to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:40 | 15.12.2022

Διεθνή

Πολιτική κρίση στην Σλοβακία: «Έπεσε» η κυβέρνηση Χέγκερ

Κατέρρευσε μετά από υπερψήφιση της πρότασης δυσπιστίας η κυβέρνηση της Σλοβακίας - Αντιμέτωπη με πολιτική αστάθεια η χώρα


(φωτ.: Έντουαρντ Χέγκερ - EPA/STEPHANIE LECOCQ)

Κατέρρευσε η κυβέρνηση μειοψηφίας υπό τον πρωθυπουργό Έντουαρτ Χέγκερ κατέρρευσε απόψε, κατόπιν ψηφοφορίας επί προτάσεως δυσπιστίας στο κοινοβούλιο της Σλοβακίας.

Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης Χέγκερ να εξασφαλίσει υποστήριξη έστω και στο «παρά πέντε» της κρίσιμης ψηφοφορίας, 78 από τους 150 βουλευτές υπερψήφισαν την πρόταση δυσπιστίας.

Έτσι η Σλοβακία βρίσκεται αντιμέτωπη με πολιτική αστάθεια, σε μια περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση αναζητούσε τρόπους για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης.

Σύμφωνα με διεθνή μέσα, η κίνηση ξεκίνησε από έναν πρώην εταίρο του κυβερνητικού συνασπισμού, Ελευθερία και Αλληλεγγύη, ο οποίος παραιτήθηκε από την κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο λόγω διαφωνιών με τον αρχηγό του ισχυρότερου κόμματος του συνασπισμού, Ιγκόρ Μάτοβιτς.

Η κυβέρνηση εδώ και μήνες ταράσσεται από πολιτικές εσωτερικές διαμάχες που παρεμπόδισαν την ικανότητά της να εγκρίνει βασικές νομοθεσίες, συμπεριλαμβανομένης της παροχής βοήθειας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Η πρόεδρος Ζουζάνα Καπούτοβα έχει τώρα πολλές επιλογές για να τερματίσει την πολιτική αναταραχή και έχει σηματοδοτήσει ότι θα διεξαγάγει διαπραγματεύσεις με τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Οι επιλογές που εξετάζονται περιλαμβάνουν το να ζητηθεί από την τρέχουσα κυβέρνηση να παραμείνει στο πόστο της ή η επιλογή μιας νέας κοινοβουλευτικής ομάδας για να σχηματίσει την πλειοψηφία. Είναι αμφίβολο εάν οι βουλευτές θα μπορέσουν να εγκρίνουν τον προϋπολογισμό του 2023 που θα περιλαμβάνει μέτρα που προτάθηκαν από την κυβέρνηση του Χέγκερ για την προστασία των Σλοβάκων από την κρίση κόστους ζωής.

Για να προκληθούν πρόωρες εκλογές, οι βουλευτές θα πρέπει πρώτα να τροποποιήσουν το σύνταγμα για να συντομεύσουν τη θητεία τους. Αυτό θα απαιτούσε την υποστήριξη των 90 από τα 150 μέλη του κοινοβουλίου, χωρίς σαφήνεια σχετικά με το εάν θα υπάρξει πολιτική υποστήριξη σε αυτό το πλάνο.

Οι πρόωρες εκλογές θα ήταν ωφέλιμες για τα κεντροαριστερά κόμματα των δύο πρώην πρωθυπουργών, του Πίτερ Πελεγκρίνι και του Ρόμπερτ Φίκο, τα κόμματα των οποίων κατέχουν σήμερα τις πρώτες θέσεις στις δημοσκοπήσεις.

Το σχέδιο  του Φίκο

Ο Φίκο, ένας τρεις φορές πρωθυπουργός που αναγκάστηκε να παραιτηθεί το 2018 μετά τη δολοφονία ενός δημοσιογράφου που ερευνούσε τη διαφθορά, έχει ανακάμψει από τη χαμηλή υποστήριξη που απολάμβανε πέρυσι και κατέχει τη δεύτερη θέση σε δημοσκοπήσεις.

Εάν επιστρέψει στην εξουσία, ο Φίκο έχει δεσμευτεί να σταματήσει τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία και να παράσχει μόνο ανθρωπιστική βοήθεια.

«Έχουμε ισχυρές επιφυλάξεις σχετικά με τις δυσλειτουργικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας», δήλωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Παρόλο που η σημερινή κυβέρνηση καθοδήγησε τη Σλοβακία μέσα από την πανδημία και έπαιξε βασικό ρόλο στην υποστήριξη της Ουκρανίας, οι συνεχείς εσωτερικές διαμάχες έχουν διαβρώσει τη δημοτικότητά της.

Ο Ρίχαρντ Σούλικ, του οποίου το κόμμα Ελευθερία και Αλληλεγγύη αποχώρησε από τον κυβερνών συνασπισμό και προσχώρησε στην αντιπολίτευση κατά την ψηφοφορία για την ανατροπή του, κατηγόρησε την κυβέρνηση ως δημοσιονομικά ανεύθυνη και χαοτική στη λήψη αποφάσεων.

Πηγές: in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)