to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:29 | 11.12.2017

Πολιτική

To πόθεν έσχες των δικαστικών, το δικαίωμα της κριτικής και οι υποκριτικές κραυγές

Η κριτική του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, για την απόφαση του ΣτΕ που, ουσιαστικά, αυτοεξαιρεί τους δικαστές από τον έλεγχο Πόθεν Εσχες και για το πρόσφατο βούλευμα του Συμβουλιου Εφετών για τα στημένα ποδοσφαιρικά παιχνίδια στα οποία φέρεται να εμπλέκεται και ο Βαγγέλης Μαρινάκης προκάλεσε την καταγγελία του προέδρου του ΣτΕ Νίκου Σακελλαρίου περί «ωμής παρέμβασης στην Δικαιοσύνη» αλλά και συντονισμένα πυρά από την αντιπολίτευση - Τι απαντάει η κυβέρνηση


Το ζήτημα του Πόθεν Εσχες των δικαστών είναι εκείνο που οδήγησε τον υπουργό Δικαιοσύνης να δηλώσει το αυτονόητο:  «Σε μια ευνομούμενη πολιτεία οφείλουν όλοι και πρώτοι όσοι λαμβάνουν αποφάσεις, είτε πολιτικοί είτε δικαστές, να ελέγχονται ως προς τα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία». Είχε προηγηθεί η κόντρα του με τον πρόεδρο του ΣτΕ, Ν. Σακελλαρίου, ο οποίος κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της Ενώσεως Εισαγγελέων, κατήγγειλε τον Σταύρο Κοντονή, για «ωμή παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης», σημειώνοντας ότι το σχετικό θέμα με το πόθεν έσχες των δικαστικών είναι ακόμα σε εκκρεμότητα στο ανώτατο δικαστήριο.

«Σε σχέση με την αναιτιολόγητη επίθεση του προέδρου του ΣτΕ στο πρόσωπό μου σχετικά με τα παραπάνω αυτονόητα δεν θα κάνω κανένα περαιτέρω σχόλιο. Άλλωστε και οι κρίνοντες κρίνονται και κρίνονται τόσο για τις αποφάσεις τους όσο και για τις δημόσιες τοποθετήσεις τους και πρώτοι όσοι λαμβάνουν αποφάσεις, είτε πολιτικοί είτε δικαστές, να ελέγχονται ως προς τα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία», απάντησε ο Στ. Κοντονής.

«Ένας πολίτης -είτε είναι υπουργός ή ένας οποιοσδήποτε πολίτης- δεν δικαιούται να έχει γνώμη για μια απόφαση που εξέδωσε ένα δικαστήριο;» διερωτήθηκε ο κ. Κοντονής, τη Δευτέρα, σε συνέντευξή του στο «Πρακτορείο 104,9 fm», υπογραμμίζοντας πως «ρόλος της κυβέρνησης είναι να προστατεύσει τους θεσμούς και πρώτα και κύρια το κύρος της Δικαιοσύνης στα μάτια των πολιτών»

Σε ό,τι αφορά τις αιτιάσεις, που διατύπωσε σε βάρος του ο κ. Σακελλαρίου περί «ωμής παρέμβασης στη Δικαιοσύνη», ο υπουργός απάντησε: «Νομίζω ότι ο πρόεδρος του ΣτΕ ξεπέρασε κάθε όριο χθες με αυτή την ακραία και άδικη φρασεολογία. Αδικεί και τον ίδιο και τον θεσμό που υπηρετεί». «Στις διατάξεις του πόθεν έσχες δεν πρέπει να εμφιλοχωρούν εξαιρέσεις», συνέχισε, εξηγώντας ότι «δεν γίνεται να προχωρήσει αυτή η κοινωνία με εξαιρέσεις, διότι τότε καταστρατηγείται κάθε κανόνας ισονομίας».

Σε κοινή «γραμμή» η αντιπολίτευση

«Δεν υπάρχει προηγούμενο η ηγεσία της Δικαιοσύνης να καταγγέλλει δημοσίως τον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό για ωμή παρέμβαση στο έργο της» τονίζει η ΝΔ. Σε ανακοίνωσή της, σημειώνει πως «σε οποιοδήποτε ευνομούμενο κράτος ο κ. Κοντονής θα είχε ήδη αποπεμφθεί από τη θέση του» και καταλήγει: «Αλλά για το καθεστώς Τσίπρα – Καμμένου είναι ψιλά γράμματα ακόμη και η διάκριση των εξουσιών που κατοχυρώνει την Δημοκρατία».

