to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Πορτογαλία: Κρατική βοήθεια στην τράπεζα BES

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας παρεμβαίνει για να στηρίξει την υπερχρεωμένη τράπεζα Banco Espirito Santo με οικονομική βοήθεια ύψους 4,9 δισ. ευρώ και σύσταση μίας «κακής τράπεζας» για τα επισφαλή της δάνεια.


Η κρατική παρέμβαση αποτελεί έκπληξη για τους αναλυτές, καθώς μέχρι πρότινος η κεντρική τράπεζα της Πορτογαλίας διαβεβαίωνε ότι ο τραπεζικός κολοσσός BES, που ιδρύθηκε το 1869, διαθέτει κεφαλαιακή επάρκεια ώστε να αντιμετωπίσει τις όποιες επισφάλειες.

Ωστόσο, την περασμένη Τετάρτη η BES παραδέχθηκε ότι καταγράφει ζημιές - ρεκόρ συνολικού ύψους 3,57 δισ. ευρώ. Έκτοτε, η μετοχή της τράπεζας έχασε το 65% της αξίας της, πέφτοντας στα 12 σεντς στο «κλείσιμο» της Παρασκευής.

Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι εγκρίνει την κρατική παρέμβαση της Λισαβόνας. Σύμφωνα με το πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) η τράπεζα θα ενισχυθεί και από κοινοτικούς πόρους για τη στήριξη των τραπεζών, παρότι επισήμως η Λισαβόνα έχει αποχωρήσει από το πρόγραμμα στήριξης των πιστωτών της. Σύμφωνα με αναλυτές, η νέα παρέμβαση δεν σηματοδοτεί «επιστροφή της κρίσης» στην Πορτογαλία, δείχνει ωστόσο πόσο επισφαλής παραμένει η κατάσταση της οικονομίας.

«Καλή» και «κακή» τράπεζα

Το σχέδιο παρέμβασης προβλέπει τα εξής: η Banco Espirito Santo διαχωρίζεται σε μία «καλή» και μία «κακή» τράπεζα (bad bank). Η «καλή τράπεζα» ανακεφαλαιοποιείται με συνολικά 4,9 δισ. ευρώ και αποτελεί, από τις 3 Αυγούστου, το διάδοχο σχήμα της παλαιάς BES. Με την οικονομική ένεση από Λισαβόνα και Βρυξέλλες, τα «ίδια κεφάλαια» της τράπεζας αυξάνονται και πάλι σε 8,5%. Η «κακή τράπεζα» απορροφά τα «κόκκινα» δάνεια και άλλες επισφάλειες της παλαιάς BES. Τις ζημιές που θα καταγράψει καλούνται να πληρώσουν οι μέτοχοι και οι πιστωτές της τράπεζας.

Πτώση 65% κατέγραψε η BES στο χρηματιστήριο από την Τετάρτη.

Πτώση 65% κατέγραψε η BES στο χρηματιστήριο από την Τετάρτη.

«Όλες οι καταθέσεις, όλες οι τραπεζικές υπηρεσίες και όλες οι θέσεις εργασίας διατηρούνται στο ακέραιο», δηλώνει εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών στη Λισαβόνα.

Ο μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας είναι ο μητρικός όμιλος Espirito Santo International με 20% των μετοχών. Σημαντικό μερίδιο διαθέτει όμως και η γαλλική τράπεζα Crédit Agricole, η οποία αναμένεται να επιβαρυνθεί σημαντικά από τις επισφάλειες.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)