to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:50 | 09.10.2023

Διεθνή

Το Ισραήλ σφυροκοπά ανελέητα την αποκλεισμένη Γάζα - «Ανοιχτή σε πολιτικό διάλογο» δηλώνει η Χαμάς, αλλά απειλεί με εκτελέσεις ομήρων

Τρίτο 24ωρο αιματηρών συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, με συνεχείς εκατέρωθεν βομβαρδισμούς σε Ισραήλ, Γάζα αλλά και Λίβανο και χωρίς να διαφαίνεται αποκλιμάκωση - Απειλεί με εκτελέσεις ομήρων η Χαμάς, την ώρα που δηλώνει «ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις» - Όλες οι εξελίξεις σε liveblog


Τα συντρίμμια του ισοπεδωμένου τζαμιού Γιασίν στην Πόλη της Γάζας - Φωτ.: ΑΡ

Φλέγεται η Μέση Ανατολή. Εκπρόσωπος της ισραηλινής πρεσβείας δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο ειδήσεων CBS ότι ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις στο Ισραήλ έφτασαν τους 900, ανεβάζοντας τον δραματικό απολογισμό του διημέρου των συγκρούσεων. Τουλάχιστον 560 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα.

Την ίδιαφυροκοπά τη Γάζα το Ισραήλ για αντίποινα, με ρουκέτες στην Ιερουσαλήμ απαντά η Χαμάς, η οποία προειδοποίησε ότι αν συνεχιστούν οι επιθέσεις των Ισραηλινών κατά αμάχων στη Γάζα θα ξεκινήσει να εκτελεί αιχμαλώτους.  Όπως μετέδωσε το Al Jazeera, ο υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν ανέφερε ότι οι ισραηλινές αρχές εκτιμούν ότι περίπου 100 άνθρωποι αιχμαλωτίστηκαν από τη Χαμάς και μεταφέρθηκαν στη Γάζα.

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε μια από τις «μεγαλύτερες αεροπορικές επιδρομές ποτέ κατά της Χαμάς στη Γάζα», δήλωσε ο ισραηλινός στρατός. Σε ανάρτηση στα social media, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις δήλωσαν ότι έπληξαν τουλάχιστον 2.400 στόχους της Χαμάς μόνο σήμερα. Αυτός ήταν υπερδιπλάσιος από τον αριθμό που χτυπήθηκε μεταξύ του Σαββάτου και σήμερα το πρωί - και περιλάμβανε εγκαταστάσεις αποθήκευσης και κατασκευής όπλων και κέντρα διοίκησης και ελέγχου, πρόσθεσε το IDF.

Μάλιστα ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ έδωσε εντολή για «πλήρη πολιορκία» στη Λωρίδα της Γάζας. «Δεν υπάρχει ρεύμα, φαγητό, ούτε καύσιμα» είπε. Σημειώνεται ότι η περιοχή παραμένει ουσιαστικά υπό αποκλεισμό από το 2007, σε μία έκταση που δεν ξεπερνά το λεκανοπέδιο της Αθήνας και συγκεντρώνει πάνω από 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιους (δείτε μία σύγκριση μεγεθών στην παρακάτω εικόνα). Σύμφωνα με το BBC, oι κάτοικοι λένε ότι οι είσοδοι σε πολλές πόλεις έχουν κλείσει με σιδερένιες πύλες, τσιμεντόλιθους και αναχώματα.

**ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Νετανιάχου απειλεί: «Η απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση της Χαμάς θα "αλλάξει τη Μέση Ανατολή"»

Με εκτελέσεις αμάχων απειλεί η Χαμάς αλλά δηλώνει ανοιχτή στον διάλογο

Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς δήλωσε απόψε (9/10) ότι η οργάνωση είναι ανοιχτή σε συζητήσεις για μια πιθανή ανακωχή με το Ισραήλ, αφού «πέτυχε τους στόχους της». Ερωτηθείς αν η ισλαμιστική οργάνωση είναι πρόθυμη να συζητήσει μια πιθανή κατάπαυση του πυρός, ο Μούσα Άμπου Μαρζούκ είπε σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι Al Jazeera ότι η Χαμάς είναι ανοιχτή «σε κάτι τέτοιο» και «σε κάθε πολιτικό διάλογο».

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, από τις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής 687 άνθρωποι και άλλοι 3.726 τραυματίστηκαν. Μεταξύ των νεκρών υπάρχουν 140 παιδιά και 105 γυναίκες, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου.

«Οποιαδήποτε στόχευση αθώων πολιτών χωρίς προειδοποίηση θα αντιμετωπιστεί δυστυχώς με την εκτέλεση ενός από τους αιχμαλώτους που βρίσκονται υπό κράτηση και θα αναγκαστούμε να μεταδώσουμε αυτήν την εκτέλεση», δήλωσε νωρίτερα τη Δευτέρα ο Αμπού Ομπέιντα, εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Κασάμ της Χαμάς. «Λυπούμαστε για αυτήν την απόφαση, αλλά θεωρούμε το Ισραήλ και την ηγεσία τους την ευθύνη για αυτό», είπε.

Αυξάνονται οι νεκροί

Τουλάχιστον 560 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 2.900 έχουν τραυματισθεί στις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στον αποκλεισμένο θύλακο από προχθές, Σάββατο, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας. Ακόμη και αυτοί οι αριθμοί θεωρούνται χαμηλότεροι των πραγματικών, καθώς σε πολλές περιοχές που έχουν πληγεί είναι αδύνατο να προσεγγίσουν σωστικά συνεργεία.

Η Χαμάς ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα σε χώρο όπου βρίσκονταν δυνάμεις της, προκάλεσε μεταξύ άλλων τον θάνατο τεσσάρων ισραηλινών ομήρων, χωρίς να είναι δυνατό να επιβεβαιωθεί η πληροφορία.

Ένας εκπρόσωπος της ισραηλινής πρεσβείας είπε στο αμερικανικό δίκτυο ειδήσεων CBS ότι ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις στο Ισραήλ είναι τώρα 900, ανεβάζοντας τον δραματικό απολογισμό του διημέρου των συγκρούσεων.

Όλες οι εξελίξεις στο liveblog (περιμένετε ελάχιστα δευτερόλεπτα μέχρι να φορτώσει):

 
tags: Ισραήλ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)