Σε ανακοίνωσή του, το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για «νέα, προκλητική, ωμή παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης στο έργο των δικαστικών και εισαγγελικών αρχών, και μάλιστα από το βήμα της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος», τονίζει πως «σηματοδοτεί το αποκορύφωμα της συστηματικής καθεστωτικής απόπειρας χειραγώγησης της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης από μια επικίνδυνη και αυθαίρετη κυβέρνηση».

Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο κ. Κοντονής έκανε λόγο για «πολιτικά παιχνίδια που παίζει η Νέα Δημοκρατία, που έφεραν τη χώρα εδώ που την έφεραν», ενώ για την ουσία της αντιπαράθεσης παρατήρησε: «Ποια είναι η χειραγώγηση; Η κυβέρνηση έχει καταθέσει την πρότασή της και την εντονότατη διαφωνία της για το θέμα -εδώ και τρεις μήνες τουλάχιστον- ότι το πόθεν έσχες των δικαστών δεν πρέπει να περιλαμβάνει εξαιρέσεις, γιατί αν έχουμε έναν επίορκο δικαστή -υπάρχουν και τέτοιοι και έχουν δικαστεί από τη δικαιοσύνη στο παρελθόν- ο οποίος, για να διαφύγει τον έλεγχο για χρήματα τα οποία παράνομα λαμβάνει, αντί να τα βάλει σε έναν λογαριασμό που ελέγχεται, τα βάλει σε μία θυρίδα τράπεζας, τότε καταστρατηγείται ο νόμος».

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός υπενθύμισε ότι «και η υπόθεση Τσοχατζόπουλου ξεκίνησε από τη δήλωση πόθεν έσχες, όπου βρέθηκαν στοιχεία ανακριβή και ξεκίνησε μία έρευνα που κατέληξε όπου κατέληξε». «Δεν είναι δυνατόν κάποιοι να ισχυρίζονται ότι δεν πρέπει να ελέγχονται. Το χειρότερο είναι να το λένε αυτοί που αποφασίζουν για την υπόθεση κι εδώ έχουμε σοβαρότατο ζήτημα. Αυτοί οι οποίοι προσφεύγουν στη δικαιοσύνη είναι και αυτοί, οι οποίοι τελικά αποφασίζουν. Υπάρχει ένα πρόβλημα», τόνισε, απορρίπτοντας το επιχείρημα ότι ο δικαστικός ή εισαγγελικός κλάδο τίθεται εν συνόλω σε υποψία: «Δηλαδή το πολιτικό προσωπικό της χώρας, άλλοι επαγγελματίες οι οποίες κατέχουν υπεύθυνες θέσεις και οι οποίοι υποβάλλουν αναλυτική δήλωση του πόθεν έσχες τίθενται σε υποψία ότι κάτι κάνουν; Ακριβώς για την άρση των υποψιών γίνεται η δήλωση του πόθεν έσχες και ο έλεγχος» εξήγησε.

Τι λένε οι δικαστικοί του ΣτΕ

Η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, μετά τη χθεσινή αντιπαράθεση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικόλαο Σακελλαρίου, αναφορικά με την απόφαση της Ολομέλειας του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου για τις δηλώσεις «πόθεν έσχες», σε σημερινή ανακοίνωσή της σημειώνει το περιεχόμενο της επίμαχης απόφασης, ενώ καταγράφει το «διά ταύτα» της απόφασης (διαβάστε αναλυτικά). 

