρεις Έλληνες σε καραντίνα στην κινεζική επαρχία Χουμπέι

Τρεις Έλληνες βρίσκονται σε καραντίνα στην κινεζική επαρχία Χουμπέι, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι καλά στην υγεία τους και σε διαρκή επικοινωνία με την ελληνική πρεσβεία στο Πεκίνο, ενώ παράλληλα το υπουργείο Εξωτερικών είναι σε συντονισμό με τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές προκειμένου να επαναπατριστούν το συντομότερο δυνατόν.

ΠΟΥ: Οι χώρες πρέπει να διατηρήσουν τα σύνορά τους ανοικτά και να συνεχιστεί το εμπόριο και οι μετακινήσεις των ανθρώπων

Οι χώρες πρέπει να διατηρήσουν ανοικτά τα σύνορά τους και να συνεχίσουν να έχουν εμπορικές σχέσεις και να επιτρέπουν τις μετακινήσεις των πολιτών παρά το ξέσπασμα της επιδημίας του νέου κοροναϊού, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), προσθέτοντας όμως ότι κάθε χώρα έχει δικαίωμα να λαμβάνει μέτρα για να προστατεύει τους πολίτες της.

Ο ΠΟΥ, ο οποίος χθες Πέμπτη κήρυξε την επιδημία του νέου κοροναϊού κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε παγκόσμιο επίπεδο, εξέφρασε ξανά σήμερα την ανησυχία του ότι ο ιός ενδέχεται να εξαπλωθεί χωρίς να γίνει αντιληπτός σε χώρες με αδύναμο ιατρικό σύστημα.

Υπάρχουν "σοβαροί λόγοι να παραμένουν ανοικτά τα επίσημα συνοριακά περάσματα", ώστε οι άνθρωποι να μην εισέρχονται παράτυπα στις χώρες και χωρίς να εξετάζονται για συμπτώματα του νέου κορονοαϊού, δήλωσε ο Κρίστιαν Λιντμάιερ εκπρόσωπος του ΠΟΥ σε ενημέρωση από τη Γενεύη.

"Αν επιβληθούν περιορισμοί στα ταξίδια, ελπίζουμε να είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομοι ώστε να προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε την κανονική ροή της ζωής", πρόσθεσε.

Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα στη Σουηδία

Η αρχή Δημόσιας Υγείας της Σουηδίας επιβεβαίωσε ότι μια γυναίκα βγήκε θετική στον νέο κινεζικό κοροναϊό και βρίσκεται σε καραντίνα σε νοσοκομείο στη νότια Σουηδία.

"Πρόκειται για μία γυναίκα που επισκέφθηκε την περιοχή της Ουχάν στην Κίνα και παρουσίασε βήχα, μετά την άφιξή της στη Σουηδία", αναφέρεται στην ανακοίνωση της αρχής.

"Δεν είναι σοβαρά άρρωστη", επισημαίνεται.

Βρετανία: Προσγειώθηκε το αεροσκάφος με τους Βρετανούς πολίτες από την Ουχάν - Επιβεβαιώθηκαν τα δύο πρώτα κρούσματα στη χώρα

Στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Brize Norton, στην περιφέρεια της Οξφόρδης, προσγειώθηκε το αεροσκάφος που με έκτακτη πτήση μετέφερε 83 Βρετανούς πολίτες από την κινεζική πόλη Ουχάν, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο του κοροναϊού. Το αεροσκάφος μεταφέρει άλλους 27 επιβάτες άλλων εθνικοτήτων (ευρωπαίοι πολίτες από την Ισπανία, τη Νορβηγία και την Ολλναδία), τους οποίους θα μεταφέρει άμεσα σε προκαθορισμένο αεροδρόμιο στην Ισπανία και από εκεί θα αναλάβουν την ευθύνη τους οι χώρες προέλευσής τους.

Αυτό αναφέρει ο Patrick Graham, ένας από τους 83 βρετανούς που έφτασαν σήμερα στη Βρετανία

Οι Βρετανοί επιβάτες μεταφέρονται με λεωφορείο και με όλες τις απαιτούμενες προφυλάξεις στο νοσοκομείο Arrowe Park του Γουίραλ, όπου θα τεθούν σε καραντίνα 14 ημερών, σε ειδικές εγκαταστάσεις. Εντός του αεροσκάφους, οι επιβάτες συνοδεύονταν από στρατιωτικό ιατρικό προσωπικό, το οποίο επίσης θα τεθεί σε περιορισμό σε ξεχωριστή εγκατάσταση.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, περίπου 40 άλλοι Βρετανοί βρίσκονται αποκλεισμένοι στην Ουχάν - καθώς από τους 120 που αναμένονταν στην πτήση, τελικά οι 83 κατάφεραν να επιβιβαστούν - οι οποίοι θα επιστρέψουν με πτήση που θα ακολουθήσει, χωρίς να διευκρινίζεται ο χρόνος.

