to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:25 | 03.02.2020

Κοινωνία

Καταστολή η απάντηση στη διαμαρτυρία των προσφύγων της Μόριας (φωτογραφίες)

Τραγικές εικόνες εκτυλίχθηκαν τη Δευτέρα 3/2 στη Μόρια, με δυνάμεις των ΜΑΤ να επιτίθενται σε πρόσφυγες που διαμαρτύρονται για τις συνθήκες διαβίωσης κάνοντας χρήση χημικών ακόμα και ενάντια σε ανήλικα παιδιά


Περισσότεροι από δύο χιλιάδες αιτούντες άσυλο, αφγανικής καταγωγής, ξεκίνησαν σήμερα το πρωί από τον καταυλισμό της Μόριας την πορεία διαμαρτυρίας προς τη Μυτιλήνη ζητώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου. Διμοιρίες ΜΑΤ προσπάθησαν να εμποδίσουν τη διαδήλωση, ενώ νωρίτερα έγινε προσπάθεια της αστυνομίας να ανακόψει τη διαδήλωση από το να φτάσει στη Μυτιλήνη. Εν τούτοις, εκείνοι αποφασισμένοι, ξέφυγαν από τα χωράφια για να μην τους σταματήσουν στον κεντρικό δρόμο. «Azadi- Azadi» που θα πει «ελευθερία» ζητούν με τα συνθήματά τους, διαμαρτυρόμενοι ενάντια στον πολύμηνο εγκλωβισμό τους. 

Όπως υποστηρίζουν, η Υπηρεσία Ασύλου εξετάζει με το νέο νόμο περί ασύλου όσους ήρθαν μετά την Πρωτοχρονιά προκειμένου εφόσον το δικαιούνται να φύγουν στην Αθήνα ή να επιστραφούν στην Τουρκία όσοι δεν δικαιούνται. Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι να μην εξετάζονται αιτήματα όλων όσοι έχουν συγκεντρωθεί και διαμένουν στο νησί επί πολλούς μήνες.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επεισόδια σημειώθηκαν έξω από τη Μυτιλήνη μεταξύ ομάδας περίπου χιλίων προσφύγων και ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων. Η ένταση προκλήθηκε όταν η αστυνομία δεν τους επέτρεψε α φτάσουν στην πόλη.

Συνολικά συμμετείχαν πάνω από 2.000 πρόσφυγες στη διαμαρτυρία στο ύψος της ΔΕΗ, πολλοί εκ των οποίων ξεφεύγουν ακόμα και από τα χωράφια για να μην τους σταματήσουν στον κεντρικό δρόμο.

«Azadi- Azadi» που θα πει «ελευθερία» ζητούν με τα συνθήματά τους, διαμαρτυρόμενοι ενάντια στον πολύμηνο εγκλωβισμό τους.

Οι διαδηλωτές ζητούν επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, μέσα και έξω από το οποίο μένουν, συνολικά σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου, πάνω από 18.750 αιτούντες άσυλο από τους οποίους 1.150 ανήλικοι και ασυνόδευτοι.

Ένταση το απόγευμα στο χωριό της Μόριας

Το απόγευμα, δημιουργήθηκε ένταση στο χωριό της Μόριας, κατά την επιστροφή ομάδας διαδηλωτών στον καταυλισμό. Περίπου 300 Αφγανοί στην πλειοψηφία τους αιτούντες άσυλο για λόγους που δεν είναι κατανοητοί, οδηγήθηκαν από την Αστυνομία μέσα στο χωριό! Κι αυτό αν και θα μπορούσαν να τους οδηγήσουν στον παράλληλο με τον κεντρικό δρόμο και να μην περάσουν μέσα από τη λεγόμενη «αγορά» του χωριού. Στο γεγονός αντέδρασε ομάδα κατοίκων, χτύπησαν την καμπάνα του χωριού και σύντομα μεγάλη μερίδα κατοίκων βγήκαν στους δρόμους.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «stonisi.gr», οι κάτοικοι της Μόριας παραμένουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι ενώ στο χωριό βρίσκονται και αυτοδιοικητικοί με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη και το Δήμαρχο Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη.

>>Διαβάστε σχετικά: Κραυγή αγωνίας από τη Μόρια: Τα προσφυγόπουλα ζωγραφίζουν φαντάσματα και σκιές από ανθρώπους που πέθαναν

Με πληροφορίες ΑΠΕ - ΜΠΕ | Φωτογραφίες: Στο Νησί

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)