Δ. Τζανακόπουλος: Η Δικαιοσύνη τσακώθηκε μόνη της

«Αλλο ζήτημα είναι ο σεβασμός στις αποφάσεις και η δεσμευτικότητα της δικαιοσύνης και άλλο η κριτική που μπορεί να ασκήσει κανείς», τόνισε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στην ΕΡΤ. Σχολίασε πως δεν καταλαβαίνει γιατί θεωρείται παρέμβαση μια άποψη ότι και οι δικαστές πρέπει να υπάγονται στη διαδικασία ηλεκτρονικής κατάθεσης του πόθεν έσχες, και πως του έκανε εντύπωση πώς διαχειρίστηκε το θέμα χθες και ο πρόεδρος του ΣτΕ και άλλοι εκπρόσωποι της δικαιοσύνης. «Με βάση όσα παρακολουθήσαμε χθες μένει μια αίσθηση ότι η δικαιοσύνη τσακώθηκε μόνη της», είπε και πρόσθεσε πως του έκανε πραγματικά πολύ μεγάλη έκπληξη ο τρόπος με τον οποίο παρενέβη ο πρόεδρος του ΣτΕ.

Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε γενικότερα πως το να λέει κανείς ότι η κυβέρνηση προχωρά σε παρεμβάσεις είναι τουλάχιστον αστείο. Σημείωσε ότι «η δικαιοσύνη οφείλει να κάνει και κάνει τη δουλειά της, από την άλλη η κυβέρνηση οφείλει να προτείνει νομοσχέδια στο Κοινοβούλιο, να σχεδιάζει την πολιτική της και αυτό να γίνεται στη βάση της έννομης τάξης. Οι ρόλοι είναι διακριτοί, αποστολές είναι διακριτές, βρισκόμαστε σε ένα κράτος δικαίου, το σεβόμαστε όλοι το κράτος δικαίου, από εκεί και πέρα η δικαιοσύνη είναι δικαιοσύνη και η πολιτική είναι πολιτική».

Φ. Βάκη: Και οι κρίνοντες, κρίνονται

«Και οι κρίνοντες κρίνονται» επισήμανε από την πλευρά της η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη σχετικά με το ζήτημα των δηλώσεων πόθεν έσχες των δικαστών και των εισαγγελέων. «Οι δηλώσεις του κ. Κοντονή συμπορεύονται με το κοινό περί δικαίου αίσθημα, το οποίο επιτάσσει όλοι οι Έλληνες να υπόκεινται στους ίδιους νόμους», σημείωσε μιλώντας στην εκπομπή «Live News Weekend» του τηλεοπτικού σταθμού Epsilon, την Κυριακή (10/12).

Όπως ανέφερε η Φ. Βάκη, «οι δικαστικοί, όπως όλοι οι πολίτες που έχουν αυτή την υποχρέωση, οφείλουν να υποβάλλουν δήλωση πόθεν έσχες». Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης επί του θέματος, τόνισε ότι με την επικοινωνιακή εκμετάλλευση, στην οποία προβαίνουν κάθε φορά που ασκείται κριτική από δημόσια πρόσωπα και τον Υπουργό, ότι δήθεν πρόκειται για παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης, ουσιαστικά επιμελώς αποκρύπτεται η ουσία του θέματος. «Η ουσία είναι ότι υπάρχει ισονομία και ισοπολιτεία» υπογράμμισε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η κριτική σε ειλημμένες αποφάσεις της Δικαιοσύνης δεν είναι απαγορευτική, τουναντίον «αποτελεί δημοκρατικό καθήκον των πολιτών και συστατικό στοιχείο της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου». Όπως σημείωσε, «οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι σεβαστές», όμως «οι κρίνοντες είναι και αυτοί κρινόμενοι, δεν είναι στο απυρόβλητο της κριτικής».

«Θεωρώ υπερβολικό το λόγο του προέδρου του ΣτΕ ότι επιχειρείται παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης ή και υποδείξεις», δήλωσε από την πλευρά του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ ο πρόεδρος της ενωτικής κίνησης της ευρωπαϊκής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης. Αυτονόητο στοιχείο για το κύρος της δικαιοσύνης αποτελεί η μη εμπλοκή της άμεση ή έμμεση, φανερή ή κρυπτόμενη στην πολιτική αντιπαράθεση και στις κομματικές διελκυστίνδες, πρόσθεσε. Επέμβαση στο χώρο της δικαιοσύνης συνιστούν η καθ`υπαγόρευση έκδοση αποφάσεων, ή όλα τα συναφή, τόνισε ο κος Κουβέλης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)