to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:00 | 10.12.2020

πηγή: efsyn.gr

Διεθνή

Πολιτείες και κυβέρνηση των ΗΠΑ μήνυσαν το Facebook για κατάχρηση ισχύος

Κατηγορούν τον τεχνολογικό γίγαντα πως χρησιμοποίησε την κυριαρχία του στην αγορά των social media, με στόχο να συντρίψει τους μικρότερους ανταγωνιστές του, αλλά και για να συλλέξει δεδομένα καταναλωτών, αποκομίζοντας υψηλά κέρδη


Οι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς και 46 πολιτείες της χώρας προχώρησαν σε δύο ξεχωριστές μηνύσεις κατά του τεχνολογικού γίγαντα Facebook, κατηγορώντας την εταιρεία για κατάχρηση της ισχυρής της θέσης στην αγορά των social media κοινωνικής δικτύωσης με στόχο να συντρίψει τους μικρότερους ανταγωνιστές της. Η αγωγή των πολιτειών κατηγορεί επίσης το Facebook πως χρησιμοποιεί την κυριαρχία του στην αγορά για να συλλέξει δεδομένα χρηστών, αποκομίζοντας υψηλά κέρδη σε διαφημιστικά έσοδα.

Οι αντιμονοπωλιακές αγωγές ανακοινώθηκαν από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου και από τη γενική εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, Λετίτια Τζέιμς. Μάλιστα, η Επιτροπή ζήτησε από δικαστήριο να αναγκάσει το Facebook να πουλήσει τις υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων Instagram και WhatsApp.

«Είναι πραγματικά εξαιρετικά σημαντικό να εμποδίσουμε αυτήν την επιθετική εξαγορά εταιρειών και να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στην αγορά», δήλωσε η Τζέιμς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Tύπου στην οποία ανακοίνωσε την αγωγή.

Η Επιτροπή τόνισε επίσης ότι το Facebook έχει εμπλακεί σε μια «συστηματική στρατηγική» για να εξαλείψει τον ανταγωνισμό του, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς μικρότερων ανερχόμενων αντιπάλων, όπως το Instagram το 2012 και το WhatsApp το 2014. Η Τζέιμς πρόσθεσε ότι το Facebook «χρησιμοποίησε τη μονοπωλιακή δύναμή του για να συντρίψει τους μικρότερους αντιπάλους του και να αποκρούσει τον ανταγωνισμό, όλα σε βάρος των καθημερινών χρηστών».

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Εμπορίου είχε επιβάλλει πρόστιμο στο Facebook ύψους 5 δισ. δολαρίων το 2019 για παραβιάσεις της προσωπικής ζωής των χρηστών, ενώ θέσπισε νέο εποπτικό μηχανισμό και περιορισμούς στην εταιρεία. Το πρόστιμο αυτό ήταν το μεγαλύτερο που είχε επιβάλλει ποτέ η Επιτροπή σε μια εταιρεία τεχνολογίας.

Από την πλευρά του, το Facebook χαρακτήρισε τις κυβερνητικές ενέργειες ως «ρεβιζιονιστική ιστορία» που τιμωρεί τις επιτυχημένες επιχειρήσεις και σημείωσε ότι η Επιτροπή Εμπορίου διέγραψε τις εξαγορές Instagram και WhatsApp πριν από χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι το Facebook αποτελεί το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο στον κόσμο με 2,7 δισ. χρήστες, καθώς και μια εταιρεία αξίας περίπου 800 δισ. δολαρίων, της οποίας ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, είναι ο 5ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.

tags: Facebook

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)