Νωρίτερα, οι βρετανικές υγεινομικές αρχές ανακοίνωσαν την εμφάνιση δύο πρώτων κρουσμάτων του ιού στο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε ότι δύο ασθενείς στην Αγγλία, μέλη της ίδιας οικογένειας, βρέθηκαν θετικοί στον ιό», ανακοίνωσε ο επικεφαλής της υγειονομικής υπηρεσίας της Αγγλίας Κρις Γουίτι σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στην δημοσιότητα από το υπουργείο Υγείας.

Η Ιταλία κηρύσσει κατάσταση συναγερμού για έξι μήνες: Δύο τα κρούσματα

Το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε κήρυξε την χώρα σε κατάσταση συναγερμού για τους επόμενους έξι μήνες, μετά την επιβεβαίωση, χθες βράδυ, ότι δυο κινέζοι τουρίστες που έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο της Ρώμης πάσχουν από κοροναϊό.

Παράλληλα υποβλήθηκε σε εξετάσεις και ένας ιταλός έφηβος, ο οποίος ζει στην πόλη Τρεβίζο της περιφέρειας Βένετο και παρουσίασε πυρετό μόλις επέστρεψε από ταξίδι στην Κίνα. Την ίδια ώρα, σε εργαστηριακές εξετάσεις υποβλήθηκε μόλις και ένας άνδρας ο οποίος δούλευε στο ξενοδοχείο της Ρώμης στο οποίο διέμειναν οι δυο Κινέζοι που μολύνθηκαν με τον ιό.

Μέχρι χθες, οι ειδικοί εμφανίζονταν σχετικά καθησυχαστικοί και υπογράμμιζαν ότι οι πιθανότητες να σημειωθεί μετάδοση του κοροναϊού στην χώρα δεν ξεπερνούσαν τις 12%.

Επίσης σήμερα ο Ιταλός υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα επανέλαβε ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης, ότι τα νοσοκομεία της χώρας είναι πλήρως εξοπλισμένα και, κατά συνέπεια, δεν υπάρχουν λόγοι υπερβολικής ανησυχίας.

Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν τον εντοπισμό των δύο πρώτων κρουσμάτων στο ρωσικό έδαφος

Η Ρωσία ανακοίνωσε τα δύο πρώτα κρούσματα της νέας κινεζικής ιογενούς πνευμονίας στο ρωσικό έδαφος και τον επαναπατρισμό των πολιτών της από πολλές περιοχές της Κίνας εξαιτίας της επιδημίας.

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης Τατιάνα Γκολικόβα, τα δύο άτομα που έχουν προσβληθεί από τον νέο κινεζικό ιό είναι κινέζοι υπήκοοι. Ο ένας βρίσκεται στην περιοχή Τιουμέν των Ουραλίων και ο άλλος στην περιοχή της Υπερβαϊκάλης στην ρωσική Απω Ανατολή, μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Επιστρέφουν στις χώρες τους Βρετανοί, Γάλλοι από τη Ουχάν

Την ίδια στιγμή, το αεροσκάφος το οποίο απογειώθηκε από την πόλη Βουχάν της κεντρικής Κίνας περί τις 04:00 ώρα Ελλάδος σήμερα με προορισμό τη Βρετανία μεταφέρει 83 Βρετανούς και 27 αλλοδαπούς, ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση, καθώς η επιδημία ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός έχει στοιχίσει τη ζωή σε 213 ανθρώπους, κατά νεότερο απολογισμό του κινεζικού υπουργείου Υγείας.

Το αεροσκάφος που έχει μισθώσει το Φόρεϊν Όφις αναμένεται να φθάσει στη Βρετανία στις 13:00 τοπική ώρα· (15:00 ώρα Ελλάδας) και κατόπιν να συνεχίσει προς την Ισπανία, όπου οι πατρίδες κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αναλάβουν την ευθύνη για τους εναπομείναντες επιβαίνοντες.

Νωρίτερα (στις 07:07 τοπική ώρα, 01:07 ώρα Ελλάδας) απογειώθηκε μεταγωγικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας της Γαλλίας αφού παρέλαβε περίπου 200 γάλλους υπηκόους από την Ουχάν — τη μεγαλούπολη της κεντρικής Κίνας που αποτελεί εστία της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός — για να επαναπατριστούν, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου που επιβαίνουν σε αυτό.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)