to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:25 | 03.06.2014

Διεθνή

Πολωνία: Με το βλέμμα προς την Ουκρανία, δεσμεύσεις Ομπάμα για την ασφάλεια της Ανατολικής Ευρώπης

"Ιερή και απαραβίαστη" είναι η αμερικανική δέσμευση ως προς την ασφάλεια της ανατολικής Ευρώπης επανέλαβε κατά την άφιξή του στη Βαρσοβία ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος επισκέπτεται την Πολωνία, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιοδείας του που ξεκίνησε σήμερα και θα καταλήξει με τη συμμετοχή του στις εκδηλώσεις για την 70ή επέτειο της Συμμαχικής Απόβασης στη Νορμανδία.


Κατά την άφιξη του στη Βαρσοβία, ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε πως η αμερικανική δέσμευση ως προς την ασφάλεια της ανατολικής Ευρώπης, η οποία ανησυχεί για την ουκρανική κρίση, είναι "ιερή και απαραβίαστη".

"Η δέσμευσή μας ως προς την ασφάλεια της Πολωνίας και αυτή των συμμάχων μας στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη είναι ακρογωνιαίος λίθος της δικής μας ασφάλειας και είναι ιερή και απαραβίαστη", δήλωσε ο Ομπάμα, μετά τη συνάντησή του με Πολωνούς και Αμερικανούς πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας στο αεροδρόμιο της Βαρσοβίας.

Ο Aμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ενίσχυσαν τη δέσμευσή τους ως προς την ασφάλεια της Πολωνίας στη διάρκεια της ουκρανικής κρίσης. Πρόσθεσε πως θα ανακοινώσει σήμερα νέες αρωγές για την ασφάλεια της ανατολικής Ευρώπης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πολωνίας, Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι δήλωσε ότι "η ασφάλεια της Πολωνίας και όλης της περιοχής είναι στενά δεμένη με τη συνεργασία με τις ΗΠΑ, με την παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στο πολωνικό έδαφος, τη στιγμή που αντιμετωπίζουμε μια κρίση πολύ κοντά στα σύνορά μας και σ' αυτά του ΝΑΤΟ".

Να σημειωθεί ότι η επίσκεψη στη Βαρσοβία έχει προγραμματιστεί προκειμένου να συμμετάσχει ο πρόεδρος των ΗΠΑ στις εκδηλώσεις της 25ης επετείου των πρώτων δημοκρατικών εκλογών στην Πολωνία. Στο πλαίσιο της επίσκεψης στην Πολωνία ο Μπάρακ Ομπάμα θα συναντήσει τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, με τον οποίο είναι πιθανόν να συζητήσουν την παροχή αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο.

Να σημειωθεί ότι παρόντες στη Βαρσοβία θα είναι επίσης οι πρόεδροι της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, της Γερμανίας Γιοακίμ Γκάουκ και πολλοί πολιτικοί ηγέτες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης.

Πηγή: ΑΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)