to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:17 | 14.08.2023

Διεθνή

Πολιτικοί τριγμοί στη Λετονία: Παραιτείται σύσσωμη η κυβέρνηση

Πυκνές οι πολιτικές εξελίξεις στη Λετονία, καθώς ανατροπές σημειώνονται σε κορυφαίο επίπεδο μετά τις πληροφορίες που θέλουν τον Λετονό πρωθυπουργό να υποβάλλει την παραίτηση του ίδιου και του υπουργικού του συμβουλίου στον πρόεδρο της Δημοκρατίας


Σύμφωνα με το Reuters, ο πρωθυπουργός Κρισιάνις Καρίνς αναμένεται να υποβάλει εντός της εβδομάδας την παραίτησή του.

«Αυτή την Πέμπτη θα υποβάλω την παραίτησή μου και του υπουργικού Συμβουλίου στον Πρόεδρο» είπε ο ίδιος στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου.

Η απόφαση αυτή έρχεται μετά την άρνηση των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας για ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου, όπως είχε προτείνει ο Κάρινς. Ο ίδιος επέρριψε την ευθύνη για την απόφασή του στους εταίρους του στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «θέτουν εμπόδια στο έργο για την ευημερία και την οικονομική ανάπτυξη».

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή, ο Καρίνς προσπάθησε χωρίς επιτυχία να εξασφαλίσει τη συμμετοχή στην κυβέρνηση περισσότερων κομμάτων της Βουλής. Προσέγγισε το αριστερό κόμμα των Προοδευτικών, τους Πράσινους και την Ένωση Αγροτών, έναν συνασπισμό συντηρητικών ομάδων με επικεφαλής τον Άιβαρς Λέμπεργκς, τον δήμαρχο της πόλης-λιμανιού Βέντσπιλς, ο οποίος βρίσκεται από το 2019 στη λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ για φερόμενη διαφθορά.

Το κεντροδεξιό κόμμα «Νέα Ενότητα» του Κάρινς αναμένεται να επιλέξει τον υποψήφιό του για τη θέση του πρωθυπουργού την προσεχή Τετάρτη (16/8), ενημέρωσε ο ίδιος.

Από τον Πρόεδρο Έντγκαρς Ρίνκεβιτς θα κριθεί εν τέλει όμως η εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση, οποιοσδήποτε νέος συνασπισμός αποφασιστεί, θα κληθεί να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης του λετονικού κοινοβούλιο προτού αναλάβει καθήκοντα.

Το κεντροδεξιό κόμμα «Νέα Ενότητα» κέρδισε την πρώτη θέση στις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2022, εξασφαλίζοντας 26 από τις 100 έδρες του κατακερματισμένου επτακομματικού κοινοβουλίου που προέκυψε. Η ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης οδήγησε το πρώτο κόμμα να συνεργαστεί με άλλα κόμματα. Αυτά είναι η ακροδεξιά Εθνική Συμμαχία και η Ενωμένη Λίστα, ένας συνασπισμός μικρότερων κομμάτων.

Ωστόσο, οι σχέσεις με τα κόμματα του συνασπισμού επιδεινώθηκαν μετά την αποτυχημένη απόπειρα να συμφωνήσουν σε κοινό υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου.

Οι επόμενες εκλογές στη Λετονία είναι προγραμματισμένες για το 2026.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)